Hoesten

Iedereen heeft wel eens last van een vervelende irritante hoest. Meestal treedt deze tezamen op met een verkoudheid. Een gewone hoest die een weekje duurt en geen noemenswaardige klachten geeft hoeft helemaal niet homeopatisch behandeld te worden. Wat drinken, op een dropje zuigen of een hoestdrankje innemen zoals bijvoorbeeld santasaspina siroop of drosulina is meestal wel voldoende.Wanneer gaan wij klassiek homeopatisch behandelen?:

Als de hoest zo hevig is dat de slaap er enkele dagen door wordt verstoord
Als iemand elke maand hoest, dus een chronisch patroon heeft
Als iemand behalve hoest ook andere heftige symptomen heeft (in combinatie met een bezoek aan de huisarts)
Ook kinkhoest kan klassiek homeopatisch behandeld worden.

Soms is het nodig om de hoestende patiënt door te verwijzen voor nader onderzoek. Om enkele voorbeelden te noemen:

  • Als iemand bij de klassiek homeopaat komt met hoestklachten langer dan 4 weken.
  • Als iemand bloed opgeeft tijdens het hoesten
  • Als er tevens ernstige kortademigheid bestaat
  • Als iemand tevens vermagert en zeer vermoeid is
  • Als iemand een erg zieke indruk maakt en bv continue koorts heeft
  • Als iemand tevens hartmedicatie gebruikt en/of hartklachten heeft of heeft gehad.
  • Als iemand last heeft van nachtzweten en/of vermagert en hoest
  • Als iemand heftig hoest na een bezoek aan de tropen
  • Chronisch hoesten vindt men nog wel eens bij rokers. Dan dient men te letten op een verandert hoestpatroon en/of uitscheidingen.

Alert dient men te zijn op een eventuele longontsteking. Indien er slijm wordt opgegeven dan zegt de kleur van het slijm vaak al iets over de verwekker. Groen duidt meestal op haemophilus, geel op een streptococ en rood op een stafylococ.

Een pneumococcen-pneumonie is ernstig. Bij een onbehandelde bacteriële pneumonie is er ongeveer 50% kans op genezing en 50% kans op overlijden. Deze pneumonie begint meestal heel plotseling, koude rillingen, koorts, zeer ziek gevoel. Zo rond de 2e/3e dag gaat iemand hoesten en geeft doorgaans rood of roodbruin sputum op. Er is ernstige ademnood en vaak zien wij het bekende neusvleugelen. De ademhaling is pijnlijk en er is sprake van hypoventilatie. Als de de pneumococcen pneumonie niet wordt behandeld dan is er 50% kans dat iemand er aan overlijdt. De 10e dag treedt meestal een crisis op. (hartritmestoornissen, longoedeem etc.) Complicaties kunnen o.a. zijn een middenoorontsteking, hersenvliesontsteking, dan wel shock, trombose, embolie en in een zeldzaam geval buikvliesontsteking.

Men kent ook de a-typische longontstekingen. Hierbij zien wij: kortademigheid, moe, matige koorts, droge hoest. Een lichamelijk onderzoek geeft nauwelijks afwijkingen te zien. Maakt men echter een röntgenfoto dan is de longontsteking duidelijk te zien met soms ernstige afwijkingen.

In een groot aantal gevallen is hoesten op zich een onschuldig symptoom, dat echter wel zeer hinderlijk kan zijn.

Als iemand zo’n 1 a 2x per jaar verkouden is en dan enkele dagen hoest kan men eventueel een homeopatisch zelfmedicatiemiddel innemen. Waarna het dan wel over dient te zijn en ook niet meer dient terug te komen. Zijn er meerdere symptomen of is men chronisch verkouden met hoesten dan is het verstandig om niet zelf te gaan dokteren, maar even langs de huisarts te gaan en/of naar een klassiek homeopaat.

Als de oorzaak van het hoesten in de constitutie ligt kan een klassiek homeopatische behandeling zeer goed resultaat opleveren. (ook hoesten tgv bronchitis, astma e.d. is klassiek homeopatisch te behandelen)

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen H met de tags . Bookmark de permalink.