Wat ongezonde stress kan veroorzaken

Uit de TV komt een vrolijk deuntje. Geïnteresseerd kijk ik naar de tv. Het vrolijke deuntje is echter helemaal niet in overeenstemming met wat ik zie. Ik zie een man als een wezenloze door het huis rennen, wat slokken koffie naar binnen gooien, zijn aktetas pakt, de deur uitrennen, nadat hij vrouw en kinderen even vluchtig kust. Hij heeft een stressvol leven en vreselijk last van zijn maag. Door echter elke dag een bepaalde reguliere medicatie in te nemen, kan hij zonder maagpijn de dag door komen. Normaal gesproken zijn de meeste reclames een vertekening van de werkelijkheid. Deze reclame geeft echter precies aan hoe de meeste mensen hun dag doorbrengen namelijk met jagen en jachten, compleet gestresst.

stressWat is stress nu eigenlijk? Om te beginnen hebben we positieve en negatieve stress.
In 1967 bestudeerde de onderzoekers Holmes en Rahe duizenden ziektegeschiedenissen en onderzochten wat stressfactoren waren. Zij verwerkte de gegevens in de Social Readjustment Rating Scale (SRRS). De dood van een partner stond bovenaan de schaal, gevolgd door echtscheiding, gevangenisstraf, ontslag etc. Maar ook huwelijk, met pensioen gaan en gezinsuitbreiding staan vermeld.

Een beetje spanning kan gezond zijn, te veel spanning is ziekmakend. 1 op de 10 werknemers is oververmoeid of heeft een complete burnout (zie ook artikel burnout).
Steeds meer mensen raken overbelast en ontwikkelen heftige symptomen: hyperventilatie (zie ook artikel hyperventilatie), hartkloppingen, duizelingen, compleet futloos, mentaal-/emotionele stoornissen, slaapproblemen, maagklachten, hoofdpijnen etc.
Zij gaan voedingssuplementen slikken, reguliere medicatie tegen hun maagklachten, hoofdpijnen of stappen over op kalmeringsmiddelen, slaaptabletten en/of antidepressiva.
Dit lost echter op lange termijn hun problemen niet op. Wat veranderd dient te worden is de manier waarop zij in het leven staan en met stress omgaan.

Stress kan onderverdeeld worden in snelle stress en langzame stress. Snelle stress treedt op na een hevige schrik of iets anders onprettigs (acuut). Op dat moment sturen de hersenen stress-signalen via het ruggenmerg en zenuwuiteinden van het sympatisch zenuwstelsel het lichaam in. Er wordt adrenaline en noradrenaline uitgescheiden en het lichaam maakt zich klaar voor een vlucht-, een vecht en/of een angstreactie. (dit verschijnsel zien wij o.a. bij hyperventilatie).
Bij langzame stress moeten we eerst op stoom komen. De hypothalamus gaat CRH uitscheiden (corticotropine releasing hormoon) Dit stofje gaat naar de hypofyse, deze reageert met de productie van ACTH (adrenocorticotroop hormoon). Via de bloedstroom gaat dit hormoon naar de bijnierschors, die vervolgens glucocortico-steroiden gaat produceren. Dit beinvloedt een heleboel lichaamsprocessen. Het effect ervan op het lichaam is afhankelijk van hoe lang deze stresssituatie blijft bestaan.

Wat wij zien in het lichaam als er stress ontstaat: spieren maken opgeslagen energie vrij, er ontstaan schrikreacties bv zweten, ademhaling versnelt (eventueel hyperventilatie), langdurige stress geeft verkramping van de spieren, slapeloosheid met als gevolg vermoeidheid, hartslag en bloeddruk stijgt (daadwerkelijke hartklachten ten gevolge van langdurige stress). De bloedtoevoer naar de darmen neemt af dus problemen in de spijsvertering, maar ook in de mond, droge mond bijvoorbeeld. (op lange termijn maagzweren, verstoppingen e.d.). Menstruatie-en potentiestoornissen, hoofdpijnen, nek en rugklachten, duizelingen en huidaandoeningen. Bestaande huidaandoeningen verergeren vaak ten gevolge van stress.
Meestal is ook het cholesterol verhoogd.
Stress kan heel wat te weeg brengen. Lossen we dit nu op met kalmeringstabletten, slaaptabletten, antidepressiva, bloeddrukverlagers, cholesterolremmers? Nee, dan doen wij aan symptoombestrijding. Op de korte termijn werkt het wel aardig. Maar de basis waarop deze symptomen zijn gegroeid blijven onveranderlijk. Beter is het als iemand zich bewust wordt met waar hij/zij mee bezig is, waarom dat dan gedaan wordt en hoe je dat kan veranderen.

 

greenline3

Casus 1

Een vrouw van 36 jaar komt met menstruatieproblemen, slaapproblemen en frequente hoofdpijn. Zij is moeder van 3 kinderen. Het jongste kind zit op de crèche, het middelste in groep 1 en de oudste in groep 4. Ze werkt 3 volle dagen in de week. De afspraak die zij maakt wordt 3x verzet. De eerste keer omdat zij op die dag toch moet invallen voor een collega, de tweede maal omdat zij niemand kon vinden die haar kinderen op kon vangen en de derde maal omdat er een belangrijke vergadering tussen kwam. De vierde afspraak kan wel nagekomen worden. Buiten adem rent zij binnen. 10 minuten te laat, want ze had in de file gestaan. Met een hoog rood hoofd en transpirerend ploft ze neer. Gejaagd begint ze te spreken, zij somt als het ware de symptomen op en vraagt daarna, hoe lang denkt u nodig te hebben om mij van mijn klachten af te helpen? Als het goed is, is er altijd een interactie tussen patiënt en homeopaat. De homeopate voelt zich bij deze vrouw opgejaagd, benauwd en begint langzaam hoofdpijn te krijgen. Zij vraagt deze vrouw hoeveel tijd zij er voor uit wil trekken. Onmiddellijk volgt:”Over 2 maanden ga ik een week op vakantie en dan zou ik toch wel graag van mijn klachten af zijn”. Dan vraagt de homeopate of zij er weleens over heeft nagedacht waar deze klachten vandaan zouden kunnen komen. De vrouw zegt dat zij waarschijnlijk hoofdpijn krijgt als zij slecht heeft geslapen en dat haar mensesklachten zijn opgetreden na het stoppen van de anticonceptiepil. Dan legt de homeopate uit dat zij daar heel anders over denkt en dat de klachten waarschijnlijk niet binnen 2 maanden helemaal weg zijn. Dat de prognose ongeveer ligt op 12 consulten, dus zo’n 2 jaar. Genezen is niet symptomen weghalen, maar een systeem wijzigen. Dus is gericht op het behandelen van totaliteit. Na het navragen van nog een aantal dingen, krijgt deze mevrouw een middel mee. Na 6 weken komt zij terug en zegt dat er niet veel is veranderd. Helaas moet de homeopate dat beamen. Na wat vragen volgt een ander middel. Na 8 weken komt deze vrouw terug en weer is er niet echt veel verbeterd.
De homeopate besluit om werkelijk minutieus uit te gaan vragen, omdat gejaagde mensen nu eenmaal niet echt aandachtig leven. Daaruit volgen diverse keynotes van een middel. Zij vertelt dat hoe meer bloedverlies er is tijdens de menstruatie hoe verschrikkelijker zij zich voelt. Zij vertelt hoe zij zich gevangen voelt in haar situatie en nog veel meer. Zij krijgt een totaal ander middel. Na 7 weken komt zij terug en maakt een rustigere indruk. Haar hoofdpijnen zijn minder hevig en minder frequent geworden, haar klachten rondom de menstruatie zijn hetzelfde gebleven. Wel is haar energie verbeterd. Besloten wordt af te wachten.
Er volgen nog 4 consulten en zij krijgt hetzelfde middel nog 2x. Haar inzicht in haar situatie groeit, het nee zeggen gaat haar beter af, haar energie verbetert en haar klachten verdwijnen.
Zij gaat anders tegen werk, kinderen en huishouden aankijken en wordt flexibeler.

Behandelduur: 1 jaar en 5 maanden
Aantal middelen: 3, waarvan de laatste in 2 verschillende potenties
Aantal consulten: 7 en 2 telefonische consulten

 

greenline3

Casus 2

Een man van middelbare leeftijd komt met klachten als slapeloosheid, maagzuur, stijve nek, pijn in de knieën en rug. In het voorjaar heeft hij last van hooikoorts. Soms heeft hij een beklemmend gevoel op de borst en last van hartkloppingen. Hij slikt reguliere medicatie tegen de maagklachten, gebruikt slaaptabletten en pijnstillers. Hij bekleedt een vrij hoge positie bij een bedrijf dat op dat moment sterk aan het reorganiseren is. Hij is het niet eens met hoe er met de werknemers wordt omgegaan, maar kan er niets aan veranderen. De klachten zijn ook begonnen toen het het bedrijf niet meer zo voor de wind ging en er knopen moesten worden doorgehakt. Hij is een harde werker, wil graag recht door zee zijn, maar vaak wordt hem dat de laatste maanden onmogelijk gemaakt. Hij stond altijd op goede voet met het personeel, maar nu zijn de spanningen duidelijk voelbaar. Wel is hij de laatste maanden sterk geïrriteerd Om het minste of geringste ontploft hij. In zijn spaarzame vrije tijd gaat hij de natuur in, wandelen, zeilen enzovoort. Dan komt hij tot rust. Tenminste zo vertelt hij: Vroeger dan, het laatste half jaar kan ik me daar ook niet meer ontspannen. Er worden nog wat dingen uitgevraagd, maar eigenlijk is na 3 kwartier wel duidelijk welk middel deze meneer nodig heeft. Hij krijgt het middel gelijk mee. Na 7 weken komt deze meneer terug. Hij is 2 weken geleden gestopt met de maagtabletten en de slaaptabletten. Soms slaapt hij wat onrustig maar over het algemeen gaat dat goed. De maagklachten zijn verdwenen, de hartkloppingen zijn weg. De rest is gebleven. Tevens geeft hij aan zich heel moe te voelen. Hij krijgt hetzelfde middel. In het derde consult vertelt hij zich veel beter te voelen en niet meer mee te doen met de spelletjes die er gespeeld worden. De pijn in knieën en rug zijn sterk verbeterd. Zelfde middel volgt. In het vierde consult vertelt hij ontslag te hebben genomen. Dat voelt als een enorme opluchting. Het was een hele stap zegt hij, ik voelde me zo verbonden met dat bedrijf. Ik ben gevraagd voor dezelfde functie maar dan bij een ander bedrijf. Ik heb een aantal ontslagen werknemers van dat andere bedrijf aan een baan kunnen helpen en dat voelt goed. Ik ben ervan overtuigd dat de anderen het ook wel zonder mijn inspanning zullen redden.
Ik weet nu dat ik ook wat afstand moet creëren en niet meer helemaal 1 moet zijn met een bedrijf. Niet iedereen is mijn verantwoordelijkheid. Ik wist dat natuurlijk al, maar nu kan ik dat ook redelijk goed toepassen.

Aantal consulten: 6
Behandelduur: 1 jaar.
Aantal middelen 1 in dezelfde potentie.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen W met de tags , , . Bookmark de permalink.