De Menopauze

Zuiver technisch gezien betekent menopauze de laatste menstruatie. Als iemand het over de menopauze heeft dan wordt meest van de tijd bedoeld de maanden of jaren voor de laatste menstruatie. De medische term is climacterium. Over het algemeen zal de menstruatie zo rond het 50ste jaar stoppen. Alhoewel eerder (soms veel eerder) of later ook kan.

Voor de menopauze gebeurt er al van alles. Menstruaties worden onregelmatiger, wisselend in de duur, wisselend in de hoeveelheid bloedverlies. Er rommelt wat wordt er dan gezegd. Als de eierstokken hun productie helemaal staken dan treedt de menopauze op.
Al dat maandelijkse gerommel is heel natuurlijk net zoals de menopauze zelf.

Ongeveer een kwart van de vrouwen voelen niets bijzonders ‘tijdens’/voor de menopauze. De menstruatie stopt en dat was het dan. 50 procent van de vrouwen hebben een beetje last zoals af en toe een opvlieger, wat meer transpireren, droogte van de vagina, pijnlijke gewrichten, hartkloppingen, hoofdpijn, slaapproblemen en dergelijke. Ook niet lichamelijke klachten komen voor zoals: geirriteerdheid, angstig worden, depressief zijn, zich niet meer kunnen concentreren, ineens zeer wantrouwig worden, woede uitbarstingen etc. De andere 25 procent is niet benijdenswaardig. Door deze groep vrouwen wordt de menopauze als een kwelling ervaren.
Zij hebben extreem last van bovenstaande klachten en kunnen daardoor nog maar slecht functioneren. Uw huisarts zal in een dergelijk geval vaak hormoonpreparaten voorschrijven.
Dit noemt men de hormoonvervangende therapie. Als er hoofdzakelijk psychische/emotionele symptomen aanwezig zijn zal snel gekozen worden voor kalmeringsmiddelen, antidepressiva of slaaptabletten.

Er zijn nog al wat homeopathische zelfmedicatiemiddelen op de markt die allen pretenderen HET middel te zijn dat tegen al die klachten zou helpen. Het betreft hier vaak complexmiddelen. Het is heel goed mogelijk dat iemand heel goed reageert op een dergelijk middel. Dan is daar een middel in verwerkt dat op dat moment van toepassing was.
Regelmatig komt het ook voor dat er niets of niet veel gebeurd; dan zit er in het gebruikte middel niet het middel dat u nodig heeft. Dat wil dan niet zeggen dat homeopathie niet werkt maar dat u het juiste middel niet heeft ingenomen.
Een klassiek homeopaat zal op zoek gaan naar een bij u en uw klacht(en) passend middel.
Doorgaans zijn er goede resultaten te behalen.

greenline3

Casus

Een mevrouw van 47 jaar komt met de klacht dat ze niet goed slaapt. Er zijn inslaapproblemen en doorslaapproblemen. Gedurende een jaar gebruikt zij slaaptabletten.
Zij is begonnen met een half pilletje en heeft er thans 2 of 3 nodig om de slaap te kunnen vatten.
Ze voelt zich lamlendig. Kan nergens meer van genieten. De menstruatie is vanaf haar 39ste onregelmatig en vaak wordt zij ‘s nachts badend in het zweet wakker. De afgelopen 5 maanden is zij 6 kg aangekomen. De hele dag zou ze op de bank kunnen hangen, ze moet zich pressen om dingen te doen waar ze eigenlijk niet echt zin in heeft. Alles is te veel.
Ze voelt zich vaak depressief zonder dat daar nu echt een reden voor is. Op grond van haar verhaal schrijft de homeopaat een middel voor. Daarna gaat het een beetje op en af. De energie neemt wat toe. In overleg met de huisarts wordt besloten het gebruik van de slaapmiddelen af te bouwen. Met veel ups en downs treedt er langzaam aan verbetering op.
Ze krijgt in totaal 4 middelen in 1½ jaar. Na elk middel gaat het weer wat beter. Het eerste dat verdwijnt zijn haar zweetaanvallen ‘s nachts. Daarna gaat zij beter slapen en vervolgens verdwijnt haar lusteloosheid. Steeds vaker worden er weer lichtpuntjes ontdekt en na 1½ jaar is de balans herstelt.

Totale behandelduur: 1 ½ jaar
Aantal consulten: 8

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen M met de tags . Bookmark de permalink.