Concentratieproblemen

Zoals altijd vraagt de homeopaat zich ook bij concentratieproblemen af wat de oorzaak van de concentratieproblemen is of zou kunnen zijn.

concentratieproblemenEr is een groot verschil of het probleem ontstaat doordat men door alles in de omgeving wordt afgeleid, ADHD stoornis, zorgen aan je hoofd hebben, lichamelijke klachten hebben en je ten gevolge van de pijn/ongemak niet kunnen concentreren of je misschien wel vervelen en daardoor je gedachte er niet bij kunnen houden, (veel hoog begaafde kinderen hebben concentratieproblemen en daardoor bv slechte schoolresultaten) zijn er slaapstoornissen waardoor je afwezig bent en ga zo maar door. Sommige vrouwen hebben alleen concentratieproblemen vlak voor, tijdens of na de menstruatie. Concentratieproblemen ten gevolge van weersomstandigheden komt ook voor.
Ook kinderen die het thuis niet makkelijk hebben kunnen concentratieproblemen ontwikkelen. Ten gevolge van woede, angst of verdriet is het mogelijk dat iemand zijn gedachten er niet meer bij kan houden. Iedereen kan zich wel eens niet concentreren, daar is niets mis mee. Zodra het chronisch gaat worden ligt het anders.

Zoals in ieder artikel weergegeven gaat de klassiek homeopaat altijd op zoek naar de oorzaak. Gevraagd zou kunnen worden: ‘sinds wanneer heb je concentratieproblemen en wat speelde er toen in je leven’?. Door dit soort vragen raak je vaak het bewustzijn van de patiënt aan en dat kan alleen maar bevorderlijk zijn voor het oplossen van het probleem. Bij kinderen ligt dat wat anders en een beetje afhankelijk van de leeftijd moet je het vaak doen met de informatie van de ouders en je eigen observaties. Soms is het moeilijk iemand van deze klachten af te helpen, soms gaat het makkelijk. Hieronder vindt u twee voorbeelden.

 greenline3

Casus 1

De ouders van een 6 jarig jongetje maken zich ernstig zorgen. Op school hebben ze te horen gekregen dat hij slecht doorwerkt, vaak dagdromend voor zich uit kijkt of zich heel rusteloos gedraagt. Als dat zo doorgaat blijft hij zitten. De ouders geven aan dat op school aan autisme wordt gedacht. Het jongetje gaat niet graag naar school. Hij deelt dit elke ochtend mee, maar maakt voor de rest geen problemen als hij toch gewoon naar school moet. In de kleuterklas was het geen probleem, daar lag het tempo veel lager en was alles wat speelser. Daar had hij tijd om te dagdromen aldus de ouders.
Het is een lief kind. Dat straalt hij ook uit. Alles is even engelachtig aan hem. Het is een uitermate mooi kind. Alles is in de juiste proporties en nergens is ook maar een oneffenheidje te vinden. Op zich ook kerngezond. Mankeert nooit wat, aldus zijn ouders. Het enige dat regelmatig voorkomt is slapeloosheid. Ook als hij wel goed heeft geslapen is hij er op school niet met zijn gedachten bij. Hij speelt zelden dan wel nooit buiten en hangt maar wat op de bank of op zijn kamer. Hij is altijd al stil en wat teruggetrokken geweest.
Hij wordt nooit boos, huilt zelden dan wel nooit, eet goed , drinkt normaal, niet kouwelijk of warmbloeding, geen last van bepaalde weertypen, slaapt in alle houdingen etc. Ook thuis is hij wat afwezig. Hij kan erg goed tekenen en dat is ook het enige dat hij graag doet.

Na het consult geeft de homeopaat aan, geen enkel idee te hebben wat te doen. Na dagen nadenken en analyseren is zij geen stap verder. Ze heeft aan allerlei geestverruimende middelen gedacht in homeopathische verdunning, maar weet geen keuze te maken. Zij besluit de ouders te bellen en te vragen of zij nogmaals langs willen komen. Eén uur lang wordt nogmaals alles doorgenomen. Dan valt de homeopaat iets op, het jongetje kijkt de hele tijd naar zijn rechter hand en beweegt zijn vingers op een typische manier heen en weer. Zij vraagt het jongetje waarom hij dat doet, maar krijgt geen echt antwoord. Het is alsof hij er helemaal niet is. Zijn ouders geven aan dat hij dat wel vaker doet, ook voor de spiegel. Soms beweegt hij zijn arm heen en weer en blijft maar staren. Dan valt langzaam het kwartje. De homeopaat stelt het jongetje een directe vraag nl.: wat zie je als je je arm heen en weer beweegt? Het jongetje antwoord niet maar pakt papier uit de speelgoedmand en gaat tekenen. Hij tekent iets dat op een prachtige regenboog lijkt.
Op dat moment wordt er heel wat duidelijk. De combinatie: insomnia, spaced out en, audio/visual hallucinations “coloured visions of most overpowering brilliance” etc wijzen naar het idee van de homeopate waarschijnlijk maar op één middel en dat krijgt hij ook.
Het resultaat is verbijsterend. 2 weken na het middel is het, aldus de ouders: alsof hij gaat leven, hij wordt voor het eerst van zijn leven kwaad en hoe !! Hij wordt super driftig. Voor de meeste ouders een probleem, voor deze ouders een geweldige ervaring. Hij wordt actiever en is meer ‘down to earth’.
Hij heeft het middel 3x nodig. Daarna treedt er geen terugval meer op. Soms kan hij nog wat afwezig zijn, maar dat geeft geen enkel probleem, dat hoort gewoon bij hem en ziet de homeopaat niet als pathologie.

Behandelduur: 8 maanden
Aantal consulten: 5 waarvan 2 telefonisch
Aantal middelen: 1

NB. Indien niet duidelijk was geworden waarom de jongen zijn vingers/arm zo heen en weer bewoog, had het waarschijnlijk langer geduurd voordat het juiste middel was gevonden.

 greenline3

Casus 2

Een jonge vrouw komt met concentratieproblemen. Ze vergeet waar ze iets neer legt, ze vergeet waar de auto ook al weer geparkeerd stond; komt altijd maar met de helft van de boodschappen thuis en de druppel die bij haar vriend de emmer deed overlopen was het feit dat ze vergeten was dat haar hondje bij de supermarkt stond vastgebonden en zij met boodschappen maar zonder hondje thuis kwam. Volgens haar vriend zou ze haar hoofd nog vergeten als deze niet vast zat. Zelfs als zij praat vergeet ze wat ze ook al weer wilde zeggen. Ze geeft ontzettend traag antwoord. Ze heeft de laatste tijd het gevoel dat haar oogleden opgezwollen zijn. Alles lijkt per maand erger te worden. Ze heeft ernstige constipatie. Altijd al gehad. Ze snurkt erg als zij slaapt. Voor de homeopaat lijkt dit een makkelijke casus en ze geeft direct na het consult het middel mee.
Na 5 weken is er geen enkele vooruitgang. Zelfde middel en potentie andere dosering.. Geen resultaat. Zelfde middel, hogere potentie, geen resultaat.
Ander middel geen resultaat. Het tweede middel in een andere potentie. Geen resultaat.
Er worden 6 middelen geprobeerd in verschillende potenties en doseringen zonder enig resultaat. De homeopaat heeft het gevoel steeds verder van de kern af te raken.

Zij besluit deze jonge vrouw te verzoeken alleen op consult te komen dus zonder haar vriend. Dit consult verloopt heel anders. De vrouw is opener en vertelt wat dingen over vroeger. Ook vertelt zij snel geïrriteerd te zijn maar daar geen blijk van te willen geven. Ze schaamt zich er voor. Bij alles wat ze vertelt zegt zij: ‘Ik schaam me ervoor’. Ze voelt zich vaak zo opgejaagd door haar vriend dat ze bij voorbaat al moe is. Soms heeft ze helemaal geen zin meer om verder te leven. Maar daar schaamt zij zich voor. Ze heeft immers alles wat haar hartje begeert. Ze houdt er niet van om in de nabijheid van mensen te zijn die ze niet kent, ze heeft het idee dat iedereen haar maar een stommerd vindt en dat zij haar achter haar rug om uitlachen. Haar vriend nodigt graag mensen uit en dan stemt zij maar toe. Zij durft hem niet te vertellen dat zij al die ‘vreemden’ over de vloer vreselijk vindt. Ze wordt er doodmoe van omdat ze steeds maar weer moet onthouden wat die mensen haar vertellen om niet twee keer dezelfde vraag te stellen. Als haar vriend na het bezoek wat met haar napraat over de dingen die de visite vertelde, schaamt ze zich dood dat ze het overgrote deel niet meer weet. Ze hult zich dan in stilzwijgen of geeft antwoorden waar hij alle kanten mee uit kan. Vroeger deed ze dat niet maar ze is het zat dat haar vriend dan geïrriteerd raakt omdat ze het niet meer weet. Ze is erg zenuwachtig geworden sinds ze met hem samenwoont en is haar zelfvertrouwen langzaam maar zeker kwijt geraakt.
Op grond van deze informatie krijgt zij een heel ander middel. Na in totaal 2 jaar behandelen is haar geheugen ongeveer 65% beter geworden, ze heeft geen constipatie meer en komt wat meer voor haar zelf op. Daarna volgt geen verdere verbetering meer. De homeopaat denkt niet haar nog verder te kunnen helpen en roept na overleg met de patiënte de hulp in van een collega. Deze heeft een aantal goede ideeën en adviezen, die ook allen worden uitgeprobeerd.
Zonder resultaat.
Na iets meer dan 2½ jaar behandelen is haar geheugen 65% beter, is haar constipatie weg en is zij zelfverzekerder geworden. (hetzelfde als een ½ jaar daarvoor)
De homeopaat besluit de behandeling te stoppen. Alhoewel de patiënte best tevreden is, is de homeopaat dit niet echt. Zij adviseert de patiënte om naar een andere klassiek homeopaat te gaan, omdat de kans bestaat dat zij het echt juiste middel niet kan vinden, maar wijst er tevens op dat het bereikte resultaat ook het beste resultaat zou kunnen zijn dat er op dat moment met klassieke homeopathie te bereiken is.

Behandelingsduur: 2½ jaar
Aantal middelen: 9
Aantal consulten: 21

NB. Graag wil ik u wijzen op het belang om langere tijd dezelfde klassiek homeopaat te consulteren. Meestal heeft het geen enkele zin om van de één naar de ander te gaan. Vaak maken klassiek homeopaten, indien mogelijk, een bepaalde analyse, gaan vanuit een bepaalde invalshoek werken en stellen een behandelplan op. U kunt uw klassiek homeopaat hiernaar vragen. Het kan voorkomen dat u geen goed contact kunt opbouwen met de klassiek homeopaat of dat u absoluut geen vertrouwen (meer) heeft in zijn/haar behandelplan. Dit kunnen gegronde redenen zijn om van homeopaat te veranderen. Als uw vertrouwen verdwijnt kan ik u aanraden hier met uw homeopaat over te praten. Indien u van homeopaat wisselt omdat u na 2 a 3 consulten nog geen of onvoldoende resultaten ziet is het vaak beter nog even af te wachten. Als u reeds jaren met klachten loopt of behoort tot die patiënten met een ingewikkeld klachtenpatroon en/of indien er een ernstige mentaal-/emotionele stoornis aanwezig is, is het niet terecht te verwachten dat de klassiek homeopaat met een toverstokje zwaait en u onmiddellijk van uw klachten af helpt. Soms is geduld een schone zaak.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen C met de tags . Bookmark de permalink.