Aften

Een groot percentage mensen heeft er wel eens last van: aften.
Aften kunnen zeer pijnlijk zijn. Doorgaans verdwijnen ze binnen een aantal dagen. De ene mens heeft er meer en vaker last van dan een ander. Zo’n 25% van de Nederlandse bevolking heeft er chronisch last van. Meestal zijn er geen andere verschijnselen dan de aften. Is dit wel het geval dan kan gedacht worden aan infectie met herpes simplex of het Coxsackie virus.
Bekend zijn de aften die optreden in combinatie met een zware verkoudheid of griep.
Stress en een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen kunnen ook een rol spelen.
Aften zijn blaasjes of zweertjes in de mond. Ze kunnen wit of geel zijn en overal in het mondgebied voorkomen. Aan de binnenkant van de wangen, lippen of de tong. Het kan uitermate pijnlijk zijn.

Alle onderzoeken naar de oorzaak van aften wijzen geen echte oorzaak aan. Er is een onderzoek geweest die een relatie aantoonde met een auto-immuunreactie. (een afweer reactie tegen het eigen lichaam). Men nam bloed af bij 100 mensen waarvan de helft last had van aften. De mensen met aften bleken meer antistoffen te hebben dan de andere groep mensen. Op zich is er regulier weinig tegen te doen. Men kan spoelen met ontsmettende watertjes of aanstippen met lidocaine vloeistof om de pijn wat te verzachten.

Homeopatisch kan men de aften wel degelijk behandelen met zeer gunstig resultaat. Mensen met chronisch terugkerende aften dienen immer constitutioneel behandeld te worden.

 greenline3

Casus 1

Een babytje van 9 maanden heeft al 3x last gehad van aften. Tijdens een dergelijke ”aften” periode wil zij niet eten en drinkt moeizaam. Na de aftenperiode eet zij als een dijker volgens de moeder. Het niet willen eten begint al voor dat er iets in de mond te zien is. Haar ontlasting gaat moeizaam of zij heeft diarree. Als zij een paar dagen niet is geweest dan wordt zij lastig. Na de ontlasting is zij dan weer de oude. Voor de rest heeft zij geen enkele andere lichamelijke klacht.
Het is een wat rusteloze baby met kringen onder de oogjes, terwijl zij goed slaapt. Wat bleek uiterlijk. De moeder moet wel even bij haar blijven tot dat zij slaapt anders schreeuwt zij de boel bij elkaar.
Op grond van deze summiere gegevens schrijft de homeopate haar een middel voor.
Na het middel wordt de ontlasting regelmatiger en minder vaak dun. Ze is minder huilerig bij het in slaap gaan. Besloten wordt af te wachten.
Na een half jaar volgt er een derde consult. Vanaf het eerste consult tot aan heden (jan 2002) zijn er geen aften meer opgetreden.

Behandelduur: 10 maanden
Aantal consulten:3 Aantal middelen: 1

 greenline3

Casus 2

Een mevrouw heeft al zo lang ze zich kan heugen last van aften. Waarschijnlijk begonnen toen zij een jaar of 10 was. Inmiddels is zij 42 jaar en heeft elke maand een week last van aften. Voor de menstruatie is het raak. Zij kan dan nauwelijks eten en drinken en praat wat moeizaam omdat de aften niet alleen aan de binnenzijde van de wangen zitten, maar ook op de tongranden en onder de tong. Ze verdwijnen nooit helemaal, er blijven er altijd wel een paar aanwezig. Daar heeft zij weinig last van.
Zij ruikt erg uit haar mond , ook als er weinig aften zijn. Tandenpoetsen doet zij zo’n 5x per dag. Ze durft bijna niet meer rechtstreeks met iemand te praten. Kauwgom kauwen kan zij ook niet omdat dat te pijnlijk is als er veel aften zijn.
Het is een vrouw die altijd druk bezig is. Anderen zijn haar te langzaam. Als ik op anderen moet wachten heb ik het zelf al 10x gedaan. Ze maakt een zeer gereserveerde indruk en kijkt constant op de klok. Onder de ogen is een lichte zwelling te zien. Deze is zo’n 8 jaar geleden ontstaan na de griep en niet meer weggegaan. Als puber had zij regelmatige oorontstekingen. Zeker 3 tot 4x per jaar. Vooral koude wind of tocht veroorzaakte deze problemen. Nog steeds kan ze niet goed tegen tocht, ze heeft er snel een stijve nek van. Voor de menstruatie transpireert zij veel met name ’s nachts.
In de voedselvoorkeuren is niet veel bijzonders te vinden. Ze houdt niet van wijn, daar krijgt zij het zuur van. Ze heeft een hekel aan gekookte eieren.

De homeopate schrijft een middel voor dat op geen enkel vlak iets doet. Een daarop volgend middel doet ook niets, althans niet op lichamelijk vlak. Mentaal-/emotioneel verandert wel het e.a. daarom wordt besloten af te wachten. Na 1 maand meldt zij telefonisch dat zij enorm dorstig is geworden voor voornamelijk ijskoud water en zij een hekel heeft gekregen aan kaas. De aften zijn er nog steeds. Besloten wordt af te wachten.
Dan ontwikkelt zij na 2 maanden een ontsteking aan de linker speekselklier. Het blijkt dat dit een klacht uit het verleden is. Het laatste middel wordt herhaald en de ontsteking verdwijnt binnen 2 dagen. Daarna verdwijnen ook haar aften. Tot op heden (een half jaar na het stoppen van de behandeling) zijn er geen aften meer ontstaan. Ook de lichte zwelling onder de ogen is niet meer aanwezig.

Behandelduur: 7 maanden
Aantal consulten: 4, waarvan 1 telefonisch
Aantal middelen: 2

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen A met de tags . Bookmark de permalink.