Je zou je kunnen afvragen wanneer en vooral waarom een mens begonnen is met het drinken van alcohol. In Iran ontdekte men een kruik wijn die meer dan 7000 jaar oud was. Alcohol zit verweven in culturen. In riten van vele religieuze overtuigingen heeft alcohol een ceremoniële of gewijde functie. Wijn wordt regelmatig genoemd in de bijbel zowel in positieve alsook in negatieve zin. Herodotus (Griekse geschiedschrijver) beweert dat de leiders van het Perzische rijk pas tot een belangrijk besluit kwamen nadat zij de zaak zowel nuchter als dronken hadden bekeken. Plato doet verslag van een onbevangen gesprek in het ‘symposium’, over de liefde nadat er stevig was gedronken. Letterlijk vertaalt betekent symposium dan ook ‘samen drinken’. Alcohol is een verslavende stof met vernietigende effecten, maar is in een aantal opzichten ook gezond. Overal waar het woordje ‘te’ voorstaat is doorgaans schadelijk. Zodra gebruik plaatsmaakt voor misbruik worden de positieve effecten van alcohol overschaduwd door de negatieven. Het vreemde van het overgrote deel van de verslavingen is dat het altijd wordt gekoppeld aan gezelligheid. De problemen die alcoholverslaving met zich meebrengt kan men betitelen als ‘minder gezellig’, zowel voor de verslaafde als zijn omgeving. Elke verslaving beperkt iemand in zijn vrijheid, in zijn doen en laten. Drinken is de belangrijkste factor in het leven van een alcoholist. Andere activiteiten dan drinken worden afgelast of voor zich uitgeschoven. Een heel dagprogramma wordt aangepast aan de verslaving. Na verloop van tijd heeft iemand steeds grotere hoeveelheden alcohol nodig om een bepaald effect te bewerkstelligen. Naarmate de tolerantie voor alcohol toeneemt, nemen ook de onthoudingsverschijnselen toe. Dit leidt tot een vicieuze cirkel waarin alles gaat draaien om het vermijden van onthoudingsverschijnselen, dus meer drinken. Er zit verschil tussen afhankelijkheid van alcohol en een alcoholverslaving. Iemand kan afhankelijk zijn van alcohol om zich te kunnen ontspannen. Dit kan een toekomstige alcoholist zijn. Zodra iemand dagelijks gaat drinken om zich ontspannen te voelen is de eerste stap naar een echte verslaving gezet. De omgeving van de alcoholist heeft het erg zwaar. Zij proberen te helpen maar weten niet hoe. Niet alleen de verslaafde heeft hulp nodig maar zijn omgeving ook. Vooral jonge kinderen die zich niet kunnen onttrekken aan het verslaafde gedrag van hun vader of moeder hebben het heel erg zwaar. Het tekent hen voor de rest van hun leven. (zie ook art. Op de website De kindertijd en Homeopathie).
Wat kunnen wij homeopathisch doen?
In geval van verslaving of dit nu drugs of alcohol betreft ben ik er een voorstander van de homeopathische behandeling te combineren met bezoeken aan de Jellinekkliniek of de AA. Als homeopaat ga je op zoek naar de oorzaak van de verslaving. Waarom is iemand gaan drinken? Daar worden middelen op voorgeschreven soms in combinatie met middelen die ontwenningsverschijnselen sterk verminderen of weghalen.
Is iemand nog niet verslaafd maar afhankelijk van alcohol om zich bijvoorbeeld te kunnen ontspannen dan zal een homeopathische behandeling erger kunnen voorkomen. Mensen sluipen als het ware in hun verslaving. Het begint allemaal onschuldig maar gaandeweg zal iemand die drinkt om zich te kunnen ontspannen, om zich te belonen of er een gewoonte van maakt, veelal meer gaan drinken. Het is individueel bepaald of iemand een grens weet aan te houden en in de gaten krijgt waarom hij/zij nu eigenlijk drinkt. Ligt de oorzaak in het heden, meer in het verleden of is het een combinatie van beiden. Dat is wat de homeopaat samen met zijn/haar patiënt uitzoekt en waar de gesprekken en middelen op worden gebaseerd.
Casus 1
Een vertegenwoordiger komt met het probleem dat hij altijd gespannen is en daardoor hoofdpijn ontwikkelt. Hij werkt in een familiebedrijf en heeft het er naar zijn zeggen goed naar de zin. Hij reist door het hele land en soms naar het buitenland om contacten te leggen. De hoofdpijn komt vanuit de nek en gaat via de linkerkant naar zijn oog waar de pijn vervolgens uitstraalt naar zijn linker kaak. Het is een stekende pijn die verbetert door er een warme doek op te leggen. Soms heeft hij ook het gevoel alsof er een strakke band of een te krappe muts op zijn hoofd zit. Af en toe is hij misselijk van de pijn en kan dan geen eten of drinken binnen houden. Hij gebruik heel veel pijnstillers. Vooral in het weekend is het raak. Hij wordt er dan ‘s ochtends al mee wakker. Hij heeft vaak een heel opgeblazen gevoel en moet na het avondeten de broekriem losmaken. Voor de rest heeft hij geen andere klachten. Het is een heel joviale man. Dat was vroeger wel anders verteld hij. Hij bracht zijn lagere school tijd door als een grijze muis. Bang om op te vallen en bang om zijn vinger op te steken om wat te vragen in de klas. Hij kon goed leren, hoefde er niet al te veel moeite voor te doen. Hij wilde vroeger graag laborant worden maar is uiteindelijk bij het familiebedrijf gekomen. Voor elke order die hij weet te plaatsen ontvangt hij provisie. Dat is een welkome aanvulling op zijn salaris. Na nog wat aanvullende informatie over zijn voedsel voorkeur en afkeer, slaapgewoonten en dergelijke schrijft de homeopaat een middel voor. Na 6 weken, tijdens het vervolgconsult geeft hij aan minder last van hoofdpijn te hebben maar het komt toch nog wel regelmatig voor. Hetzelfde middel volgt maar dan in een andere potentie. Tijdens het derde consult na 7 weken hetzelfde verhaal. Na het derde consult neemt de echtgenote van de man contact op met naar zij zegt wat achtergrond informatie. Het betreft het alcoholgebruik van haar man en nog wat andere dingen die misschien wel van belang zouden kunnen zijn. Door deze aanvulling kiest de homeopaat voor een ander middel en een andere potentie. Zij kiest voor een LM potentie die elke dag moet worden ingenomen. De hoofdpijn verdwijnt en er komt een klacht van vroeger terug. Langzaam maar zeker wordt het duidelijk hoe de vork in de steel zit en er kan steeds gerichter worden voorgeschreven met zeer positief resultaat. De afhankelijkheid van alcohol verdwijnt in zijn geheel en de hoofdpijn komt niet meer terug. Ook neemt hij het besluit om zijn oude droom te verwezenlijken en volgt een opleiding tot laborant in de petrochemische industrie.
Aantal consulten: 11
Aantal middelen: 4
Behandelduur: 1¾ jaar
Casus 2
Een vrouw van midden dertig komt met ernstige spijsverteringsstoornissen bij de homeopaat. Zij gebruikt veel allopatische geneesmiddelen, waaronder kalmeringspillen. Zij is heel open en vertelt over haar jeugd. Over alle ellende die zij heeft meegemaakt. ‘Weet je wat het ergste is’ zegt zei, ‘dat ik net zo word als mijn moeder’. Bij haar kalmeringsmiddelen gebruikt zij alcohol. Zij weet dat dit niet mag maar doet het toch. ‘Anders slaap ik helemaal niet’. Ook haar moeder dronk veel alcohol en vaak lag haar moeder dronken op bed en moest zij voor het avondeten zorgen. Haar broer heeft een mentale handicap en is bij haar in huis. ‘Mijn hele leven heeft bestaan uit zorgen voor anderen zegt ze, maar ik weet niet hoe ik dat voor mezelf moet doen’. ‘Is dat niet vreemd?’ ‘Ik weet dat ik op de verkeerde weg ben, maar kan het niet veranderen’. Op grond van alle informatie krijgt zij een middel. In het begin heeft zij het gevoel alsof de last van haar schouders wordt getild. Maar zij valt gaandeweg terug. Gezocht wordt naar een ander beter middel. Ook hierop verbetert zij, maar gaat na een aantal maanden terugvallen. Weer wordt gezocht naar een middel, hierop gebeurt bijna niets. Weer op zoek naar een ander middel en dat was een schot in de roos. Het was een vrij onbekend middel in de homeopathie, maar de uitwerking was formidabel. De patiënt begon met het verminderen van haar kalmeringsmiddelen (in overleg met de huisarts) tot dat zij er vrij van was. Ze slaapt goed, heeft geen behoefte meer aan alcohol, geen fysieke klachten meer en weet inmiddels heel goed hoe zij voor zichzelf moet zorgen.
Aantal consulten: 14
Aantal middelen: 4
Behandelduur: 2 jaar