Schimmelinfecties

Er zijn enorm veel soorten schimmels, die allen een voorkeur hebben voor bepaalde plaatsen op/in het menselijke lichaam.

Ze leven op de huid en hebben dan ook weer een voorkeur voor bepaalde delen van de huid.
De voetschimmel in de volksmond zwemmerseczeem geheten, kennen de meesten U wel. Netzoals ringworm en vaginale schimmels. Ook een kalknagel wordt veroorzaakt door een schimmel.

De ‘gewone’ huidschimmel noemen we tinea corporis. Alle huidschimmels vallen hieronder met uitzondering van de schimmels, die aan de voet, handpalmen en liezen voorkomen. Ze hebben meestal een schilferend, wat roodachtig uiterlijk en zijn rond van vorm. Deze vorm groeit als het ware van binnenuit. Het begint als een rode vlek die aan de randen steeds groter wordt en dan van binnen steeds lichter kleurt. We noemen dit ringworm.
De veroorzaker is meestal trichophyton rubrum.

Als we het hebben over diepere schimmels in de huid oftewel diepe mycose dan komt het regelmatig voor dat er pijnlijke bultjes ontstaan en ontstekingen. Meestal is er dan sprake van een ontsteking van de haarzakjes. Zij worden ook veroorzaakt door een andere schimmelsoort. Bijvoorbeeld Trichophyton mentagrophytes of M. Canis.



Schimmelinfecties van de liezen komen vaak voor en mannen hebben hier doorgaans meer last van dan vrouwen.

Schimmels groeien door dat zij schimmelsporen maken. Deze zijn heel klein en komen eigenlijk overal voor. Vooral als de leefomstandigheden optimaal zijn, dus vochtig en warm.

Nog altijd geldt dat niet iedereen schimmelinfecties krijgt. Je moet er een gevoeligheid voor hebben. De één hoeft maar 1x op blote voeten in het zwembad te lopen of zich te douchen in een openbare douche en heeft schimmel. Een ander kan daar dagelijks op blote voeten lopen en heeft nergens last van.

Opgemerkt dient te worden dat er eczemen zijn die enorm veel op schimmelinfecties kunnen lijken. Alleen de dermatoloog kan dit door middel van onderzoek constateren. Bij microscopisch onderzoek kun je schimmeldraden in huidschilfers vinden of er worden huidschilfers op kweek gezet. Als er heel diepe aantasting is, wordt soms een biopt genomen.
Regulier gebruikt men anti-schimmelmiddelen oftewel zogenaamde anti-mycoticum. Deze worden uit -of inwendig gebruikt.
De middelen die gebruikt worden zijn o.a. clotrimazol (canesten), miconazol, terbinafine(lamisil), ciclopirox en sulconazol.

Soms bij diepe of zeer uitgebreide infecties dient men een middel in te nemen. Men gebruikt daar meestal terbinafine of itraconazol voor.

Bij vaginale schimmel of eigenlijk de candida infecties (gist)wordt veelal gewerkt met diflucan.
Als een vrouw regelmatig deze infecties heeft dan is het verstandig om te bekijken of er een achterliggende oorzaak is. Zoals bv diabetes. Een andere mogelijkheid is dat het gebruik van de anti-conceptiepil, het gebruik van antibiotica de trigger is voor het ontstaan van de infectie.



Mensen met schimmelinfecties, die daarvoor regelmatig en/of langdurig een regulier anti-schimmelmiddel gebruiken staan nauwelijks stil bij de risico’s daarvan.
Enkele voorbeelden uit medische bladen:

  • Een 19 jarige vrouw gebruikte tegen 2 schimmelplekjes op haar been het middel Griseovulvine, 2x dgs 500 mg. Zij ontwikkelde een giftige huidafsterving en overleed daar uiteindelijk aan.
  • Een 48 jarige vrouw werd behandeld met het vaak gebruikte middel terbinafine. Zij ontwikkelde een ernstige leverbeschadiging en uiteindelijk kreeg zij een levertransplantatie.

(N Engl Med 199; 340:1292)

In de periode van 1986 en 1998 zijn er alleen al in Nederland veertig meldingen geweest van leveraandoeningen door het middel ketoconazol (Ned tijdschrift Geneeskunde 1998 142:2416).

Ik vermeld dit niet om u angst aan te jagen, maar om te voorkomen dat u wat lichthartig denkt over het gebruik van antischimmel-middelen.

Ivan Wolffers meldt als bijwerkingen:
-Ketoconazol ( Nizoral) : overgevoeligheidsreacties op de huid. Bij inwendig gebruik veel maag en darmklachten. Hoofdpijn, duizeligheid en onregelmatige menstruaties. Het kan ernstige leverbeschadigingen geven bij ongeveer 1 op de 2000 mensen (al zijn de meningen daarover verdeeld). Tevens zijn er aan dit middel mensen overleden.
In het Ned tijdschrift geneesknd 1998; 142:2416 wordt het slikken van ketoconazol afgeraden, omdat er ook andere middelen ingezet kunnen worden die minder schadelijk zijn.

Andere schadelijke bijwerkingen van Nizoral: het onderdrukt de aanmaak van geslachtshormonen waardoor bij mannen borstvorming zou kunnen ontstaan, weinig sperma-aanmaak, verlies van zin in sex en/of impotentie.

Binnen de anti-schimmelmiddelen hebben wij de groep Azolen. Hieronder vallen onder andere ketoconazol, fluconazol (diflucon) en itraconazol(trisporal).
Fluconazol wordt het meest geslikt. Het wordt vaak al voorgeschreven ter voorkoming van schimmelinfecties bijvoorbeeld bij aids patiënten. Behalve dat zij interacties kunnen hebben met andere medicatie, kan heel goed resistentie ontstaan.

Schimmelinfecties kunnen ook homeopatisch en fytotherapeutisch behandeld worden.
Ook zijn er een aantal huismiddeltjes die u kunt proberen als u een éénmalige schimmelinfectie oploopt.
Bij vaginale schimmels dient de zuurgraad van de vagina verhoogd te worden. Als er iets is waar schimmels een hekel aan hebben dan is dat wel een zure omgeving. Vrouwen met een vaginale schimmelinfectie zouden dus kunnen overwegen om enkele malen per dag een tampon gedoopt in Yoghurt in te brengen of Molkosan in-/ en uitwendig te gebruiken.

Uitwendig kan men schimmels proberen aan te pakken met tea tree olie.

Is het echter een terugkerend probleem en wilt u de schimmel alternatief aanpakken dan geniet het de voorkeur niet zelf te dokteren, maar eerst de diagnose te laten stellen door uw huisarts en daarna bv een klassiek homeopaat te bezoeken.



 

greenline3

Casus

Een mevrouw komt voor frequente blaasontsteking. Elke maand na de menstruatie heeft zij daar last van. De symptomen zijn kramp in de onderbuik, branderigheid tijdens en na het plassen. In het verleden soms bloed erbij. Zij heeft erg veel antibiotica geslikt. Waarschijnlijk ten gevolge daarvan heeft zij nu steeds vaginale schimmelinfecties, waarvoor zij reguliere medicatie krijgt.
In het ziekenhuis is alles onderzocht, maar er is geen reden gevonden voor haar frequente blaasontstekingen.
Gezien haar beroep waarvoor zij veel in de auto op reis is, zijn de blaasontstekingen extra hinderlijk. Bij elk pompstation moet zij stoppen omdat zij het gevoel heeft een hele volle blaas te hebben. Soms staat zij van het toilet op en heeft onmiddellijk het gevoel weer te moeten. Ook kan zij daar moeilijk van in slaap komen.
Deze vrouw heeft qua voedsel een zeer sterke afkeer van bonen, houdt van ijs en augurken.
Ze is warmbloedig en zeer ondernemend. Voor haar zwangerschap sliep zij altijd op de buik.
Nu krijgt zij er pijn van in haar rug.
Voor de rest zijn er niet zo veel bijzonderheden of het moet het nerveuze trekje zijn met haar lippen. Bijna het hele consult door trekt deze mevrouw haar onder of bovenlip over haar tanden heen.

De behandeling bestaat in de eerste plaats uit het aanzuren van de urine door middel van verhoogde dosis vit C, cranberrycapsules van een erg goed merk en het advies 3 l water per dag te drinken.
Na analyse volgt het homeopatische middel. In dit geval kiest de homeopate voor een nosode.
Zeker als zij het verhaal van deze mevrouw combineert met de ziekten die in de familie voorkomen, bestaat er eigenlijk geen twijfel over het voorgeschreven middel.

Er wordt een afspraak op langere termijn gemaakt en afgesproken dat als er tussendoor iets aan de hand zou zijn, zij telefonisch contact opneemt.
Als zij na 14 weken terugkomt heeft zij geen blaasontstekingen meer gehad en nog 2x een vaginale schimmel die zij heeft behandeld met in yoghurt gedoopte tampons.

Besloten wordt af te wachten. Na 3 maanden komt deze mevrouw weer terug. De blaasontstekingen heeft zij niet meer gehad . De schimmelinfecties zijn ook weggebleven. Zij heeft echter heftig eczeem aan haar R. handpalm ontwikkeld. Dit is een oude klacht van vroeger. In overleg wordt besloten ook hier niets aan te doen. 5 weken na dit consult meldt zij telefonisch dat de huidklachten spontaan zijn verdwenen.

Er zijn ook geen vervolgconsulten meer nodig. Tot op heden heeft zij geen last meer van haar klachten gehad en heeft zij in 3 jaar tijd nog 1x met de homeopate gebeld en een middel gehad in verband met heftig zwangerschapsbraken.

Aantal consulten: 3 en 1 telefonisch
Aantal middelen: 1 
Behandelduur: ongeveer 8 maanden

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen S met de tags , . Bookmark de permalink.