Cholesteroltheorie ongeloofwaardig na mislukte trial

MD augustus 2016

Jarenlang heeft de geneeskunde beweerd dat we ons ‘goede’ HDL-cholesterol moeten
cholesterolverhogen en het ‘slechte’ LDL verlagen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Een theorie die zorgde voor de ontwikkeling van statines. Maar de theorie heeft een flinke deuk opgelopen nadat een nieuw medicijn heel goed in beide doelstellingen slaagde, maar desondanks niet wist te voorkomen dat mensen een hartinfarct of beroerte kregen.

Het medicijn, evacetrapib, is nu door de fabrikant Eli Lilly van de markt gehaald, omdat het niet in staat bleek ook maar één hartinfarct, beroerte, bypass of geval van pijn op de borst te voorkomen, ook al slaagde het er wél in om het goede cholesterol te verdubbelen en het slechte cholesterol te verlagen.

‘Dit is een middel dat de hoeveelheid goed cholesterol meer dan verdubbelt en de hoeveelheid slecht cholesterol verlaagt, en toch heeft het geen enkel effect op klinische incidenten [lees: het aantal hart-en vaatziekten]. We zijn teleurgesteld en verbaasd over de resultaten’, zegt hoofdonderzoeker Stephen Nicholls van de Australische Universiteit van Adelaide.

Meer dan 12.000 patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten kregen anderhalf jaar lang het medicijn of een placebo. Aan het eind van de trial was bij degenen die het medicijn slikten het HDL-gehalte 137 procent gestegen en het LDL 37 procent gedaald. En toch was er geen verschil tussen de twee groepen wat betreft het aantal hart- en vaatziekten.

Dat is niet alleen een tegenvaller voor de aanhangers van de cholesteroltheorie, het is ook een klap voor de nieuwe generatie hartmedicijnen: de cholesteryl ester transfer proteïne (CETP)-remmers. Evacetrapib is de derde CETP-remmer die niet werkt. De eerste, torcetrapib, gaf zelfs een verhoging van het aantal doden door hart- en vaatziekten, ondanks dat het slechte cholesterol erdoor verlaagd werd.

Na het mislukken van deze nieuwe studie is Eli Lilly gestopt met de verdere ontwikkeling van evacetrapib, wat het bedrijf 90 miljoen dollar aan onderzoek en ontwikkeling heeft gekost.

Bron: Proceedings of the 65th session of the American College of Cardiology, 3
Bron foto: gezondheidsnet.nl
Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen C met de tags , , , . Bookmark de permalink.