Klassieke Homeopathie gebruiken in de zwangerschap

Zwanger-1Het is beslist af te raden om zelfmedicatiemiddelen te gebruiken of om zwanger te geraken of om de zwangerschap in stand te houden dan wel tijdens klachten in de zwangerschap. Niet omdat homeopatische middelen schadelijk zijn, maar omdat NIET homeopatische middelen vaak verward worden met homeopatische. Vaak worden kruidentincturen, theeën of kruidencapsules verward met homeopathie. Dit heeft niets met homeopathie te maken. Als u kruiden wilt gebruiken dient u advies te vragen aan een natuurgeneeskundige of een kruidentherapeut. Sommige kruiden zijn schadelijk, zeker bij langdurig gebruik. Klassiek homeopaten werken inwendig met gepotentieerde middelen, dus niet met de materiele substantie zelf.

Daarbij komt tevens dat het kiezen van het best passende homeopatische middel beter over gelaten kan worden aan een klassiek homeopaat of homeopatisch arts.

Men dient er rekening mee te houden dat via de zwangere vrouw ook de baby wordt mee behandeld. De meest belangrijke factoren voor een homeopaat zijn de emotionele veranderingen die bij een vrouw kunnen optreden tijdens een zwangerschap, haar voedsel voorkeuren en afkeren en eventuele lichamelijke klachten (bekkeninstabiliteit, rugklachten, misselijkheid, hoofdpijn etc.)

Tijdens de zwangerschap zijn moeder en kind één. Dit kan inhouden dat de veranderingen zoals bv. de voedselvoorkeuren en afkeren, het veranderen van de lichaamstemperatuur en/of emotionele veranderingen,afkomstig kunnen zijn van het kind en niet direct met de moeder te maken hebben. Niet zelden zien wij dat een babytje kouwelijk is als de moeder tijdens de zwangerschap van warmbloedig naar kouwelijk is gegaan of het babytje een afkeer voor melk ontwikkelt als de moeder ook een afkeer kreeg tijdens de zwangerschap.

Dat is niet altijd zo maar komt wel regelmatig voor.

Ook de bevalling kan van grote invloed zijn op de baby. Dat is de reden dat een klassiek homeopaat, zeker bij het behandelen van kinderen, vaak teruggaat naar de zwangerschap en de bevalling.

Bij een correct homeopatische behandeling kan een baby net als de moeder alleen maar positief beïnvloed worden en niet negatief.

greenline3

Casus 1

Een vrouw is 3 maanden zwanger en kan geen voedsel binnen houden. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is zij misselijk. Eet zij iets anders dan droge beschuit dan komt dit voedsel er binnen een kwartier weer uit. Qua drinken verdraagt zij alleen nog maar water en zelfs dat komt er soms na een kwartier weer uit. De hele dag door is zij dorstig. Ze voelt zich uitgeput.Inmiddels is zij ruim 5 kg afgevallen en opname in het ziekenhuis zit er aan te komen.

Zij heeft meerdere kinderen en bij elke zwangerschap is dit voorgekomen. Op zich een niet zo ingewikkelde casus. Zij krijgt haar middel direct na het consult mee. Nadat zij het middel 3x heeft ingenomen verdwijnen haar klachten en komen ook niet meer terug.

Aantal consulten: 2, waarvan 1 telefonisch
Aantal middelen: 1

greenline3

Casus 2

Een vrouw ontwikkelt tijdens haar zwangerschap een enorm hoge bloeddruk. Zij heeft te horen gekregen dat indien de onderdruk nog maar iets stijgt zij zal worden opgenomen in het ziekenhuis. Zij wordt streng onder controle gehouden. Deze vrouw is sterk gespannen. Het is haar eerste zwangerschap en ze is doodsbang voor de bevalling. In haar omgeving hoort ze ook alleen maar verhalen over bevallingen die een ‘lijdensweg’ zijn geweest. Voor de zwangerschap was zij naar haar eigen zeggen een laconieke vrouw, en beetje ík zie wel type, maar tijdens deze zwangerschap (ze is dan inmiddels 6 maanden zwanger) zegt zij te zijn veranderd in een nerveuze opgejaagde vrouw. Ze maakt zich over de kleinste dingen druk en schiet onmiddellijk in de stress. De babykamer was al klaar toen zij 3 maanden zwanger was en de hele dag loopt zij te poetsen, want je weet maar nooit. Als zij straks toch naar het ziekenhuis moet, dan is tenminste alles schoon. Als haar man 5 minuten later thuis komt dan gepland, dan is zij in alle staten en denkt dat zij haar kind alleen zal moeten grootbrengen omdat haar man wel een dodelijk ongeluk zal hebben gehad.

Ze belt dan helemaal in paniek mensen op. Als haar man dan thuiskomt is zij helemaal over de rooie (zoals zij zelf zegt). Lichamelijk gaat het wel goed, ze is alleen vaak duizelig.

De ongeboren baby is de hele dag bewegelijk en reageert overal op.

Qua voedselvoorkeuren is zij ook veranderd. Warm voedsel kan haar niet meer zo bekoren. Het liefst eet zij brood met pindakaas en sambal. Zij is de hele dag hongerig en gaat ’s nachts vaak naar beneden om bovengenoemde boterhammen te eten. Ze voelt zich moe en gaat enkele malen per dag even op bed liggen. Daarna gaat het wel weer.

Deze mevrouw krijgt het zelfde middel als de mevrouw van casus 1.

Hierop verbetert zij aanmerkelijk. Dit middel wordt enkele malen herhaalt in een hogere potentie. Haar onderdruk daalt naar een acceptabelere 125/90. Ze wordt weer min of meer zichzelf. Ook het ongeboren kindje wordt een stuk rustiger.

De bevalling verloopt prima en zij krijgt een gezonde dochter van ruim 7 pond.

Aantal consulten: 5
Aantal middelen: 1 in oplopende potentie.

NB. De mevrouw in casus 1 ontwikkelt telkens weer deze symptomen in een zwangerschap, zij behoren naar alle waarschijnlijkheid bij haarzelf.

In casus 2 daarentegen is het zeer waarschijnlijk dat de symptomen bij de baby horen.
Als deze mevrouw 2 jaar na de bevalling met haar dochtertje op consult komt krijgt het dochtertje het middel dat ook in de zwangerschap gegeven is, waarna de klachten binnen 3 dagen zijn verdwenen.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen K, Artikelen Z met de tags , . Bookmark de permalink.