Muggen

De NOS meldt: “Heel Nederland wil weten hoe je van muggen afkomt”. (26 juli 2016)mug-300x183
Het advies is gooi emmers/potten met water in tuinen leeg. Met andere woorden verwijder alle kraamkamers van de muggen.
Vervolgens advies klamboe gebruiken en smeren met muggenwerende smeersels waaronder DEET.

DEET is echter wel een giftige stof. Apotheek.nl schrijft:

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Zorg dat u dit middel niet binnenkrijgt of in aanraking laat komen met de ogen of beschadigde huid.

U kunt de kans op bijwerkingen verkleinen door het middel met water en zeep af te wassen als u enige tijd in een ruimte verblijft zonder insecten te weren.

De belangrijkste bijwerkingen op de huid is irritatie, vooral als u het middel aanbrengt op een beschadigde huid of op de dunne huid van huidplooien.

Zeer zelden

Overgevoeligheid 
Dit merkt u aan blaren, roodheid, jeuk en galbulten. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor DEET. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
Raadpleeg uw arts als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld.

greenline3

DEET heeft echter ook neurotoxische bijwerkingen omdat DEET remmend werkt op het enzym acetylcholine, deze “bij”werking wordt gemakshalve niet vermeld. DEET wordt in een aantal zenuwgassen gebruikt en zorgt ervoor dat spiercellen continue worden samengetrokken. (contractie) Het is een gif dat schadelijk is voor ons zenuwstelsel. Apotheek.nl schrijft: zorg dat U dit middel niet binnen krijgt? Hoezo niet binnen krijgt, we smeren het immers op onze huid. De PCB’s uit zonnebrandcrème zijn een half uur na het insmeren terug te vinden in de urine. Dus als we DEET smeren wordt dit gewoon opgenomen door het lichaam.
Er wordt gesteld dat niet wetenschappelijk bewezen is dat DEET schadelijk is. Ieder weldenkend mens echter begrijpt dat dit wel het geval zal zijn. Als je je insmeert met gif is dat giftig.

Wat voor alternatieven zijn er ?

Medisch dossier jaargang 18 nummer 5 juli 2016 geeft een aantal adviezen:

Leverbalsem
Cumarine is een stof die uit deze planten wordt gewonnen en vindt men ook in andere antimuggenmiddelen terug. Het is een agressieve stof voor muggen en als U het plantje in de tuin zet kan het behoorlijk woekeren. Ook met kleine kinderen en huisdieren oppassen want de plant is giftig. Ook de gekartelde rand kan vervelende allergische reacties veroorzaken als U zich eraan snijdt.

Lavendel
Gekneusde blaadjes en bloemen geven een geur af waar muggen niet van houden. Rechtstreeks op de huid houdt het muggen op een afstand en kalmeert/desinfecteert het ook nog. U kunt het zelf maken of in de winkel kopen.

Neem
Dit is een olie die gewonnen wordt uit zaden en vruchten van de neemplant. (azadirachta indica). Ayurvedische artsen gebruiken deze olie/zaden/vruchten om malaria te behandelen en als insectenwerend middel. Er is een Indiaans onderzoek geweest dat aantoonde dat 2% neemolie in kokosolie aangebracht op onbedekte lichaamsdelen 12 uur lang bescherming biedt tegen alle soorten muggen uit de anopheles familie
(malariamuggen).

Basilicum
Overbekend kruid uit de Italiaanse keuken. Het is het oudste muggenwerend middel. Uit onderzoek is gebleken dat het net zo goed werkt als pyrethrum. Waarbij zij aangetekend dat het hier dan wel ging bij proeven op dieren. Het recept: 300 gram basilicumbladeren, 10 druppels essentiële basilicumolie, 150 ml kokend water en 150 ml wodka.
Basilicumblaadjes in een glazen pot overgieten met het hete water. 3 uur laten trekken. Daarna de blaadjes uitknijpen in het water. Wodka en olie er aan toevoegen, goed schudden en overbrengen in bv een plantenspuit. Hiermee kunt u onbedekte delen besproeien.

Kruidnagel
Het kost een paar dagen maar dan hebt u een prima anti-insectenbeten olie en het schijnt ook nog erg goed tegen vlooien bij uw huisdieren te werken. Benodigdheden: een halve liter 95% alcohol, 100 ml plantaardige olie zoals bv amandel, sesam, of hennepolie, 100 gram hele kruidnagels.
Kruidnagels 5 dagen in de alcohol laten trekken. Het mengsel elke dag flink doorroeren. Na 5 dagen de olie toevoegen. In luchtdichte pot bewaren. Aanbrengen op de huid waar nodig.

NB: opmerking mijnerzijds, katten hebben meestal een gloeiende hekel aan kruidnagel, dus alvorens kruidnagelolie hier en daar op uw kat aan te brengen zou ik het toch eerst met een klein beetje proberen.

 

bron foto: Bron: http://www.hobgieten.nl
Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen M met de tags , , , , . Bookmark de permalink.