Bewustwording

buddha-and-light-480525-mBewustwording is een proces dat wij nodig hebben. Ik heb besloten dat te verwoorden in dit artikel, omdat zich bewust worden van, vanuit mijn overtuiging, deel uitmaakt van gezonder worden en blijven.

We leven in een maatschappij waarbij weinig mensen zich nog bewust zijn van. Hoe verder de wetenschappelijke ontwikkelingen gaan, hoe verder mensen van zich zelf af komen te staan. Als zij ziek worden en/of onbegrijpelijke symptomen gaan vertonen nemen zij pillen om de symptomen van de ziekte te bestrijden. Als wij hoofdpijn hebben dan nemen wij een pijnstiller, als we ons depressief voelen, antidepressiva en als wij ontstekingen ontwikkelen dan volgt antibiotica of een tablet met corticosteroïden.
Als een bepaald onderdeel niet meer goed functioneert en het is mogelijk, dan halen we het er gewoon uit en als wij een bedreigende ziekte ontwikkelen dan vergiftigen we onszelf in de hoop dat daarmee ons ziekteproces ook verdwijnt. Het is alsof ons lichaam niet meer een geheel met de geest vormt maar alsof het twee dingen zijn die los van elkaar bestaan.

Wij verliezen het vertrouwen in onszelf en in de natuur. Wij zoeken een oplossing buiten onszelf en niet meer in ons zelf. Veel mensen zijn steeds maar op zoek naar meer.
Zij maken zichzelf wijs dat ze een fijn leven zouden kunnen hebben als zij maar genoeg geld zouden bezitten of als ze nu eindelijk eens die waardering zouden krijgen die ze verdienen, een perfect lichaam zouden hebben of genoeg kennis of macht.
Diep in ons hart weten we natuurlijk dat dit slechts een illusie is.

Veel mensen laten zich helemaal in beslag nemen door onbelangrijke dingen die ze horen of zien of door hun eigen vooroordelen. We maken ons druk over de gekste dingen en verbruiken veel energie bij het bedenken hoe dat dan verder zal gaan. Op deze manier ga je voorbij aan het heden, hoewel je er midden in zit.

Hoewel iedereen een verleden heeft en voor een gedeelte ook is gevormd door dat verleden (ervaringen/gebeurtenissen) is het niet altijd echt zinvol om achter het verleden aan te jagen(er in te blijven hangen) dan wel te verlangen naar de toekomst. Het verleden is niet meer en de toekomst moet nog komen.

In ieder leven doen zich problemen voor. Het is een waandenkbeeld om te denken dat er een probleemloos leven zou kunnen bestaan. Op deze manier probeer je de realiteit waarin je je bevindt te veranderen in iets dat nooit kan bestaan.
Een probleem is vaak niet HET probleem. Het probleem is de manier waarop je er mee omgaat. De manier waarop we het ervaren. In een leven is nooit iets zeker. Het enige dat zeker is is dat je nu leeft en in de toekomst dood zal gaan. Al wat daar tussen ligt is onderhevig aan verandering en vergankelijkheid.

Veel mensen zijn bezig hun uiterlijk op te poetsen maar vergeten daarbij hun innerlijk; dat vanuit mijn visie oneindig veel belangrijker is. Mensen zien vaak niet meer wat ze aan het doen zijn. Er is een duidelijk verschil tussen kijken en zien.
Sommigen onder ons geloven dat zij zien. Maar vergeten dat geloof nooit meer kan zijn dan een voorstelling van de realiteit. Zien betekent echter het direct waarnemen van de realiteit.
Als ik naar u toe kom met een dicht kistje en ik vertel u dat er in dat kistje een prachtige diamant zit. Dan weet u niet of dat waar is. Ik kan jokken, maar het kan ook echt zo zijn. U hebt in dat geval niets aan hetgeen ik u vertel, maar ook niet aan hetgeen u gelooft. Zolang dat kistje dicht blijft kunt u onmogelijk weten/zien of er inderdaad een diamant in zit. U kunt er alleen over speculeren. Pas als ik dat kistje voor u openmaak dan kunt u zien. Hetgeen u daarvoor heeft geloofd is dan van geen enkele betekenis meer. Wat u ziet is de waarheid.

Wat ik hier maar mee wil zeggen is dat veel mensen leven in vooronderstellingen en voor het gemak zelf dingen invullen, daardoor creëren zij vaak hun eigen probleem. Zij ervaren wat zij denken als de werkelijkheid, terwijl deze werkelijkheid niet de realiteit behoeft te zijn.

Dwazen verwerpen wat zij zien, niet wat zij denken en wijzen verwerpen wat zij denken en niet wat ze zien. (Huang Po)
In mijn praktijk probeer ik, voorzover mogelijk, mensen te laten zien.

Velen van ons zijn maar al te vaak bezig met doen in plaats van dat zij zijn.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen B met de tags . Bookmark de permalink.