Malaria

Malaria-mugIn de oude geschriften van Hippocrates kan men al lezen over intermitterende koortsen, waarin hij waarschijnlijk de symptomen van malaria beschreef. In de 17e eeuw stond malaria bekend als zwartwaterkoorts. Pas twee eeuwen later toonde de arts Laveran aan dat parasieten malaria veroorzaakten. Malaria kan van mens op mens worden overgebracht door middel van de tussen gastheer, de malaria mug. Tijdens het zuigen van bloed worden tegelijkertijd parasieten in de bloedbaan gespoten die direct of via de lymfe de bloedbaan bereiken. Daar boort de parasiet (sporozoiten) zich in een leverparenchymcel, waarna de deling begint. Na ongeveer 5 tot 14 dagen barst deze cel open en komen er miljoenen parasieten vrij in de bloedbaan, die onmiddellijk beginnen met het penetreren van de rode bloedcelen. In de rode bloedcel vindt een transformatie plaats en na een dag barst de rode bloedcel open waarna er verscheidene parasieten vrijkomen (merozoiten), die weer opnieuw een rode bloedcel binnendringen. De malaria verschijnselen ontstaan door de vernietiging van de rode bloedcellen en het vrijkomen van de producten van de parasiet. De frequentie van de koortsaanvallen is afhankelijk van de verwekker.
Malaria-mugDe incubatieperiode tussen beet van de geïnfecteerde mug en het ontstaan van ziekteverschijnselen is ongeveer 14 dagen. Er bestaan verschillende vormen van malaria die ook ieder een andere incubatietijd laten zien. Er bestaan zo ongeveer 80 verschillende soorten muggen die malaria kunnen overbrengen. Vooral in het regenseizoen (moessons) en in een vochtige omgeving gedijen muggen goed. Voor de mens zijn er vier soorten plasmodium besmettelijk en van die vier zijn de Plasmodium Vivax en Plasmodium Falciparum echt van belang. De P Vivax veroorzaakt de Malaria Tertiana en de P.Falciparum de malaria Tropica. Malaria T kenmerkt zich door koortsaanvallen en koude rillingen die precies om de dag komen. De patiënt kan zich heel erg beroerd voelen doch doorgaans is het een vrij goedaardige ziekte, die helaas wel steeds kan terugkomen.Malaria T heeft meestal niet een bepaald koortspatroon en goedaardig is het al helemaal niet. Een besmetting met deze vorm kent vele complicaties en kan tevens de dood tot gevolg hebben. Deze vorm kent geen relapses zoals de vorige.
Malaria-mugReizigers naar tropische of subtropische landen die medicatie gebruiken worden in toenemende mate geconfronteerd met resistente malaria stammen. Daarom is het verstandig de reguliere medicatie te combineren met klamboes die ingespoten zijn met insectenwerende of dodende stoffen en zichzelf in te wrijven met muggenwerende middelen. Het slikken van anti-malariatabletten geeft geen zekerheid. Ook dan kan iemand nog malaria ontwikkelen. Een malaria-aanval begint vaak met een grieperig gevoel (spierpijn, hoofdpijn, soms diarree, rillen, koorts etc)Wanneer u in een land bent geweest met malaria risico en u tot zo’n 3 maanden na terugkeer eerder genoemde verschijnselen ontwikkelt is het verstandig daar uw huisarts over te raadplegen.
Wat kan nu een klassiek homeopaat doen in geval van malaria en/of als profylaxe en/of als e restverschijnselen zijn van een malaria-besmetting. Als het de goedaardige vorm van malaria betreft kan gewoon homeopatisch behandeld worden. Is het de kwaadaardige vorm dan is een gecombineerde behandeling waarschijnlijk verstandiger. Voor wat betreft de profylaxe zijn de meningen verdeeld. Indien er restverschijnselen zijn na het doormaken van een tropische ziekte kan klassieke homeopathie veel doen. Onderstaande casus die met toestemming van de behandelend homeopaat en patiënt is overgenomen is daar een voorbeeld van.

greenline3
Casus
Een meneer raakt ondanks medicatie in 2000 besmet met malaria. Na opname in het ziekenhuis blijft hij kwakkelen met zijn gezondheid. Zijn ontlasting is elke ochtend dun. Hij heeft weinig tot geen eetlust meer en blijft maar moe. Regelmatig heeft hij lichte koorts. Hij heeft last gekregen van zijn linker kniegewricht. Hij neigt naar de corpulente kant, is kortademig en transpireert zeer snel. Ondanks zijn gewicht is hij zeer kouwelijk. Hij is dorstig naar koud water. Voordat hij malaria kreeg was hij warmbloedig en niet dorstig. Hij eet alles behalve olijven. Hij heeft een hekel aan alcohol. Het is een bedachtzaam persoon, die zijn hele leven lang als een globetrotter leefde. Hij slaapt altijd op zijn rug en wil, ondanks dat hij het snel koud heeft, altijd een raam of deur open. Hij filosofeert veel over dingen en kan dan nogal langdradig worden. Soms wijdt hij zoveel uit dat hij de oorspronkelijke vraag niet meer weet. Als hij merkt dat hij dat doet roept hij zichzelf tot de orde. Hij maakt een wijze indruk. Op grond van deze summiere informatie geeft mijn collega hem een middel. Binnen 3 weken voelt hij zich prettiger. Na 6 weken is zijn energie met de helft toegenomen. Dan blijft hij enige maanden op dit niveau hangen. Zijn knieklacht is ongewijzigd. Toch blijft de homeopaat hetzelfde middel herhalen in verschillende potenties. Na een half jaar is deze meneer van al zijn klachten af.

Aantal consulten: 7 en 2 telefonisch 
Aantal middelen: 1 
Behandelduur: 6 maanden

NB. Een klassiek homeopaat beoordeelt de genezing van een patiënt anders dan dat men gewend is te doen. Soms blijft de hoofdklacht bestaan, terwijl het algemeen welbevinden sterk verbetert. In een dergelijk geval zal de homeopaat niet zo snel van middel veranderen. Sommige mensen hebben al jaren klachten en verwachten dan dat de homeopaat dit op zeer korte termijn wel even recht breidt. Soms lukt dat, soms niet. Dat is o.a afhankelijk van de pathologie, de vitaliteit en de informatie die de patiënt vertelt. Soms zal steeds weer opnieuw de puzzel gelegd moeten worden, soms is hetgeen de patiënt verteld zo vol karakteristieken dat het middel niet zo moeilijk te vinden is. Veel vaker echter komt het voor dat de casus een brij is van stukjes middelen.(zie ook artikel: een homeopatisch middel zoeken, hoe doe je dat?) Het is dus verstandig om de klassiek homeopaat die u consulteert daadwerkelijk de kans te geven u te genezen en niet te snel te stoppen of te wisselen van homeopaat.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen M met de tags , . Bookmark de permalink.