Luchtwegproblemen

Als men zo eens rond kijkt in kinderdagverblijven/crèches dan lijkt het wel of, gezien het frequente gebruik van Ventolin en Flixonase, het overgrote deel van de peuters/kleuters allemaal onder de groep COPD patiëntjes vallen of op zijn minst een ernstig probleem aan de luchtwegen hebben. Ventolin is geen onschuldig middel dat te pas en te onpas kan worden ingezet (zie artikel op deze website Ventolin) en ook Flixonase is dat niet. Voor kinderen onder de 4 jaar zijn er geen klinische gegevens beschikbaar om het gebruik van Flixonase in deze leeftijdscategorie aan te raden. Oorspronkelijk is Flixonase bedoeld voor allergische reacties van het neusslijmvlies, zoals bijvoorbeeld in het geval van hooikoorts. Helaas wordt het steeds vaker, netzoals Ventolin, voorgeschreven aan kinderen die doorlopend verkouden zijn.
Luchtwegverwijders zijn niet zonder risico’s en dienen vanuit mijn visie alleen dan regulier te worden voorgeschreven op de indicatie waarvoor zij bedoeld zijn. Onderaan dit artikel kunt u een krantenartikel nalezen, gepubliceerd in het AD dd. 10 februari 2006, geschreven door Ronald van Geenen.
Nu maar hopen dat chronisch verkouden kinderen zonder copd/astma niet allemaal standaard ook nog een ontstekingsremmer gaan krijgen.
Kinderen die crèches/kinderdagverblijven bezoeken zijn vaker verkouden, omdat de kans op besmetting groter is. Dat wil niet zeggen dat het overgrote deel van deze kinderen Ventolin of Flixonase nodig hebben. Een bijwerking van Flixonase zou kunnen zijn infecties van de neus of het oog met bacteriën, schimmels en virussen. Het kan de gezonde afweerreactie van de ogen of neus onderdrukken, waardoor de infectie niet of slecht geneest.

Een alternatief voor kinderen die doorlopend verkouden zijn kan men vinden in een klassiek homeopatische of natuurgeneeskundige behandeling om de weerstand te optimaliseren.
Het behandelen van een doorlopende verkoudheid hangt af van de mate van hinder dat het kind er van ondervindt. Wordt een kind op geen enkele wijze gehinderd door de optredende verkoudheden en zijn er geen bijkomende symptomen, zoals doorlopend hoesten, slecht eten of slapen, oor- of gehoorklachten of gedragsproblemen dan hoeft u zich niet zo bezorgd te maken. Zijn er wel bijkomende symptomen dan is het misschien verstandig de problemen aan te pakken. Onderstaande casus is een voorbeeld van een chronische verkoudheid die wel voor problemen zorgde.

greenline3Casus

Een meisje van 6 jaar oud bezoekt met haar ouders een klassiek homeopaat. Zij is doorlopend verkouden. Een groene pegel is altijd aanwezig. Ze heeft constante verhoging en zit niet lekker in haar vel, aldus de ouders. Regelmatig dalen de verkoudheden af en wordt zij geplaagd door een vervelende hoest, die zowel haarzelf als de ouders uit de slaap houdt.Haar ouders vertellen dat zij als het ware verkouden is geboren. Dit gaf toentertijd ook grote problemen bij het geven van de borst. Het was een baby die veel aandacht vroeg. Prikkelbaar en obstinaat. Zij weigerde ook vaste voeding te eten op het tijdstip dat baby’s dat doorgaans wel gaan doen. Als peuter werd zij snel driftig en ook nu kan ze er af en toe wat van, aldus de ouders. Toch kan zij ook verlegen zijn, meestal in een vreemde omgeving. Zij blijft dan heel dicht bij haar moeder in de buurt. Vaak dunne ontlasting. Slaapt op de buik en is ’s nachts veelvuldig wakker. Warmbloedig. Geen overmatige transpiratie. Over het algemeen een extravert kind.
Het is een mager meisje, dat er inderdaad niet echt florissant uitziet. Uit de familie ziektebiografie blijkt dat in de familie veel hart en vaatziekten voorkomen. Besloten wordt om met een homeopatische nosode te beginnen i.c.m. wat extra vitaminen. Als zij na 8 weken terugkomt, heeft zij niet meer gehoest, slaapt zij beter en is zij minder driftig. De pegel hangt zoals gewoonlijk nog steeds uit de neus. Besloten wordt om af te wachten. Na 4 weken begint zij weer te hoesten en het middel wordt herhaald. Daarna treedt een sterke verbetering op, op elk niveau. Er volgt een afspraak op lange termijn. Na 4 maanden komt het meisje terug. Ze is dikker geworden, ziet er gezond uit, is nog 1x verkouden geweest zonder bijkomende verschijnselen. Haar driftbuien zijn opmerkelijk minder. Ze eet beter en haar ontlasting is van dun naar vast gegaan. De ouders zijn tevreden en de homeopaat ook. Er volgen geen verdere consulten meer.

Aantal consulten: 3 
Behandelduur: 8 maanden

Krantenartikel AD
pagina 1
pagina 2
pagina 3

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen L met de tags , . Bookmark de permalink.