Klassiek Homeopaat, Walk with me, talk with me

Er zit een groot verschil tussen horen en luisteren, kijken en zien en tussen praten en babbelen.

Elke praktiserend klassiek homeopaat heeft als het goed is de theorie en filosofie van de homeopathie op een rijtje, kent de materia medica en weet hoe hij iets op moet zoeken. Maar klassieke homeopathie is veel meer dan het opzoeken van symptomen en kijken welke middelen bepaalde klachten hebben opgeroepen bij gezonde proefpersonen, waarna een middelenkeuze volgt. Er zullen maar weinig klassiek homeopaten zijn die op een dergelijk manier werken of blijven werken. Een klassiek homeopaat zal op zoek gaan naar de kern, de essentie waar het omdraait. Daarom hoort hij/zij niet maar luistert, kijkt hij niet maar probeert te zien. Het belangrijkste is om te horen wat er niet vertelt wordt en te begrijpen, te zien wat er aan de hand is. Vooral bij het behandelen van mensen met mentale-en emotionele klachten eventueel tezamen met de lichamelijke weerspiegeling daarvan is het belangrijk goed te luisteren en te zien. Elke klassiek homeopaat zal op zijn eigen wijze patiënten behandelen en begeleiden. Daarom is het belangrijk naar een klassiek homeopaat te gaan waarbij men zich op zijn gemak voelt en waar een band mee opgebouwd kan worden. Als het niet klikt en dat kan natuurlijk altijd, zoek dan een andere homeopaat, zoek naar een ‘alternatieve’ geneeswijze die u meer aanspreekt of laat u regulier behandelen.

Het interpreteren van klachten
Stel iemand komt met vermoeidheidsklachten. Een andere klacht zal misschien verstijving van de gewrichten zijn om maar wat te noemen. Er is een voorkeur voor snoep, er wordt weinig gedronken, de persoon slaapt in een opgerolde houding en is altijd bezig. Er wordt veel gewerkt en gestudeerd. Trots wordt verteld over de vele diploma’s die aan de muur hangen.
Nu zou men kunnen zeggen, geen wonder dat iemand zo moe is van al dat gewerk, de stijfheid van de gewrichten is ook logisch want de persoon zit de hele dag achter zijn bureau in één houding te werken. Er wordt zich geen tijd gegund om te eten dus een zak drop op het bureau of een doos bonbons is wel zo handig. We gaan op zoek naar een middel dat heeft: ailments from overstudy, stiffness of joints, desire sweets, thirstlessness en very industrious is. Dat werkt in 90 % van de gevallen niet. Natuurlijk is er best wel een middel te kiezen op grond van deze summiere gegevens, maar of het resultaat ook goed zal zijn is de vraag.

Een klassiek homeopaat zal zich in het bovengenoemde geval gaan afvragen waarom iemand zo hard werkt. Als de band tussen klassiek homeopaat en patiënt goed is ontrolt zich vroeger of later een verhaal. De patiënt vertelt: ik werk zo hard omdat ik mijn ouders wil laten zien dat ik best wel in staat ben om iets te bereiken of als ik zo hard werk dan kan ik mijn gedachten verzetten dan hoef ik niet te denken aan de ellendige tijd die ik achter me heb. Ik werk zo hard om……………… Er zijn talloze variaties denkbaar. Een homeopaat zal altijd graven en zoeken naar de kern van de zaak. Hij zal proberen een samenhang te vinden tussen de lichamelijke klachten en de geest. In het bovenstaande voorbeeld zou men zich kunnen gaan afvragen waarom deze persoon stijve gewrichten heeft. Een actief persoon die door zijn lichaam gedwongen wordt minder activiteit aan de dag te leggen. De persoon is haast obsessief, gefixeerd bezig met zijn werk. Stug en star gaat hij door. Vaak zijn de klachten op mentaal/emotioneel gebied hetzelfde als die zich in het lichaam openbaren, maar wordt het niet gezien. Er worden geen links gelegd.
Als de persoon zo hard werkt om zich te bewijzen moet er iets zijn dat die bewijsdrang heeft gecreëerd. Samen met de homeopaat wordt er als het goed is een bewustzijn ontvouwen.
Een leven behoort te vloeien, behoort dynamisch te zijn, zodra er een stase optreedt ontstaat er een verstoring van het evenwicht en dat probeert de homeopaat te herstellen.
Als op deze manier gewerkt wordt zal men vaak tot een heel ander middel komen dan indien men louter en alleen symptomen op zoekt.

Om dat nog iets te verduidelijken; als iemand aangeeft bang te zijn voor de dood dan kan men in het repertorium (een boek waar symptomen met de daarbij behorende middelen staan) opzoeken Fear of dead. Maar hebben we dan werkelijk begrepen wat er aan de hand is?
Nee dat hebben we niet. We moeten weten waarom iemand daar zo bang voor is. Als iemand vertelt bang te zijn voor de dood omdat daar zo’n lijdensweg aan vooraf kan gaan is dat heel wat anders als dat aangegeven wordt bang te zijn omdat men niet weet wat er na de dood gebeurt. Als het de lijdensweg betreft waar iemand bang voor is kan aangegeven worden bang te zijn de pijn niet aan te kunnen of het erg te vinden dat hij/zij dan afhankelijk wordt van anderen en een belasting gaat worden. Ook daar zit weer een verschil tussen. Tevens kan dan besproken worden of de patiënt het ook in het heden moeilijk vindt hulp aan te nemen/te vragen of graag zekerheid in het leven wil. Het ene vloeit immers voort vanuit het andere.

Alle homeopathische middelen hebben hun eigen essentie ook al staan ze in dezelfde rubriek.
Neem nu een middel als Staphisagria deze staat in de rubriek Ailments from indignation of ailments from surpressed anger.. Daar staan meerdere middelen waaronder ook het middel Lycopodium. Staphisagria echter onderdrukt zijn woede omdat zij hun waardigheid en eer willen behouden, ze willen zich niet verlagen tot hetzelfde niveau, het zijn extreem gevoelige mensen. Vaak houden ze zich maar op de achtergrond en gedragen zich meegaand, maar inwendig trillen ze van woede.
Lycopodium heeft een hele andere essentie. Lycopodium is ambitieus, is bang dat zijn ego aangetast wordt, hij is bang dat mensen ontdekken dat hij niet zo zelfverzekerd is als hij lijkt te zijn en daarom onderdrukt hij.
Zo heeft elk middel zijn eigen lading en moeten we op zoek naar de lading van de patiënt.
Soms moeten er allerlei patronen doorbroken worden en daar kan enige tijd overheen gaan.

Van de week werd ik getroffen door een nummer op een CD van Mary Black en dacht, een gedeelte van deze tekst zou ik moeten inlijsten en aan de muur van mijn praktijk moeten hangen, omdat daarin weergegeven wordt wat het merendeel van de klassiek homeopaten aan veel van hun patiënten duidelijk trachten te maken:

‘Oh come on walk with me, talk with me
tell me your stories,
I’ll do my very best to understand you

You can’t holding back the flooding river
Keeping all that fear inside,
I understand how trouble haunts you
Yes I do know how you feel

There’s a thousand things to do
So lets start here with me and you
Gonna take a little time
Let’s see what we can find

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen K, Artikelen W met de tags . Bookmark de permalink.