De kindertijd en Homeopathie

Een klassiek homeopaat zal tijdens de consulten met de patiënt ook aandacht besteden aan de kindertijd, de zwangerschap van de moeder en de bevalling. Waarom?

Kinderen-2

De kindertijd is in alle opzichten belangrijk. Immers op deze manier krijgt de homeopaat een goede indruk aan welke invloeden en omstandigheden de patiënt is blootgesteld. Een kind zit in een zeer ontvankelijke en kwetsbare levensfase. Het is voor een ieder te begrijpen dat de sporen daarvan een levenlang meegedragen kunnen worden. Wat vooral meespeelt is de manier waarop het kind omging met de omstandigheden; ging hij moeilijke situaties uit de weg door zich af te sluiten, vocht hij er tegen, ging hij situaties vermijden etc. Heel vaak zie je hetzelfde reactiepatroon bij de volwassen patiënt terugkomen. Soms wordt er gecompenseerd. Stel, als kind was iemand zeer angstig, naarmate hij ouder wordt gaat hij zich anders gedragen dan dat hij zich in werkelijkheid voelt, dat is compensatie. Vaak is dit zeer belastend voor de patiënt.
Verdriet en tranen die door het lachende gezicht worden verdrongen of tentoongespreide superioriteit waarachter een grote onzekerheid schuilgaat.
Bijna iedereen heeft vele maskers.

Voor de geboorte zijn moeder en kind zo goed als één geheel. Het is begrijpelijk dat emoties van de moeder doorwerken op het ongeboren kind. De geboorte op zich is een heel gebeuren zowel voor moeder als kind. De baby die in eerste instantie 9 maanden veilig en warm in de baarmoeder vertoefde wordt er nu als het ware uitgegooid. Hij komt tijdens de geboorte in een geheel andere omstandigheid te verkeren als voorheen. De manier waarop de baby geboren wordt is dan ook belangrijk om te weten voor de homeopaat.

Voor de keuze van een homeopathisch middel zijn allerlei reactiepatronen van de patiënt belangrijk. Zeker als deze niet in verhouding staan met de aanleiding. Bijvoorbeeld uit je vel barsten van woede om elke futiliteit of juist het tegenovergestelde het helemaal niet kwaad kunnen worden. Soms hebben mensen een soort basishouding ontwikkeld waarop zij steeds maar weer terugvallen zoals bijvoorbeeld: Zich overal schuldig om voelen, overal kritiek op hebben, overal om lachen etc.
Sommige mensen hebben bepaalde dwanggedachten zoals alles willen controleren of constant de handen wassen. Ook impulsieve gedachten zijn belangrijk als voorbeeld: het gevoel dat je uit het raam moet springen of iemand anders moet slaan.

Al deze gedachten en gevoelens typeren een patiënt. De homeopaat probeert oorzaak en gevolg te zien, de kern waar alles om draait. Die kern kan in de kindertijd liggen, maar ook al voor de kindertijd.

Het is begrijpelijk dat er gedachten of gevoelens zijn die mensen liever voor zichzelf houden. De meeste mensen schamen zich daarvoor. Juist die gedachten en gevoelens
waarvoor men zich schaamt zijn vaak doorslaggevend voor het vinden van het juiste middel voor de patiënt.
Een homeopaat wil graag weten waarmee u zich als patiënt het meest bezighoudt en vooral ook welke gebieden u angstvallig vermijdt en waarom.
Niet elke patiënt vertelt in de eerste consulten frank en vrij wat hem op het hart ligt. De vertrouwensband met de homeopaat moet groeien. Het is het werk van de homeopaat dat hij probeert de patiënt in al zijn facetten te begrijpen en het geheel van die patiënt onder te brengen in een homeopathisch middel.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen K met de tags , . Bookmark de permalink.