Rugklachten

Rugklachten vormen de grootste oorzaak van ziekteverzuim. Zeker 1 op de 45 mensen heeft last van rugklachten. Men spreekt van specifieke rugklachten indien er een aanwijsbare oorzaak is zoals bijvoorbeeld een hernia, spondylose, artrose etc. Veel rugklachten worden a-specifiek genoemd. Dat wil zeggen rugpijn zonder duidelijke oorzaak. Het merendeel van de rugklachten valt onder de a-specifieke en wordt regulier bestreden met pijnstillers, spierontspanners en bijvoorbeeld fysiotherapie. Soms is er sprake van een te grote spanning van een verbindingsband of een wervel waardoor de nabijgelegen spieren gaan samentrekken. Deze samentrekking wordt gevoeld als pijn. Een andere boosdoener is Stress. Er zijn nu eenmaal mensen die van stress hoofdpijn, maagpijn o.i.d. krijgen en er zijn mensen die rugpijn ontwikkelen ten gevolge van stress.

Het probleem bij a-specifieke rugklachten is dat zij iedere keer weer terugkomen. Indien u langer dan 3 dagen rugpijn heeft en/of de navolgende klachten is het raadzaam uw huisarts en/of een klassiek homeopaat te raadplegen:

 • uitvalsverschijnselen
 • tintelen in benen
 • problemen met urineren en/of de ontlasting
 • uitstralingspijnen
 • het niet meer kunnen opheffen/buigen van de benen
 • krachtsverlies
 • impotentie
 • ontwikkelen van koorts
 • ernstige rugpijn tezamen met andere lichamelijke klachten zoals bv.blaasontsteking

Een niet specifieke rugpijn verdwijnt meestal binnen één week maar komt regelmatig terug.

Wat kunt u zelf doen bij niet specifieke rugklachten:

 • train uw rug-en buikspieren
 • ga zwemmen
 • verander uw werkhouding
 • neem voldoende rust en ontspanning
 • ga naar een klassiek homeopaat of andere alternatieve genezer

Wat kan een klassiek homeopaat doen in het geval van niet specifieke rugklachten?
In de eerste plaats worden u de hierboven genoemde adviezen (1-4) gegeven, daarna wordt gekeken door middel van de anamnese wanneer uw rugklachten begonnen zijn en wat de aanleiding van de rugpijn zou kunnen zijn. Tevens wordt gekeken naar eventuele andere symptomen op alle drie de niveau’s (mentaal-emotioneel en fysiek). Daarna zal de homeopaat tot een middelenkeuze komen.

 

greenline3

Casus

Een meneer lijdt al 6 jaar aan rugklachten. Deze beginnen in de nek en naarmate de dag vordert doet de hele rug zeer. Bukken, lopen en zelfs eten wordt als pijnlijk in de rug ervaren. Hij heeft allerlei onderzoeken gehad maar er is niets te vinden. De klachten zijn 4 maanden na een auto-ongeval begonnen. De pijn verbetert op het moment dat deze meneer op de rug gaat liggen met een kussen in de knieholten. Aan het einde van de dag doet de nek niet zeer meer maar lijkt het alsof alle pijn zich onder in de rug concentreert. Hij heeft een tijdje een korset gedragen maar vond daar uiteindelijk weinig baat bij.

Nu heeft de klassiek homeopaat weinig aan deze informatie. Er zouden talloze middelen van toepassing kunnen zijn. Het mentale beeld geeft meer aanwijzingen voor het juiste middel. Deze meneer vertelt nog steeds te dromen over het ongeval, hij kan er niet van loskomen. Zo’n 2 a 3 maal per maand beleeft hij in zijn droom het hele ongeluk en wordt dan angstig wakker. Als zijn vrouw hem op dat moment vraagt wat er in hemelsnaam met hem aan de hand is wordt hij boos en zegt dat ze weer moet gaan slapen omdat er helemaal niets aan de hand is. Op grond van de aanleiding (auto-ongeval) en het mentale beeld krijgt hij éénmalig een middel in een zeer hoge potentie. Hij verbetert terstond. De pijn wordt de helft minder en hij wordt niet meer wakker met pijn in de nek. Na enige tijd valt hij terug. Toch besluit de homeopaat af te wachten. Daarna gaat het een beetje op en af. Na 4 maanden wordt het middel in dezelfde potentie herhaald. Weer volgt een directe verbetering, een verbetering die hoger uitkomt dan de eerste verbetering. Na de tweede inname verdwijnen de dromen over het ongeval en de rug verbetert met 75%. Pas tegen de avond krijgt deze meneer last van zijn rug. In totaal heeft deze voor de rest zeer gezonde man het middel 4x nodig. Daarna heeft hij nog sporadisch last van zijn rug. Inmiddels is hij weer aan het werk. Dromen over het ongeval doet hij niet meer.

Aantal consulten: 5 (waarvan 2 telefonisch)
Behandelduur: 1½ jaar 
Aantal middelen: 1

greenline3

Casus (acuut)

Een jongetje van 7 jaar valt van de trap. Hij komt erg hard op de rug neer. Omdat hij maar blijft huilen besluiten de ouders naar de EHBO te gaan. Er worden foto’s gemaakt waar gelukkig niets op gevonden wordt. Na twee weken is de rug nog steeds heel erg pijnlijk. Weer wordt hij onderzocht, maar alles zit op de juiste plaats. Via de buurvrouw komen zij bij een klassiek homeopaat terecht. Het jongetje heeft als klacht(en): gezwollen stuitje, blauw, aanraken verergert de pijn. Pijn erger bij beginnende beweging en beter bij rustig voortgezette beweging. Er zouden meerdere middelen van toepassing kunnen zijn maar de plaats van de pijn en de aanleiding (val op het stuitje) leidde direct naar het juiste middel. Na inname van het middel enige malen per dag in een lage potentie verdween de zwelling, de verkleuring en ook de pijn heel snel.

Aantal consulten: 2 (waarvan 1 telefonisch) 
Behandelduur: 1 week 
Aantal middelen: 1

greenline3

Casus

Een mevrouw van 35 jaar heeft al jaren last van haar rug. Vooral ‘s ochtends bij het opstaan is haar rug stijf en voelt gekneusd aan. Soms is het zo erg dat zij zich uit bed moet laten rollen. Ze heeft verschillende matrassen uitgeprobeerd en slaapt nu in een waterbed. Dat verbeterde wel iets. Soms heeft zij weken geen last en dan weer weken wel.Na een tijdje uit bed te zijn verdwijnt de pijn grotendeels. Andere klachten zijn: overgevoelige blaas, vaak hoofdpijn (soms dagen lang), menstruatieklachten en sterk ruikende transpirerende voeten, die overigens altijd koud zijn. Ook heeft zij snel diarree en last van haar maag. Het is een vrouw die zacht en aardig overkomt. Ze is altijd voor iedereen alles aan het regelen. Ze is enorm gereserveerd, vertelt weinig uit haarzelf. Het is een flinke vrouw, maar haar gewicht is voor haar geen probleem. Zij heeft een hekel aan vet eten, drinkt normale hoeveelheden zowel koud als warm. Voor de rest geen specifieke voedsel voorkeuren. Ze bloost snel. Ze slaapt het liefst op haar rug. Ze is kouwelijk en gaat graag in de zon zitten. Ze is van het bezige type, altijd in de weer. Ze is goedlachs en zeer positief ingesteld. Tevens is zij bang voor onweer. Als zij last heeft van haar maag houdt zij niets binnen. De laatste tijd is ze snel moe. Als zij dan even gaat liggen knapt ze daar snel van op.

Dit is typisch een casus waar verschillende middelen in naar voren komen. Na repertorisatie en bestuderen van de materia medica wordt een middel gekozen. Daar verbetert zij iets op maar niet veel. Hetzelfde middel wordt herhaald in een hogere potentie. Er gebeurt niet echt veel. Dan wordt een ander middel voorgeschreven, ook daar gebeurt wel iets op maar niet veel. Na herhaling verandert er niets. Een derde middel volgt : hierop verdwijnen de hoofdpijnklachten, de menstruatieproblemen en de transpirerende voeten. De homeopaat besluit af te wachten. Als er een terugval is wordt het middel herhaald. Dan verdwijnen ook de andere klachten. Na 1 jaar is er een lichte terugval en wordt het middel wederom herhaald. Daarna blijft de vrouw klachten vrij.

Behandelduur: 2 jaar
Aantal consulten: 7 
Aantal middelen: 3

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen R met de tags , . Bookmark de permalink.