Prostaatklachten

Prostaatklachten ziet men over het algemeen bij mannen ouder dan 45 jaar. De oorzaak van prostaatvergroting is het resultaat van het verouderingsproces. De prostaat is niet één enkele klier maar bestaat uit allemaal kliertjes bij elkaar die rondom het urinekanaal liggen op de plaats waar dit kanaal de blaas verlaat. Om de prostaat heen ligt spierweefsel. Prostaatvocht wordt toegevoegd aan zaadvloeistof met als waarschijnlijk doel het sperma actiever te laten bewegen.

Problemen met de prostaat kunnen divers zijn. Er kan sprake zijn van een prostaatontsteking, prostaatvergroting of prostaatkanker (komt niet zo erg vaak voor).

Sommige mannen hebben een sterk vergrote prostaat zonder dat zij dit bemerken. De vergroting van de prostaat heeft te maken met het vormen van kleine knobbeltjes. Het is de bedoeling dat indien een man urineert, de prostaat zich ontspant om de urine vrije doorgang te geven. Door de knobbeltjes wordt de prostaat stugger en dat kan problemen geven. Door de stugheid en vergroting kan de urethra worden afgeknepen, waardoor de spieren van de blaas gaan compenseren. Zij worden krachtiger. Op deze manier probeert de blaas de uitgang van de urethra open te houden. Problemen ontstaan indien de blaasspieren niet meer in staat zijn de weerstand te overwinnen. De afvoer van urine kan dan belemmerd raken.

Prostaat vergrotingen komen erg vaak voor. Voor het 60ste jaar geeft dit bijna nooit problemen. Een goedaardige prostaatvergroting is op zich zelf niet gevaarlijk maar er kunnen wel ernstige problemen uit voortvloeien zoals blaasontstekingen (chronisch) tgv het achterblijven van ‘oude’ urine, ontstekingen van een nier of nierbekkenontsteking (een complicatie van blaasontsteking), acute urineretentie (niet meer kunnen plassen door zwelling).

De symptomen die men bij prostaatvergroting zou kunnen hebben zijn:

  • een zwakke urinestraal
  • veel aandrang en steeds kleine hoeveelheden moeten plassen
  • soms het gevoel op een bal te zitten
  • heel soms urineverlies

Indien sprake is van prostaatontsteking zult u echt ziek zijn, koorts en pijn in en rondom de basis van de penis voelen. Tevens kan er pijn ontstaan voor, tijdens en na het urineren.
Prostatitis komt niet heel vaak voor, maar als iemand deze klacht ontwikkelt is er vaak sprake van een vergrote prostaat en zal deze ontsteking in een aantal gevallen chronisch worden. Als deze ontsteking niet behandeld wordt kan er verettering optreden en ernstige infecties veroorzaken in de urinewegen.

Prostaatkanker ziet men doorgaans niet bij jongere mannen en over het algemeen is het een niet zo actieve vorm van kanker. De symptomen zijn het zelfde als bij prostaatvergroting. Indien u bovengenoemde symptomen bemerkt is het verstandig een verwijskaart voor de uroloog te halen en deze te laten controleren wat er precies aan de hand is.

Ook klassiek homeopaten behandelen prostaatvergrotingen en chronische prostatitis. Indien iemand met een prostaatvergroting in het geheel geen andere klachten heeft op welk niveau dan ook, zal voorgeschreven worden op de symptomen van de persoon met deze vergroting.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen P met de tags , . Bookmark de permalink.