Menstruatieklachten

Er zijn maar weinig vrouwen die absoluut geen klachten hebben zo rondom de menstruatie. Soms zijn de klachten kortdurend en niet echt vervelend. Veel vrouwen echter zijn niet op hun best in de maandelijkse periode. Er kan een heel scala aan klachten optreden zowel op mentaal-/emotioneel gebied alsook op lichamelijk gebied. Extreme geïrriteerdheid, huilerig, dwars, onhandigheid en/of krampen, pijnlijke borsten, vocht vasthouden, diarree, misselijkheid, opgeblazen gevoel etc. Sommige vrouwen lijken een totaal andere persoonlijkheid aan te nemen zo rond/tijdens de menstruatie. Menstruatiepijnen of andere klachten kunnen goed homeopathisch behandeld worden.

Vaak wordt de pil geslikt om zo de klachten te laten afnemen. Over het algemeen zijn klassiek homeopaten geen voorstander van het gebruik van de anticonceptiepil. Immers homeopaten houden niet van onderdrukken. De anticonceptiepil kent veel bijwerkingen en is niet zo ongevaarlijk als altijd wordt gedacht.

Een normale cyclus bedraagt ongeveer 28 dagen. Even lang als de cyclus van de maan, vandaar de oude naam ‘maanstonden’. Na een eisprong heeft het eitje ongeveer 5 dagen nodig om bij de baarmoeder aan te komen. In die tijd verdikt het baarmoederslijmvlies zich en vult zich met bloed zodat een eventueel bevrucht eitje zich kan innestelen. Is de eicel bevrucht dan is er sprake van zwangerschap, zo niet dan wordt de eicel en het baarmoederslijmvlies ongeveer 14 dagen na de ovulatie afgestoten.

Indien de vrouw een anticonceptiepil slikt met daarin de hormonen oestrogeen en progesteron treedt er geen ‘echte’ menstruatie op omdat er geen ovulatie plaatsvindt. Pillen die alleen progesteron bevatten en constant geslikt dienen te worden voorkomen de ovulatie niet en daardoor wordt de kans om toch zwanger te raken groter.

Problemen rond de menstruatie kunnen goed behandeld worden met klassieke homeopathie.
Indien er sprake is van tussentijds bloedverlies, sterke toename in de hoeveelheid bloed die wordt verloren of langdurig vloeien dan is het altijd verstandig een controle door een gynaecoloog te laten plaatsvinden. De mogelijkheid bestaat dat er afwijkingen aan de baarmoeder zijn. Dit hoeft echter geen beletsel te zijn voor het starten van een homeopathische behandeling. Zoals in de navolgende casus blijkt.

Vaak wordt een homeopaat benaderd met de vraag of er niet één of ander middel is dat helpt tegen…………………… Ook in het geval van menstruatiepijnen/klachten wordt dat gevraagd.
Een klassiek homeopaat zal een individueel middel voor u zoeken. Het is nooit zo dat er homeopathische middelen zijn tegen…………..

greenline3

Casus

Een 46 jarige mevrouw komt met de klacht dat zij sinds 2 jaar zeer onregelmatig menstrueert, overmatig veel bloed verliest en thans ook tussentijdse bloedingen heeft. Ze heeft een zwaar gevoel in de onderbuik. Ze slikt ijzertabletten. De homeopaat verwijst haar eerst terug naar de huisarts voor onderzoek.
Na controle blijkt dat er een vleesboompje in de baarmoeder aanwezig is.
Na overleg besluit deze mevrouw eerst homeopathisch het een en ander te proberen. Op grond van de anamnese krijgt deze mevrouw een middel dat voor een prompte verbetering zorgt. Het zware gevoel in de buik neemt af en ook de tussentijdse bloedingen zijn minder heftig. Ze krijgt verschillende malen hetzelfde middel steeds in een oplopende potentie. Na verloop van een ½ jaar is de menstruatie nog steeds onregelmatig maar is er geen sprake meer van langdurige bloedingen en/of tussentijdse bloedingen. Ook het zware gevoel is verdwenen. Het ijzergehalte is prima. Prettige bijkomstigheid is dat ook de twee andere klachten die zij al jaren had zijn verdwenen. Tijdens een gynaecologische controle blijkt het vleesboompje te zijn verdwenen.

Totale behandelduur: 13 maanden
Aantal consulten: 8

greenline3

Casus 2

Een mevrouw komt met de klacht van langdurige bloedingen en een zwaar gevoel in het onderlichaam. Gynaecologisch zijn er geen bijzonderheden. Er zijn ook geen andere lichamelijke klachten. Alleen weet deze mevrouw te vertellen dat ze nooit meer de oude is geworden na de bevalling van haar inmiddels 22 jaar oude zoon en dat ze de pil nooit goed heeft verdragen, maar wel langdurig heeft geslikt.
Ze voelt zich de laatste jaren steeds maar moe en zeer sjacherijnig/onuitstaanbaar. Zelf zegt ze: ‘het is dat ik zo’n schat van een man heb, want anders was mijn huwelijk al stuk geweest’. Ze verbetert ‘s avonds en als ze maar bezig kan zijn. Ze is erg kouwelijk. Ze is graag alleen en als ze verdrietig is wil ze niet getroost. Tijdens haar verhaal begint zij te huilen. Dit is voor de homeopaat een zeer duidelijk beeld. Het komt maar zelden voor dat iemand zo’n duidelijk geneesmiddelbeeld heeft. Na inname van het middel duurt het geruime tijd voordat er wat gebeurt. Gelukkig betreft het hier een geduldige patiënt en weet ook de homeopaat zich te bedwingen. Na 6 weken zet zich een langzame verbetering in. Tergend langzaam mogen we wel zeggen. Er wordt rustig afgewacht. De verbetering zet door. Na ruim 5 maanden zijn de langdurige bloedingen verdwenen en hoeft de echtgenoot niet meer op zijn tenen te lopen.

Totale behandelduur: 7 maanden
Aantal consulten: 4

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen M met de tags , , . Bookmark de permalink.