Repetitive Strain Injury (RSI)

RSIIedereen denkt dat RSI een nieuw probleem is dat ontstaat als iemand langdurig met de muis van de computer aan de gang is. Niets is minder waar. Alle mensen die herhaaldelijk en lang achter elkaar dezelfde beweging maken lopen het risico RSI te ontwikkelen. Daarbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld caissières, kapsters, werknemers in de tuinbouw, lopende bandwerkzaamheden en dergelijke.

RSI ontstaat doordat men vaak in een starre houding dezelfde beweging blijft maken. Daardoor wordt er spierspanning opgebouwd. De klachten zijn divers maar meestal zijn er klachten in het nek-/schoudergebied en/of in het elleboog-/polsgewricht. De klachten variëren van een moe en zwaar gevoel in het aangedane gebied tot zeurende, tintelende pijnen, stijfheid en dergelijke. Er kunnen allerlei ontstekingsreacties ontstaan.

Ten gevolge van RSI kunnen ook andere klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld hoofdpijn. Soms wordt iemand door RSI arbeidsongeschikt.

Homeopathisch kan er wel het een en ander gedaan worden aan RSI in combinatie met een andere werkhouding. Indien RSI de enige klacht is op elk niveau dan kan gekozen worden voor een middel dat in zijn totaliteit bij de klacht van de persoon past, vaak met verrassend snel resultaat.

 

greenline3

Casus

Een mevrouw werkt als caissière bij een grote supermarkt. Vaak is zij urenlang bezig met het scannen van de artikelen. De klachten zijn zwaar, verdoofd gevoel in de rechter arm pijn in het schoudergewricht uitstralend naar beneden tot aan de pols. Soms tintelen haar vingers en moet zij haar hand ‘afslaan’. Dan gaat het even weer goed maar na en kwartier speelt het gevoel weer op. Enkele maanden geleden is zij geopereerd aan haar pols omdat men Carpal tunnel syndrome vermoedde. Deze operatie heeft niet geholpen. De laatste tijd verkrampen haar vingers als zij een klein voorwerp moet vasthouden en begint zij ook last te krijgen van tintelingen als zij autorijdt en worden haar klachten na rust ook niet minder. Inmiddels loopt zij in de ziektewet.

Voor het overige heeft zij geen enkele andere lichamelijke klacht en ook op de andere niveaus (mentaal-/emotioneel) zijn geen echte bijzonderheden. Op grond van de totaliteit van de klacht krijgt zij een middel in een lage potentie dat zij gedurende enkele dagen moet innemen. Na 2 dagen neemt het zware gevoel af en langzamerhand verdwijnen ook de tintelingen. Na 2 weken neemt zij telefonisch contact op dat alles minder is maar niet helemaal weg. Zij krijgt hetzelfde middel maar dan in een wat hogere potentie. Langzaam maar zeker verdwijnen alle klachten. Na 4 weken gaat zij weer aan het werk en tot op heden (½ jaar later) zijn de klachten niet meer teruggekomen.

Behandelduur: 5 weken
Aantal consulten: 1
Aantal telefonische consulten: 2
Aantal middelen: 1

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen R met de tags , , . Bookmark de permalink.