Overmatig Transpireren

TranspirerenOvermatig transpireren is een groot probleem, waardoor mensen die hieraan lijden in een enorm isolement kunnen komen. Met overmatig transpireren wordt niet bedoeld transpireren tijdens inspanning zoals de meeste onder ons dat weleens hebben, maar transpireren waarbij iemand werkelijk klets en klets nat wordt zonder dat hij ook maar iets doet dat bij de meesten onder ons transpireren zou kunnen opwekken. Mensen die hieraan lijden zijn ten einde raad en schamen zich over het algemeen diep. Tegenwoordig is het zo dat er regulier injecties gegeven kunnen worden die de prikkeloverdracht tussen zenuw en zweetklier blokkeren. Ook klassiek homeopaten behandelen dergelijke klachten. Zoals bij elke geneeswijze zijn de resultaten wisselend. Over het algemeen is het publiek slecht geinformeerd over wat klassiek homeopatisch te behandelen is. Maar al te vaak wordt gedacht dat klassiek homeopaten alleen oppervlakkige klachten behandelen en niets is minder waar. In toenemende mate worden klassiek homeopaten geconsulteerd voor ernstige klachten op elk vlak.

Het is van belang om bij overmatige transpiratie steeds weer een lichamelijke oorzaak uit te sluiten. Als u overmatig transpireert en de navolgende verschijnselen opmerkt of enkele daarvan is het belangrijk uw arts te consulteren:

  • Overmatige transpiratie + onverklaarbaar gewichtsverlies en/of toegenomen eetlust, en/of trillen/beven en/of wat boller staande ogen en/of ongekende rusteloosheid; dit zou kunnen duiden op een overactieve schildklier. Niet iedereen met een overactieve schildklier heeft tevens diarree maar ook dit zou een bijkomend verschijnsel kunnen zijn.
  • Overmatige transpiratie bij voorkeur ’s nachts + hoesten en/of onverklaarbaar gewichtsverlies: dit zou kunnen duiden op TBC
  • Overmatige transpiratie + gebruik van grote hoeveelheden alcohol of aspirines? Alcohol maar ook aspirine kunnen overmatige transpiratie veroorzaken. Indien men onder grote spanning (stress) staat en/of angstig bent kan dat tevens de transpiratie doen toenemen. Ook in de menopauze kan transpiratie toenemen.

Blijft over de groep mensen waar geen oorzaak voor de overmatige transpiratie gevonden kan worden en vaak ook geen oplossing.

Klassieke homeopathie is, zoals ik al eerder heb vermeld, geen zalig makende geneeskunde. Niet iedereen zal geholpen kunnen worden door een klassiek homeopaat, dat is nu eenmaal zo. Net zoals niet iedere acupuncturist, natuurgeneeskundige of andere alternatieve therapeut iedereen kan helpen. Aan de andere kant is het wel zo dat klassiek homeopaten vaak een oplossing bieden waar regulier geen oplossing voor is. Een voorbeeld daarvan is onderstaande casus.

greenline3

Casus

Het gaat hier om een jonge vrouw van 23 jaar. Vanaf haar 13e heeft zij last van overmatige transpiratie. Deze treedt op zodra zij ‘s ochtends wakker wordt. Het vocht loopt in straaltjes van haar handen af. Hiervoor loopt zij al 8 jaar bij diverse artsen. Ze is binnenste buiten gekeerd en niet 1x maar wel 3x , er is niets te vinden.Op andere plekken transpireert zij niet of nauwelijks. Terwijl zij voor het bureau van de homeopate zit, laat zij zien dat de transpiratie werkelijk van haar handen in straaltjes op de grond loopt. Haar handen zijn ijs en ijskoud. Ten gevolge van deze klacht is zij erg onzeker geworden en durft bepaalde dingen niet meer te ondernemen. Zelfs een brief schrijven is bijna onmogelijk vanwege het nat worden van het papier. Ook is zij bang met haar brommer te vallen omdat zij door de transpiratie de grip op het stuur verliest. Op 13 jarige leeftijd is er niets bijzonders gebeurd. Behalve dan dat dat de leeftijd was waarop zij voor het eerst ging menstrueren. Ze heeft geen enkele andere lichamelijke klacht. Mentaal-/emotioneel is het enige symptoom dat zij een groot gebrek aan zelfvertrouwen ontwikkeld heeft. Voor haar 13e had zij daar geen last van. Hoe de homeopate ook vraagt en speurt iets anders is er niet te vinden op geen enkel vlak. Qua voedselvoorkeuren/drinken geeft ze aan een hekel aan koffie te hebben en alleen maar koud drinkt. In het verleden heeft ze verschillende malen bronchitis gehad die behandeld zijn met anti-biotica kuren. Veel bijzonders is er over de bronchitis niet te vertellen.Zij traden zowel zomers als ‘s winters op. Voor de rest is ze allergisch voor katten, ze gaat er van niezen. Dan houdt werkelijk alle informatie op. Ze is niet koud of warmbloedig, slaapt op alle zijden, eet alles, houdt van warm en koud weer en ga zo maar door.

In zo’n geval zit een klassiek homeopaat ook met zijn handen in het haar. Wat nu te doen? Zij besluit sulpher te geven om te bezien of er ergens beweging in komt en op grond van de anti-biotica kuren. Aan de patiënt wordt verteld dat het erg moeilijk zal worden een geschikt middel te vinden op grond van gebrek aan duidelijke karakteristieken en symptomen. Na 8 weken komt de patiënte terug en tot verbazing van de homeopate zijn er andere symptomen gekomen. Huiduitslag voor de menses, bronchitis achtige klachten en ze is kouwelijk geworden.Alles is een beetje vaag en gaat op en af. Besloten wordt af te wachten om te bezien of nog meer duidelijkheid komt en het lichaam meer aanwijzingen gaat geven. Ze is overigens nog net zo onzeker en haar handen transpireren gewoon door. Na nog eens 5 weken is er niets veranderd. Na 2 dagen van zoeken, speuren, materia medica lezen enz. is het voor de homeopaat totaal onduidelijk welk middel hier geindiceerd is. Geen middel dus. Beter geen middel dan een verkeerd middel is haar motto. Na weer eens 3 weken gaat de telefoon. De nek is stijf geworden, ze is verkouden, heeft bronchitis met duidelijke karakteristieken en ook de ogen zijn sterk aangedaan. Na opnieuw weer alles te hebben doorgenomen wordt besloten middel X te geven op grond van de bronchitisachtige klachten. Binnen 1 week zijn alle klachten verdwenen behalve de transpirerende handen, dat lijkt zelfs wel nog erger. Weer wordt afgewacht. Na 3 weken heeft zij wederom bronchitisachtige klachten, hetzelfde middel wordt herhaald, zonder succes, hetzelfde middel maar dan in een hogere potentie. Daar knapt ze van op. Haar handen transpireren echter door. Weer afwachten dan maar. 2 weken daarna gaat de telefoon. Het lijkt erop dat de handen minder transpireren. Nu is het niet gelijk na wakker worden maar zo’n 2 uur daarna en ook dat lijkt minder. Er wordt gewoon afgewacht. Enige weken daarna ontwikkelt deze patiënt weer bronchitis en weer wordt het middel herhaald, zonder succes. Dan maar een potentie hoger. Inmiddels is zij van een potentie 30c naar een M gegaan. Zij heeft dit middel nog diverse malen nodig en uiteindelijk zelfs in een 50 M. Daarna verdwijnen alle klachten en ook tot groot geluk van de patiënte haar transpirerende handen.

Dit is een voorbeeld van een casus waar menig klassiek homeopaat zich de haren bij uit het hoofd zou trekken. Uiteindelijk is het probleem opgelost, maar daar was van de zijde van de patiënt maar ook van de klassiek homeopaat heel wat doorzettingsvermogen voor nodig. Het typische van deze casus was dat het mentaal-/emotionele beeld totaal niet overeen kwam met het mentaal-/emotionele beeld van het middel en ook veel andere symptomen kwamen niet overeen. Toch is deze patiënte inmiddels al ruim 1 jaar vrij van haar transpiratie-klachten. Ook haar onzekerheid is nu stukken minder.

Aantal consulten: 9 en 3 telefonische
Behandelduur: 1½ jaar
Aantal middelen: 2 waarvan 1 in diverse potenties.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen O met de tags , , , . Bookmark de permalink.