Galbulten ( Netelroos )

Een ander woord voor galbulten is urticaria of netelroos. Veel mensen hebben weleens last gehad van galbulten. Op zich zijn het heftig jeukende kleine (soms grote) bultjes op de huid. De kleine bultjes smelten soms samen tot een groot geheel. Meestal is het een tijdelijk huidprobleem, maar soms komen dergelijke klachten chronisch voor.

Op zich is urticaria een overdreven reactie op een stof. In onze huid bevinden zich zogenaamde ‘mestcellen’.Deze bevatten een reservoirtje met stoffen die losgelaten worden als er een ontstekingsreactie moet worden opgewekt. Een van deze stoffen is histamine. Als men een allergische reactie krijgt dan worden er zeer grote hoeveelheden histamine vanuit de mestcellen in de huid gebracht terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Het is dus een overreactie.
Sommige mensen ontwikkelen urticaria ten gevolge van contact met planten, het eten van bepaalde voedingsmiddelen, als reactie op medicatie of ten gevolge van warmte of koude. Ook de steken/beten van insecten kunnen de boosdoener zijn. Uit mijn praktijk is gebleken dat de oorzaak ook op mentaal-/emotioneel gebied kan liggen.

Bij het overgrote deel van de patiënten wordt er nooit een oorzaak aangetoond voor het ontstaan van urticaria.
Acute urticaria verdwijnt meestal binnen een dag. Een probleem wordt het als de urticaria chronisch is.
Regulier schrijft men vaak antihistaminica voor. Dit is een beetje afhankelijk van de oorzaak van de urticaria. Soms volgen antibiotica en/of zalven.

Ook klassiek homeopaten worden in hun praktijk geconfronteerd met mensen die urticaria ontwikkelen. Veelal zijn dit mensen die er chronisch last van hebben. Ook zij gaan op zoek naar de oorzaak.

Een voorbeeld daarvan vindt u in de onderstaande casus.

greenline3

Casus

Een 40 jarige meneer heeft al ruim 2 jaar last van het chronisch ontstaan van galbulten. Zowel op de bovenarmen, de knieholten, onder de voeten, alsook aan het gezicht. Aan zijn oogleden en rondom de mond ontstaan ook grote vochtophopingen. Als het ware zet alles op.
Het hele voedselpatroon is al doorgenomen. Testen waren negatief. Het is ook niet seizoensgebonden.
Ook heeft hij huidjeuk zonder dat er iets aan de huid is te zien. De handpalmen zijn erg rood.
Soms heeft hij in het voorjaar wat ontstekingen aan de ogen.Zijn neus is vaak iets verstopt.
In het verleden had deze meneer regelmatig bronchitis of longontstekingen. Ook wratten behoren tot het beeld op de knie en handen.
1x ontwikkelde zich een virale infectie van de hartspier waarvoor hij behandeld is in het ziekenhuis.
Deze meneer eet alles maar heeft een voorkeur voor zoete drop. Hij is geen koffiedrinker, houdt niet zo van sterke spiritualiën, maar geeft meer de voorkeur aan zoete drankjes.
Hij is wat driftig van aard en kan erg moeilijk omgaan met kritiek en onrechtvaardigheid. In zijn werk gaat hij voor de uitdaging en iets moet functioneel zijn. Enige ambitie is hem niet vreemd. Naar zijn zeggen kan hij werk en privé goed uitelkaar houden.

Dit is zo’n beetje het hele verhaal. Op grond van dit verhaal geeft de homeopate een middel dat het meest voor de hand ligt en een flinke relatie heeft met urticaria.
Daarna wordt het allemaal iets rustiger, maar weg is het niet. Het is een man met veel energie, die erg ongeduldig is, alles moet gelijk. Als hij onder druk werkt presteert hij beter. Gezien de verbetering van zijn klacht wordt nog niet van het middel afgestapt, het wordt herhaald.
Het wordt nog wat rustiger, maar het gaat nog steeds op en af. Het verschil is dat alles wat eerder verdwijnt. De wratjes zijn inmiddels wel verdwenen. De homeopate besluit een middel te geven wat meer orde moet gaan scheppen. Daarop volgt een heftige reactie. Heftiger dan ooit volgens deze meneer. Naarmate de consulten vorderen ontstaat bij de homeopate het gevoel, dat er iets is wat mist, het aanvullende stukje van de puzzel. Dieper uitvragen levert niets op. Met toestemming van deze meneer wordt zijn vrouw benaderd die een zeer verhelderend beeld neerzet. Dit is het stukje wat de homeopate miste en daardoor ziet de homeopate waarin deze man compenseert. Er volgt een totaal ander middel. Dat na een verergering een sterke verbetering laat zien. Na een verhuizing volgt een terugval. Middel wordt herhaald, doch zonder een blijvende verbetering. De homeopate besluit een nosode te geven, daarna gevolgd door het vorige middel. Tussendoor wordt een ander middel gegeven in verband met een probleem op zijn werk. Daarna wordt teruggegaan naar het vorige middel.
Er ontstaat inzicht in zichzelf en zijn manier van reageren. Hij wordt rustiger en maakt zich minder snel druk. Als deze meneer 4 maanden lang geen urticaria meer ontwikkelt wordt de behandeling afgerond. Wat helaas niet verdwenen is is de regelmatig wat verstopte neus.
Afgesproken wordt contact op te nemen als er wederom klachten zouden ontstaan of als er andere klachten ontstaan.

Behandelduur: 2 ½ jaar
Aantal consulten: 12
Aantal middelen: 5 waarvan de laatste regelmatig in oplopende potentie wordt gegeven.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen G met de tags , , . Bookmark de permalink.