Macht, Boosheid, Verdriet, Kwetsing en Conflict (emoties)

Ziek worden van emoties

EmotieIeder mens krijgt vroeg of laat in het leven te maken met conflicten. De manier waarop daarmee wordt omgegaan zegt iets over de persoon zelf. Vaak probeert men door argumenteren en het steeds herhalen van het zelfde punt een ander te overtuigen van zijn of haar gelijk.
Je overtuigt echter niet door overreding, maar door hoe je je gedraagt.
Het leven heeft soms meer weg van een strijdtoneel dan van proberen tot een oplossing te komen.
Tijdens een conflict projecteren veel mensen hun eigen frustraties op de ander, maar al te vaak gaat het daarbij om gelijk krijgen en macht. Het gaat om winnen van de ander.
‘ik vind dat jij……… en wil dat jij……….’
Sommige mensen reageren direct en lichtgeraakt. Vanuit mijn beleving is het beter eerst eens even rustig tot tien te tellen en te toetsen of de emotie die opkomt zuiver is en ontdaan van de wijze waarop je in je vel steekt of op dat moment in het leven staat.Je kunt je daarbij afvragen of het werkelijk waar is wat je denkt of meent te voelen en of je vaker deze gevoelens/gedachten hebt over anderen. Is dit zo dan zou dit de rode draad in je leven kunnen zijn.
Het inbouwen van rust kan er voor zorgen dat je zuiver denkt en voelt en niet je eerste impuls volgt.
Op innerlijke rust volgt ontspanning. Doordat je ontspant creëer je de mogelijkheid om helder te zien. Niet alleen leer je jezelf daardoor erg goed kennen, maar ook kan de werkelijkheid beter toegang krijgen tot je geest en kan men zonder oordeel in die werkelijkheid gaan staan.
Het kan alleen maar stil worden als je niet meer alleen maar met jezelf bezig bent. Als het ego wegvalt dan verandert er enorm veel in je leven, je wordt flexibeler en creatiever en je kunt met mededogen en empathie naar anderen en naar jezelf kijken.

In mijn praktijk zie ik veel mensen die ziek zijn geworden door emoties. Zij voelen zich boos/verdrietig/gekwetst/ongelukkig gemaakt door anderen. Vanuit hun beleving doet de omgeving hen van alles aan. De ene mens draagt meer bagage dan een ander en natuurlijk zijn er mensen die traumatische ervaringen hebben opgedaan in hun leven, waardoor zij zijn geworden wie zij zijn, heel begrijpelijk. Dit wil echter niet zeggen dat je daardoor niet meer kunt veranderen al dient men daar wel de tijd voor te nemen.
Die tijd nemen we vaak niet. We willen onszelf niet voelen en daarom rennen we door.
We blijven ons oude patroon herhalen en ook al willen we dit eigenlijk niet, het voelt wel vertrouwd. Soms is het makkelijker anderen ergens de schuld van te geven dan naar jezelf te kijken.

Veel mensen hebben zich door wat voor oorzaak dan ook een overlevingsstrategie aangeleerd. Deze strategie is regelmatig verbonden aan iemands innerlijke blokkades. Als er blokkades zijn kan onze energie niet meer vrijelijk stromen.
De meesten onder ons zijn zichzelf daar niet van bewust en gaan voorbij aan het feit dat lichaam en geest 1 zijn. Deze kun je niet van elkaar scheiden.
Misschien zijn er veel lichamelijke klachten zoals vastzittende schouders, maagklachten, hoofdpijn, luchtwegproblemen, slecht slapen of pijn in de gewrichten, maar een pijnstiller is snel geslikt. De innerlijke onevenwichtigheid/pijn verdwijnt daar echter niet door. Sommige mensen belichamen hun eigen verleden.

Een voorbeeld daarvan is onderstaande casus:

greenline3
Casus 1

Een meneer is al een aantal weken thuis van zijn werk. De huisarts denkt aan een burn-out.
Hij heeft luchtwegproblemen sinds 2 maanden en een chronische voor-en bijholteontsteking.
Voor de rest is hij erg moe en heeft vaak last van hoofdpijn, duizeligheid, darmklachten, eczeem en maagkramp.
Deze meneer heeft een drukke baan en is voortdurend onderweg, van de ene naar de andere vergadering.
Sinds driekwart jaar gaat het eigenlijk steeds minder goed met hem. Hij kreeg toen een andere leidinggevende. Het klikte niet tussen hun twee.
Hij vertelt:”ik voelde me onder druk gezet door hem, ik moest steeds elke stap die ik wilde gaan zetten uitleggen en verantwoorden”. Voorheen was dit niet zo. Mijn collega’s liepen er de kantjes van af en alles kwam min of meer op mij neer. Overal moest ik achteraan en vaak was ik in het weekend ook nog aan het werk. Als ik dan iets bijna voor elkaar had, dan werd ik voor mijn gevoel weer op het matje geroepen en moest ik naar de pijpen van hem dansen.
Het ging om futiliteiten, die kant noch wal raakten. Ik zal U een heel simpel gefingeerd voorbeeld geven: Stel U koopt 10 zwart schrijvende pennen, die aan de buitenkant zilverkleurig zijn. U moest ook zwartschrijvende pennen kopen. Dan vertelt uw leidinggevende dat ze weliswaar zwart schrijven, maar dat de buitenkant mooier is in goudkleur. Dan gaat u goudkleurige kopen en vervolgens is een rode buitenkant toch beter.
Om dit soort kleinigheden ging het. “En ik maar schipperen tussen hem en de anderen.” “Want ik moest iedereen tevreden houden”.

“Het gaat deze man om macht hebben over en ik ben het gewoon zat”.

Op grond van zijn volledige verhaal en zijn lichamelijke klachten volgt een homeopatisch middel.
Naarmate de consulten vorderen en zijn jeugd/verleden dieper wordt uitgevraagd, evenals zijn omgang met zijn partner, wordt het mentaal/emotionele beeld steeds duidelijker. Het gevoel dat achter zijn boosheid zit is het gevoel van vroeger. Het gevoel van minder zijn dan een ander, gekleineerd te worden, niet gehoord of serieus te worden genomen.
Ook zijn overlevingsstrategie/compensatie wordt duidelijker, namelijk: Zijn eigen lijn volgen en zelf dominant worden om niet meer gedomineerd te worden. Door dit gedrag ontneemt hij anderen vaak hun eigen verantwoordelijkheid en heeft daardoor het gevoel dat hij er alleen voor staat. Dit alles omdat hij anderen simpelweg de kans niet geeft.
Hier wordt veel aandacht aan besteed en enkele overwegingen worden meegegeven, dit i.c.m. homeopatische medicatie.
Deze meneer gaat daarmee aan de slag en krijgt meer inzicht in zijn eigen functioneren en de reactie van anderen daarop. Hij geeft zich op voor Tai Chi lessen om zijn geblokkeerde energie weer te laten stromen. Ook hierop komen veel emoties los.

Gaandeweg geeft hij aan dat al zijn relaties beter en dieper lijken te worden. Zijn vrouw heeft aangegeven dat hij enorm aan het veranderen is, dat zijn beschuldigende vinger niet meer zo vaak naar anderen wordt uitgestoken, hij zichzelf niet meer als het lijdend voorwerp beschouwd en/of de mening is toegedaan dat anderen hem van alles aandoen, hij veel genuanceerder kijkt en niet steeds maar weer zijn oordeel over anderen klaar heeft.

Na verloop van tijd nodigt hij zijn leidinggevende uit voor een etentje buitenshuis en tijdens dit etentje komen zij daadwerkelijk nader tot elkaar. Hij geeft aan dat zijn ‘baas’nooit een innige vriend van hem zal worden, maar dat zij elkaar in ieder geval beter begrijpen en als collega’s op een normale en ook respectvolle manier met elkaar kunnen samenwerken.

Ook al zijn fysieke klachten verdwijnen naarmate hij meer in balans komt.
Inmiddels (juni 08) is deze meneer al enige tijd niet meer onder behandeling en gaat het bij navraag erg goed met hem.

Aantal consulten: 27
Aantal homeopatische middelen: 4, (sommige in oplopende potentie)
Behandelduur: 3 ½ jaar.

Sommige onder ons hebben afschuwelijke, zeer traumatische gebeurtenissen in het verleden mee gemaakt, dat is de bagage die zij met zich meedragen en waar ze zich niet (meer) van los kunnen maken.

Dat is de reden dat ik in mijn praktijk tevens samenwerk met andere therapeuten regulier en alternatief waaronder ook een psychotherapeut. Indien de patiënt dit wenst kan doorverwijzing plaatsvinden en/of de behandeling gecombineerd plaatsvinden

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen B, Artikelen M, Artikelen V met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.