KALI-CARBONICUM

Kali-c is een frequent voorkomend polycrest dat zeer vaak gemist wordt. Het is een complex en verwarrend middel. Zeker als de typische fysieke Kali-c symptomen ontbreken. Kent gaf al aan in “his lecture notes”: The Kali- carbonicum patient is a very hard patient to study. The remedy is not used as often as it should be”.

Het heeft wisselende maar met name tegengestelde symptomen. Zo kent men de Kali-c die erg IN zijn hoofd zit. Deze geeft weinig spontane informatie en is zeer terughoudend. (men zou aan Nat-m kunnen denken). Het verschil met Nat-m is dat deze vanuit een enorme gevoeligheid en de daar uit voortvloeiende regelmatige kwetsingen zeer gesloten is geraakt itt tot Kali-c die zo van karakter is. Kali-c is ook verre van idealistisch en kan erg materialistisch zijn. Dit ziet men zelden dan wel nooit bij een Nat-m persoonlijkheid; Nat-m is heel idealistisch en zelden dan wel nooit materialistisch.
Er zijn echter ook minder intellectuele Kali-c’s, deze zijn zeer spontaan en open(men zou ze kunnen verwarren met phos). Het verschil is dat Phos iets enorm sprankelends heeft en enthousiasme uitstraalt. Dat is iets anders als spontaan en open.

In de boeken leest men: Mind rules over emotions. Als men dit als karakteristiek neemt dan mis je de spontane openhartige Kali-c’s. In de literatuur, zeker de oudere literatuur, komt er alleen een beeld naar voren van Kali-c als down to earth, rigidity, conservative,proper etc. Als men dit beeld aanhoudt worden de “andere” Kali-c gemist. De “open”Kali-c en de “gebroken”Kali-c.

Ook binnen onze collega homeopaten vind men diverse homeopaten “typen”terug. De Kali-c homeopaat, zal zeeeeeeeeer gedegen uitvragen, tot in het aller-allerkleinste detail, grondig. Hij zal honderden stukjes informatie verzamelen. Hij zal zich verliezen in de casus omdat hij de rode draad niet snel zal zien of voorbij gaat aan de essentie. Hij heeft zich verloren in alle niet terzake doende details. Ook is het voor de Kali-c homeopaat moeilijk zich te verplaatsen in de emoties van de patiënt. Hij voelt zich daar ongemakkelijk bij. Hij gaat voor de logica. De Phos homeopaat doet het anders. Deze zal een “over all feeling”hebben en voorbijgaan aan al die super kleine details. Zal de emoties van de patiënt intens voelen en kan zich tot in het diepst van zijn wezen in de patiënt verplaatsen. Phos homeopaten zitten niet vast aan logica, zij vragen zich af: Hoe voelt dit?

Kali-c heeft in sommige opzichten iets weg van Arsenicum patiënten. Kali-c is net zoals Ars gehecht aan duidelijke regels. Het is zo en niet anders. Net als Ars leggen zij de lat hoog, zeer perfectionistisch. Beiden zijn ordelijk en hebben hoge waarden en normen. Arsenicum echter heeft iets elegants, iets subtiels, iets opvallends. Keurig op elkaar afgestemde kleding, de lippenstiftkleur past bij de schoenen en de tas. Arsenicum mannen zijn keurig geschoren, net pak, bijpassende das. Dat heeft Kali-c niet. Alhoewel hij netjes gekleed kan zijn zit er iets stijfs, iets formeels in.Een beetje “Old-Fashion”, liefst in grijs of bruine kleuren. Die stijfheid ziet men in het geheel niet terug bij arsenicum persoonlijkheden. Arsenicum vindt het prettig indruk te maken, terwijl Kali-c zich meer bezig houdt met of het acceptabel is wat hij wil zeggen of doen.

Zowel Nat-m, als Kali-c, als Ars hebben een sterk plichtsgevoel. Dat is iets wat bij Phos niet direct op de voorgrond staat.

In de Kali-c geest ziet men rigide-conservatisme. Denk bij Kali-c bijvoorbeeld aan het oude sovjet systeem of de kaste zoals wij die in India kennen.

Kali-c is te verwarren met Lycopodium. Lycopodium is ook een zeer rationeel type. Netzoals Nat-m,Ars en Kali-c kan hij/zij zich ernstig zorgen maken over de indruk die hij maakt. Zijn imago. Echter alle hiervoor genoemde middelen hebben daar hun eigen redenen voor. Natrium voelt zich niet geliefd,onwaardig en wil duidelijk hebben of hij gewaardeerd wordt. Lyc voelt zich een mislukkeling en wil indruk maken zodat hij zich belangrijker gaat voelen, arsenicum is niet direct een “pleaser”maar wil indruk maken omdat dit een verzekeringspolis voor de toekomst is, waarop hij kan terugvallen. Ik geef je dit, maar ik wil er wel wat voor terug.

Tot slot kan Kali-c erg lijken op Nux-v. Echte workaholics, die niet meer kunnen relaxen.Ze zijn altijd en eeuwig bezig. Het gaat hierbij vaak om rijkdom en status. Als ze niet werken en proberen te relaxen, worden ze nerveus, zeer gespannen, voelen zich onveilig en out of control. Deze Kali-c kan het zeer ver schoppen, vaak staan zij aan het hoofd van enorme bedrijfsketens. Op zich merkwaardig want Kali-c is een zeer voorzichtig type. Alles moet zeker zijn en bij de regels gaan. Hij komt zo ver door logisch denken, discipline en geen risico’s nemen. Ook hier zit een zekere rigiditeit in.

Nux-v is ook gedreven, een workaholic. Nux-v echter is veel losser, veel socialer in zijn contacten. Geen houten klaas. Waagt wel eens een kansje waar risico’s aankleven. Kan zich tegoed doen aan koffie overdag om in een “flow”te blijven en neemt ’s avonds graag alcohol om weer te kunnen ontspannen. Nux-v heeft diepere emoties dan Kali-c.Kali-c heeft niet zulke diepgaande emoties en is daarom beter in staat om meedogenloos op zijn doel af te gaan.

De kruik gaat echter net zo lang te water tot hij barst. Als de Kali-c instort dan is dat heftig. Hij ziet alles wat hij voor zekerheden en “veilig”gesteld voor de toekomst hield, instorten. Hij wordt overgevoelig voor geluid, kan geen moment meer alleen zijn, zeker ’s nachts niet. Hij is zeer angstig, kan niet meer functioneren. Blijft rusteloos heen en weer marcheren. Zo zit hij, zo loopt hij weer. ( deze reactie komt overeen met de Ars reactie) Het verschil is dat men overdag zelfden wat aan Kali-c zal merken, hij werkt gewoon door en probeert zich onder controle te houden. Dat zal bij Ars minder het geval zijn. Meestal houdt zijn instorten verband met het verlies van zijn bedrijf of partner. Zijn instorten lijkt zelfs meer intellectueel, hij kan niet meer denken, het is chaos in zijn hoofd. De ene gedachten volgt op de andere, oncontroleerbare gedachten, gefixeerde gedachten ( Caust en Merc hebben dat ook) Hij kan verbaal erg heftig zijn. (des for company, yet treat them outrageously)
Het is dus niet een instorten op basis van: Oh jee wat heb ik gedaan, ik heb mijn vrouw tekort gedaan of iets dergelijks, maar meer zijn veiligheid, zijn veilige haven.

Hij snapt niet dat zijn vrouw weg gaat. Ik heb haar toch alles gegeven wat haar hartje begeerde? Kijk eens in wat voor huis ze woont, ze heeft zelfs personeel, kan doen wat ze wil, al wil ze elke dag winkelen. Maken we geen luxueuze reizen dan. Hij vindt haar ondankbaar en zichzelf onrechtvaardig behandeld. Als ze het dan ook nog in haar hoofd haalt alimentatie te vragen dan knapt er wat.
Er zijn maar weinig Kali-c die bij zichzelf te rade gaan.

Nux-v heeft dat veel minder. Die kan hartstochtelijk veel van zijn vrouw en kinderen houden en werkte zich rot om ze alles te kunnen geven.Hij gaf vanuit liefde en niet zoals Kali-c voor de zeker-en veiligheid.
Nux-v is niet rigide, dus als de bom barst kan hij zich emotioneel verplaatsen in zijn vrouw en is er kans dat hij de beslissing maakt zijn bedrijf te verkopen en te gaan rentenieren met zijn familie.

Kali-c vindt dat veel moeilijker, want als je renteniert, draai je geen omzet.

Causticum ( ook een potassium zout netzoals Kali-c) heeft ook dat gevoel van onrechtvaardigheid. Het verschil is alleen dat Causticum iets probeert te doen aan onrechtvaardigheid om het even welke onrechtvaardigheid. Hij klimt op de barricades.
Dat zal Kali-c niet doen.

De fysieke pathologie van een Kali-c zal zich uiten in bindweefsels, ligamenten, gewrichten, rug, vocht vasthouden mn rond de ogen, longen e.d.

Tot slot kan men bij vrouwen Kali-c verwarren met Sepia mn tijdens de menopauze.(hitteopwellingen, hartkloppingen, zweten, < ’s nachts mn tussen 02.00 uur en 04.00 uur.
Een middel waar aan gedacht moet worden na de bevalling, miskramen e.d. Kali-c is een groot polycrest,mis het middel niet vanuit eigen rigide gedachten.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen K met de tags , . Bookmark de permalink.