Keelamandelen

Aan het begin van de vorige eeuw was de tonsillectomie (het amandelknippen) de meest uitgevoerde ingreep in Nederland. Ook nu nog zijn er voorstanders van het knippen van amandelen bij mensen die regelmatig problemen hebben met de amandelen. Een kind met frequente luchtweginfecties, met eetproblemen, gezwollen amandelen, keelontstekingen etc. heeft grote kans dat er een tonsillectomie plaats gaat vinden. In Nederland wordt deze operatie veel vaker uitgevoerd dan in de ons omringende landen. Je zou je kunnen afvragen wat de effectiviteit van deze ingreep is. Daar is op zich maar weinig onderzoek naar gedaan.

keelamandelenIn de jaren ’30 werd de ingreep minder vaak toegepast, terwijl in de jaren ’70 het verwijderen wederom een routineklus werd.
Elke operatie draagt risico’s, hoe klein een operatie dan ook moge zijn. Reden om na te denken over eventuele verwijdering. Zijn keelamandelen nutteloze uitgroeiseltjes in de keel, die men kan missen als kiespijn? Nee, dat zijn ze zeker niet. Amandelen hebben wel degelijk een functie. Het zijn min of meer de eerste barrières die overwonnen moeten worden. Zodra er een dreigende infectie is treden zij in werking en worden groter of raken ontstoken. Dat wil helemaal niet zeggen dat we ze dan maar moeten verwijderen. In tegendeel zelfs, ze bestrijden immers ziektekiemen die door neus en mond willen binnen dringen.

Het is een grote misvatting om er van uit te gaan dat frequente luchtwegklachten, keelontstekingen , problemen met het leren of de concentratie een goede reden is om deze “lastposten” te verwijderen.
Er zijn genoeg andere alternatieven waar de klassiek homeopatische geneeswijze er één van is.

De twee onderstaande casussen zijn daar een voorbeeld van.

greenline3

Casus 1

Een meisje van 2 jaar is vanaf haar eerste jaar chronisch verkouden. Haar amandelen zijn enorm vergroot. Tijdens de korte perioden dat zij niet verkouden is blijven de amandelen gezwollen. Het afgelopen jaar heeft zij reeds 2x een fikse keelontsteking gehad, die werd behandeld met anti-biotica. Als een derde keelontsteking zich aankondigt geeft de huisarts een verwijzing naar een KNO-arts. Deze stelt voor de amandelen te verwijderen. De ouders voelen hier niet veel voor en gaan naar een klassiek homeopaat. Het is een erg verlegen meisje, dat niet veel moet hebben van vreemden. In de groei is zij behoorlijk achtergebleven. Behalve de keelamandelen, zijn ook de klieren achter het oor sterk gezwollen. Ook zijn er problemen met de ontlasting. Vaak gaat zij maar 1x in de week. De ontlasting die zij produceert ziet er uit als grote geitenkeutels. Zodra er een daling in de buitentemperatuur is wordt zij verkouden. Voor het overige zijn er geen bijzonderheden. Voor de homeopate was dit een zeer makkelijke casus. Het middel diende zich op een presenteerblaadje aan. 2 weken na het middel wordt het meisje enorm verkouden. Het is alsof er uit elke lichaamopening snot komt. Besloten wordt gewoon af te wachten. Na 1 week is de verkoudheid over. Keelproblemen deden zich niet voor. Haar ontlasting verbetert sterk. Dan blijven de verkoudheden week na week weg. Na 3 maanden wordt zij licht verkouden, zonder bijkomende problemen. 9 maanden na inname van het middel ontwikkelt zij een keelontsteking. Hetzelfde middel wordt herhaald, waarna zij zeer snel herstelt. Tijdens de behandeling maakt zij een groeispurt door en wordt opener naar anderen. Tot op heden 2½ jaar na aanvang van de behandeling gaat het nog immer erg goed met haar en hebben zich geen noemenswaardige gezondheidsproblemen meer voorgedaan.

Aantal middelen: 1
Aantal consulten: 4, waarvan 1 telefonisch

greenline3

Casus 2

Een jongen van 12 jaar worstelt al jaren met angina’s. Tijdens de winterperiode heeft hij meer wel dan niet last van zijn keel. Hij is bijna chronisch hees. De heesheid ontstaat op het moment dat hij wat langer achter elkaar praat en als hij mee gaat naar zijn vaders werk. De waarschijnlijke aanleiding is de daar aanwezige airco. Tijdens een angina kan hij bijna niet praten. Hij heeft dan het idee dat zijn keel helemaal openligt. Het enige dat hij kan eten is vla en hij drinkt koud water, wat enigszins de pijn verlicht. Hij is nogal kouwelijk en houdt niet van zoetigheid. Evenmin kan hij met de kerst fonduen of gourmetten, dan ontstaat onmiddellijk diarree. Het is een lieve jongen met het hart op de goede plek. Het is een echt gezelligheidsdier aldus zijn moeder. Hij kan over zijn toeren raken als hij onterecht gestraft wordt en kan dan bijna niet uit zijn woorden komen van woede. Op grond van deze gegevens schrijft de homeopate hem een middel voor. Binnen 2 weken ontstaat er een gigantische keelontsteking. Behalve spoelen en gorchelen wordt er geen actie ondernomen. Na 3 dagen verdwijnt de angina en tot op heden (1½ jaar verder) zijn er geen angina’s meer opgetreden. Vanwege wat andere klachtjes is het middel na een ½ jaar nog éénmaal herhaald, waarna ook deze klachten verdwenen.

Aantal middelen: 1
Aantal consulten: 4, (waarvan twee telefonisch)
Behandelduur: 3 maanden

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen K met de tags , . Bookmark de permalink.