Kalmeringsmiddelen

Homeopatische middelen een alternatief voor kalmeringsmiddelen?

Al jaren is er een toename te zien van mensen die kalmerende middelen gebruiken. Over het algemeen wordt er van uit gegaan dat deze middelen worden voorgeschreven aan mensen die te kampen hebben met angsten, slapeloosheid of andere mentaal-/emotionele problemen.
Er wordt aan voorbijgegaan dat deze middelen veelal niets oplossen. Zij doen niets aan de oorzaak van de problemen. Zodra men stopt komen de klachten vaak in verhevigde vorm weer terug. Dat is dus een terugkeer naar de oorspronkelijke ‘ziekte’.

kalmeringsmiddelenUit onderzoek is gebleken dat een groot percentage mensen verslaafd raakt aan bovengenoemde middelen na een opname in een ziekenhuis. Weer anderen schijnen kalmeringsmiddelen voorgeschreven te krijgen bij volstrekt ongerelateerde kwalen. Terwijl lichamelijke afkickverschijnselen van bijvoorbeeld heroïne enkele weken in beslag nemen, kunnen de afkickverschijnselen van kalmeringsmiddelen wel 10 jaar duren. Dat komt omdat de kalmeringsmiddelen langzaam vrijkomen uit de vetcellen en vervolgens opgenomen worden in het bloed.

Het is bekend dat kalmerende middelen de hersenreceptoren kunnen beschadigen en de verhouding van de neurotransmitters verstoren. (Dit zien we ook bij alcohol-en drugsverslaving). Verslaving aan benzodiazepine (mogadon, diazepam,valium,temazepam, temesta,rohypnol, loramet etc) kan atrofie van de hersenen veroorzaken. Hersenvervormingen zijn een belangrijke factor bij ME. (Chronisch vermoeidheidssyndroom)
Andere bijwerkingen kunnen zijn: verstoring van de werking van de schildklier, leverbeschadigingen, symptomen van de ziekte van Parkinson en kanker. Sinds 1960 kent Groot-Brittannië ongeveer 3 miljoen volwassenen en 2 miljoen zogenaamde ‘Benzo-baby’s’, kinderen waarvan de moeders tijdens de zwangerschap kalmerende middelen slikten. Zij zijn veranderd in verslaafden met een hersenbeschadiging.
Kalmerende middelen zijn nooit onschadelijk. (bron : wat artsen je niet vertellen jaargang 3,nummer 9-2001)

Indien mensen kalmerende middelen gebruiken zal tijdens een constitutionele behandeling met klassieke homeopathie, zeer geleidelijk aan het gebruik van deze middelen moeten worden afgebouwd. De ervaring leert dat deze mensen langdurig behandeld zullen moeten worden. We hebben immers te maken met een verslaving en de verschijnselen daarvan en een oorzaak waardoor iemand kalmerende middelen is gaan gebruiken. Tijdens de behandeling zal men door dalen gaan, soms diepe dalen, om de piek te bereiken en daar is veel doorzettingsvermogen voor nodig, zowel van de kant van de patiënt als van de klassiek homeopaat. Dat het niet onmogelijk is, blijkt uit onderstaande casus.

 greenline3

Casus

Een man van 51 jaar gebruikt al 11 jaar kalmerende middelen. 11 jaar geleden gebeurde er heel wat in zijn leven. Hij raakte zijn baan kwijt, er volgde een echtscheiding, toen overleed zijn zoontje ten gevolge van een ongeval en vlak daarna overleed ook zijn moeder zeer plotseling. Hij werd zeer depressief en werd uiteindelijk opgenomen in een kliniek. Toen hij daar na enkele maanden werd ontslagen was hij 17 kg afgevallen en verslaafd aan allerlei middelen. Het interesseerde hem niets dat hij als een zombie door het leven ging. Als hij de pijn maar niet hoefde te voelen. Jarenlang huilde hij zich elke avond in slaap en had geen enkele zin om verder te leven. Soms stak hij expres pal voor een auto over, in de hoop dat hem dat fataal zou worden. Soms sliep hij ondanks slaaptabletten nachten niet. Hij ontwikkelde een heel scala aan lichamelijke klachten. Deels door het gebruik van de medicatie. Op het moment dat hij naar een klassiek homeopaat stapt op aanraden van een vriend is het werkelijk een wandelend wrak. Vel over been en het leed is van zijn gezicht af te lezen. Het probleem na zijn verhaal is: waar moeten we beginnen? en hoe lang zal er behandeld moeten worden, is dat vol te houden voor deze meneer? De homeopate besluit terug te gaan naar de situatie van voor alle ellende en te bezien of daar een middel uit komt. Uiteindelijk wordt met dat middel begonnen. Het enige dat er gebeurt is dat de eetlust terugkomt. Na een paar maal dit middel te hebben ingenomen wordt besloten over te stappen op LM potenties, die elke dag moeten worden ingenomen. Na maanden van consulten zowel in de praktijk als telefonisch wordt tergend langzaam begonnen met het afbouwen van medicatie. Dit alles gebeurt onder controle van de huisarts en een ander behandelend specialist. Er zijn maar kleine veranderingen.

Na ruim 1 jaar belt deze meneer in alle vroegte de homeopate op om te vertellen dat hij ineens de schoonheid van een bloeiende heester zag. Deze boodschap lijkt maar klein en onbeduidend, maar in wezen zegt het heel veel. Om de afkickverschijnselen enigszins te begeleiden krijgt deze meneer tevens een fytotherapeutisch middel waar hij veel baat bij heeft. Langzaam maar zeker krijgt hij weer vat op zijn eigen leven. Hij gaat weer voor zichzelf koken en nodigt af en toe iemand uit om bij hem te komen eten. Terugslagen komen regelmatig voor, maar iedere keer als hij uit dat dal komt, is hij positiever dan daarvoor.

Na ruim 3½ jaar behandelen is deze meneer vrijwilligers werk gaan doen en dat gaat hem goed af. Het geeft hem weer een doel. Zijn angsten zijn verdwenen en zijn energie neemt toe. Nog altijd is hij onder behandeling van de homeopate, maar de consulten konden worden teruggebracht naar eens in de 3 maanden ipv 1x per week en later 1x per maand. Kalmeringsmiddelen, slaaptabletten en anti-depressiva gebruikt hij niet meer. Deze meneer heeft de zware tijd vol kunnen houden door weer vertrouwen te krijgen in zichzelf en zijn lichaam. Inmiddels heeft hij weer vertrouwen in de toekomst gekregen . Natuurlijk heeft deze meneer zijn verdriet, maar hij kan er veel beter mee omgaan en het beheerst niet meer zijn hele leven.

De afgelopen 3½ jaar heeft hij 7 verschillende middelen gehad in diverse potenties en een fytotherapeutisch middel.
Behandelduur: nog niet afgesloten

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen K met de tags . Bookmark de permalink.