Maagzuurremmers verdubbelen kans op beroerte

Veelgebruikte medicijnen tegen zuurbranden (Maagzuurremmers), die zonder recept verkrijgbaar zijn, verhogen de kans op een beroerte. Van deze protonpompremmers (PPI’s) wisten we al dat ze het risico op een hartinfarct en op nierziekten en dementie vergroten.

Nu hebben onderzoekers van de Deense Hartstichting in Kopenhagen is chemische beroerte aan het lijstje dodelijke bijwerkingen toegevoegd. Dat is het meest voorkomende type beroerte, dat ook wel een herseninfarct wordt genoemd, waarbij een bloedstolsel de bloedtoevoer van en naar de hersenen afsluit.

Het risico steeg bij mensen die pantoprazol gebruikten met wel 94 procent, en bij lansoprazol, als het in de hoogste dosering gebruikt werd, met 30 procent. Gemiddeld steeg het risico met 21 procent.

Toen een ander type maagzuurremmer werd getest bleek daar geen risico aan verbonden. De zogeheten H2-antagonisten, zoals famotidine en ranitidine (Zantac) verhoogden het risico op een beroerte niet. Maar de onderzoekers zeggen dat dit niet automatisch betekent dat die medicijnen veiliger zijn.

Onderzoekers keken naar de gezondheid van bijna 245.000 Denen (gemiddelde leeftijd 57 jaar) met maag- en spijsverteringsklachten. In de zes jaar dat de trial duurde, kregen bijna 9500 deelnemers voor het eerst een beroerte. De onderzoekers gingen na of ze een van de vier maagzuurremmers (PPI’s) gebruikten: omeprazol (Losec), lansoprazol, pantoprazol of esomeprazol (Nexium).

Het risico bleek te stijgen met de dosering: bij de laagste dosering steeg de kans op een beroerte niet of slechts licht, ontdekten de onderzoekers.

‘Voorheen dachten we dat PPI’s veilig waren, geen ernstige bijwerkingen hadden. Deze studie trekt de cardiovasculaire veiligheid van deze medicijnen verder in twijfel,’ zegt hoofdonderzoeker Thomas Sehested.

De meeste PPI’s zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist. Ze zijn bedoeld om maag- en darmklachten te behandelen, vooral brandend maagzuur en maagklachten. Maar veel mensen slikken ze routinematig, wat zorgwekkend is omdat we de ware risico’s nu pas beter leren kennen, zeggen de onderzoekers.

Gepresenteerd op de American Heart Association Scientific Sessions 2016, 14 november 2016, New Orleans, Louisiana
Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen M met de tags , , , . Bookmark de permalink.