Altijd diepgaande gesprekken

De vraag die af en toe gesteld wordt is:’zijn er altijd diepgaande gesprekken nodig om tot genezing te komen? of om een juist middel te kunnen kiezen?’ Nee, natuurlijk niet. Het ligt er een beetje aan wat de pathologie van de patiënt is. De meeste mensen moeten een beetje wennen aan de homeopathische filosofie en de manier van vraagstelling.
Indien er vragen gesteld mochten worden die u liever niet beantwoordt dan kunt u dat gewoon aangeven of u kunt vragen waarom de homeopaat dat wil weten.
Indien na een consult duidelijk is waarom het draait ziet de homeopaat geen enkele reden om dieper uit te gaan vragen. Als er sprake is van mentale/emotionele problematiek zal wel wat dieper ingegaan worden op hetgeen u vertelt of juist niet vertelt.

greenline3

 Casus 1

Een mevrouw komt met migraineklachten. Tweemaal per maand ligt zij 3 dagen op bed.
De aanval wordt vooraf gegaan door lichtflitsen en zoemen in de oren. Daarna ontstaat er kramp vanuit de nek omhoog naar de kruin. Later zal de krampende pijn gaan uitstralen naar haar linkeroog. Haar linker oogkas en linker zijkant van de neus doen zeer. Deze migraine aanvallen heeft zij al van kinds af aan. De gehele familie is een hoofdpijn familie.
Tijdens zo’n aanval doet elk geluid, hoe gering ook zeer. Het is alsof geluiden vibreren op het trommelvlies. Zelfs het geknisper van een krant is onverdraaglijk. Haar gezicht heeft tijdens de aanval een hoog rode kleur en voelt heet aan terwijl haar handen en voeten ijskoud zijn. Ze wil met rust gelaten worden. De krampende pijn gaat langzamerhand over in een bonkende. Ze heeft last van hitteopwellingen vanuit de maag en is misselijk maar geeft niet over. Ze is over het algemeen erg kouwelijk. Beweging doet de pijn toenemen. Plat liggen verbetert iets. Andere klachten zijn er niet. Een aanleiding is niet te vinden. Er zijn geen verdere belangrijke voedsel voorkeuren of afkeer en dergelijke.
De homeopaat geeft een middel. Uiteindelijk zal zij dit middel 4x nodig hebben binnen 1 jaar tijd. Daarna verdwijnt de migraine en is tot op heden niet meer teruggekeerd.

Behandelduur: 1 jaar
Aantal consulten: 3 en 1 telefonisch consult.

De casus hierboven is een voorbeeld van een consult waarbij het niet nodig was dieper op dingen in te gaan. Hieronder een voorbeeld van een casus waarbij dit wel degelijk nodig was.

Ook hier betreft het een migraine casus.

 greenline3

Casus 2

Een andere mevrouw komt met soortgelijke klachten. Migraine aanvallen, gemiddeld 1 per maand. Daarbij is deze mevrouw helemaal uitgeteld. Ineens is er hoofdpijn, die overgaat in migraine. De pijn is bonkend en betreft het hele hoofd. Koude washandjes verbeteren de hoofdpijn wel iets. Het hoofd moet hoger liggen dan het lichaam anders treedt er een gevoel van ontploffen op. Veel misselijkheid met overgeven. Het raam moet open. ‘Anti-migraine diëten’ hebben niet geholpen. Soms moet de huisarts er aan te pas komen en geeft haar dan een injectie. Daarna gaat het beter. De aanvallen komen altijd onverwachts, plotseling en verdwijnen ook plotseling. De klachten dateren van ongeveer 4 jaar geleden. Voor het overige zijn er geen andere klachten of bijzonderheden waar de homeopaat wat aan heeft om tot een keuze van een middel te komen.
Er wordt een middel gezocht. Inname hiervan heeft geen resultaat. Een ander middel wordt voorgeschreven, wederom geen resultaat.
Tijdens het eerste consult heeft de homeopaat gevraagd wat er 4 jaar geleden gebeurde, waarna de hoofdpijnklachten ontstonden. De patiënt kon daar geen helderheid in brengen.
Deze vraag wordt opnieuw gesteld en de homeopaat gaat steeds dieper op de antwoorden in. Uiteindelijk vertelt deze mevrouw wat er 4 jaar geleden gebeurde en vallen er voor de homeopaat allerlei puzzelstukjes op de plaats. Hij schrijft een totaal ander middel voor.
Hierop volgt een prompte verbetering. De hoofdpijnaanvallen worden minder frequent en verlopen minder heftig. Na verloop van tijd veranderen de hoofdpijnsymptomen en komt er een klacht van vroeger terug, deze klacht blijft. Er wordt gekozen voor een ander middel. Gezien de reactie op dat laatste middel vermoedt de homeopaat dat er veel meer aan de hand is en vraagt dieper uit. Vervolgens wordt een ander middel gekozen, waarna de hoofdpijnen geheel verdwijnen en ook andere vicieuze cirkels waarin zij maar bleef ronddraaien worden doorbroken.

Totale behandelduur: 2 jaar en 3 maanden
Aantal consulten: 11

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen A. Bookmark de permalink.