Bekkeninstabiliteit (Symphysiolysis)

Bekkeninstabiliteit lijkt steeds vaker voor te komen. Regulier gaat men er van uit dat de oorzaak zouden kunnen zijn: sneller weer actief zijn na een bevalling, onvoldoende rust na de bevalling en in de zwangerschap en/of de leeftijd waarop tegenwoordig de vrouwen zwanger raken. Misschien dat deze factoren van invloed zouden kunnen zijn, maar zelf ga ik er niet vanuit dat dit de reden is voor toename van de symphysiolyse.

Bekkeninstabiliteit die reeds aanwezig is kan wel beïnvloed worden door de hierboven genoemde aanleidingen. Met andere woorden de klachten zouden kunnen toenemen.
Niet elke vrouw die actief is tijdens de zwangerschap en na de bevalling meteen weer op de been is ontwikkelt bekkeninstabiliteit. De constitutie speelt daar een grote rol in. In andere culturen waar vrouwen veel kinderen baren en niet in staat zijn rust te nemen komt naar mijn gegevens niet vaker symphysiolyse voor.
Naar mijn gevoel zou o.a ook gekeken moeten worden naar het toenemende gebruik van hormoonpreparaten, waaronder de anti-conceptie pil, welke op steeds jongere leeftijd geslikt wordt, de afnemende lichaamsbeweging en het voedsel dat gegeten wordt. Ik beweer niet dat dit de oorzaak is, maar geef alleen maar iets in overweging.

Symphysiolyse is het loslaten van de ossa pubis. Op zich zit het bekken heel stevig aan elkaar, er is sprake van stevige verbindingen en sterke structuren. Het bekken van de vrouw is anders dan dat van een man. Dat is logisch want een vrouw dient in staat te zijn een kind te baren. Zo tegen het eind van de zwangerschap verandert de hormoonhuishouding. Er wordt meer vocht in de weke delen opgenomen en er ontstaat meer bewegelijkheid. Dit gebeurt onder invloed van het hormoon progesteron. Dit alles gebeurt voorafgaand aan een bevalling.

Sommige vrouwen ontwikkelen tijdens de zwangerschap bekkeninstabiliteit, die zich na de zwangerschap weer herstelt. Anderen blijven last houden van restverschijnselen.
Symphysiolyse kan sterk invaliderend werken, er zijn vrouwen die absoluut niet meer kunnen lopen, fietsen of staan. Zou dit van zeer tijdelijke aard zijn dan is dit ontzettend vervelend. Blijven deze klachten aanwezig na de bevalling dan is het niet alleen ontzettend vervelend, maar gaat het deel uit maken van je leven. Een vrouw kan niet meer aan het werk, kan niet of nauwelijks sporten, kan niet lang meer winkelen of helemaal niet meer. Wandelen of fietsen zorgt voor problemen. Het doen van het huishouden kan onmogelijk zijn. Symphysiolyse kan dus een groot deel van je manier van leven gaan bepalen. U zult begrijpen dat dan niet alleen het lichamelijke aspect meer speelt, maar ook het mentaal-/emotionele.

Klassiek homeopaten behandelen ook bekkeninstabiliteit, zowel tijdens de zwangerschap als daarna. Het is niet een makkelijke klacht om te behandelen, maar regelmatig worden zeer goede resultaten geboekt.

 greenline3

Casus 1

Een vrouw van 28 jaar is voor de eerste maal zwanger. Ze heeft in de eerste maanden van de zwangerschap vage rugklachten die naar mate de zwangerschap vordert steeds heftiger worden. Vanaf de 6e maand is lopen en fietsen bijna onmogelijk. Als zij gaat zitten heeft zij het gevoel alsof haar heupen uit de kom schieten. Haar rug en schaambeen voelen aan alsof gekneusd. Zij krijgt het advies een bekkenband te dragen en dat verbetert wel iets. Na de bevalling heeft zij het gevoel alsof haar bekken los zijn alsof er geen verband meer aanwezig is. Mentaal-/emotioneel zijn er geen problemen en ook andere lichamelijke klachten zijn niet aanwezig. De klassiek homeopate geeft haar op grond van de gevoelssensatie alsof het bekken gebroken is, een los gevoel en > door samensnoering een middel waarop terstond verbetering optreedt.
Zij heeft dit middel 5 keer nodig, waarna zij weer in staat is zonder problemen haar dagelijkse bezigheden uit te voeren.

Behandelduur: 6 maanden
Aantal consulten: 4 waarvan 2 telefonisch
Aantal middelen: 1

 greenline3

Casus 2

Een vrouw krijgt tijdens 3 zwangerschappen last van bekkeninstabiliteit. Bij elke zwangerschap nemen de klachten toe. Tijdens de 3e zwangerschap is zij niet meer in staat een stap te lopen. Ze heeft enorme pijnen. Ook mentaal-/emotioneel treden klachten op.
Ze heeft er grote problemen mee dat zij niet meer productief kan zijn en heeft het gevoel dat zij haar andere kinderen te kort doet. Zij vindt het vreselijk dat iedereen rekening met haar moet houden. Zij ontwikkelt tijdens de derde zwangerschap tal van andere klachten zoals blaasontstekingen, schimmelinfecties, migraine-aanvallen . Zij voelt zich gevangen in haar eigen lichaam. Op grond van alle gegevens zoekt de homeopate een middel dat slechts tijdelijk voor verbetering zorgt. In plaats van echte genezing was hier sprake van palliatie.
Na de bevalling gaat het niet beter met haar. Vooral haar mentaal-/emotionele problematiek verslechtert. Er wordt gekozen voor een ander middel. Wel palliatie geen genezing.
In totaal worden er 3 middelen voorgeschreven zonder een echt wezenlijke verbetering. De kl. homeopate besluit wat meer aandacht te schenken aan het verleden van deze vrouw. Op grond van wat deze vrouw vertelt wordt een ander middel gekozen. Hierop volgt heel snel een verbetering, die ook blijvend van aard is. Zij heeft het laatste middel slechts éénmaal nodig in een hoge potentie.

Behandelduur: 14 maanden
Aantal consulten: 8
Aantal middelen: 4

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen B met de tags , . Bookmark de permalink.