Acné

Acné wordt altijd gekoppeld aan de pubertijd, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Ook mensen op wat oudere leeftijd kunnen erg tobben met acné.
Een patiënt van een homeopaat zei eens: “Ik ben volgens de boeken al 22 jaar in de pubertijd”.
Er wordt vanuit gegaan dat acné te maken heeft met een overmaat aan talgproductie. Doorgaans neemt in de puberteit de talgproductie toe en daarmee ook de verhoorning van de huid, waardoor poriën makkelijker verstopt raken. Samen met de bacteriën en de vetzuren in de talg neemt de kans op ontstekingen toe.
De meeste verkrijgbare acnépreparaten zijn gebaseerd op een uitdrogende werking, maar ook een uitgedroogde huid verstopt gemakkelijk.
Ernstige acné kan leiden tot littekenvorming. Alhoewel acné in het gezicht het meest opvalt kan het overal op het lichaam voorkomen.

Aangaande de oorzaken van acné zijn er veel mythen in omloop. Chocolade, vette spijzen, alcohol e.d. zouden acné alleen maar in de hand werken. Er zijn mensen die inderdaad hebben geconstateerd dat “hun” acné toeneemt na gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, maar dat geldt zeker niet voor iedereen. In het reguliere circuit is men nogal eens geneigd de pil voor te schrijven bij acnéproblemen. Soms helpt dit soms helpt het niet of werkt het zelfs averechts. Ik weet ook niet of het wel zo verstandig is jonge kinderen op de pil te zetten.
Ook bepaalde medicijnen zoals barbituraten, lithium e.d. kunnen er voor zorgen dat er acné ontstaat of kunnen voor een verergering zorgen.

Nu ontstaat acné aan de buitenkant maar ook aan de binnenkant laat het zijn sporen na. Een puber is in een kwetsbare levensfase aanbeland. Ze zijn geen echt kind meer, maar ook geen volwassene. Het is de bedoeling dat zij uitgroeien tot zelfstandige mensen met voldoende zelfvertrouwen en juist ernstige acné zorgt ervoor dat veel pubers een enorm gebrek aan zelfvertrouwen ontwikkelen. De één is hier gevoeliger voor dan de ander. Ook het uiterlijk is nu juist een punt waar bij veel pubers op gelet wordt en waar opmerkingen over gemaakt worden. De vraag is hoe sterk staat de puber in zijn schoenen en hoe gaat hij/zij om met het acné-probleem.
Sommige pubers schamen zich zo ontzettend waardoor zij in een isolement raken doordat zij niet meer durven te doen wat anderen wel doen. Daardoor missen zij een gedeelte van hun leven wat eigenlijk leuk/ leerzaam zou moeten zijn en zou moeten bijdragen tot het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. Het plagen of ronduit pesten door anderen kan veel schade aanrichten. Zoals al eerder aangegeven is acné niet alleen een probleem van pubers maar ook volwassenen kunnen hier erg mee zitten. Soms ontstaan er pijnklachten ten gevolge van de acné, er is immers sprake van ontstekingen in de huid en is iemand niet meer in staat nog maar iets aan/tegen zijn huid te verdragen.

Huidklachten zijn niet de makkelijkste klachten om klassiek homeopatisch te behandelen, maar op wat langer termijn zijn de resultaten over het algemeen goed. Het voordeel van een homeopatische behandeling is dat niet alleen gekeken wordt naar de huidklacht op zich en dat men niet met agressieve onderdrukkende middelen werkt, maar de homeopaat ook kijkt naar het functioneren van de patiënt, zodat ook hulp geboden kan worden op mentaal/emotioneel vlak en dat is maar al te vaak noodzakelijk.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen A met de tags , , . Bookmark de permalink.