Zomer Diarree

“Zomer” Diarree 

De buikgriep is één van de ziekten die men zomers vaak zal zien, netzoals allergische reacties op insectensteken, verbrandingen door de zon, zonnesteek. Vooral mensen die naar verre landen reizen worden nogal eens getroffen door buikloop.
Wat kan je daar homeopathisch aan doen?

De oorzaak van de buikgriep is belangrijk. Is er sprake van voedselvergiftiging, teveel en te vet eten, alcoholmisbruik, te veel ijs etc. In de Klassieke Homeopathie kijken wij altijd naar de aanleiding en naar de symptomen; het totaalbeeld van de klacht. Als iemand iedere zomer dezelfde klachten ontwikkelt is er geen sprake van een acute ziekte maar van een chronische en deze moet altijd constitutioneel behandeld worden. Is er sprake van een goede gezondheid met een incidentele éénmalig optredende ziekte dan kijken we naar het geheel van de acute ziekte. Dus naar alles wat anders is dan normaal.

Voedselvergiftiging
De middelen die daarvoor in aanmerking komen zijn o.a. Arsenicum, Carbo-vegetabilis, Lycopodium, Pulsatilla, Podophyllum etc.



Voedselvergiftging gaat over het algemeen gepaard met braken, diarree, hoofdpijn e.d.
Men dient zeer alert te zijn op uitdroging zeker bij kinderen.

Arsenicum geeft het navolgende beeld:
Snijdende/brandende pijnen in de buik/maag, grote dorst maar drinkt weinig per keer dus steeds kleine slokjes, vaak wordt er gelijk na het drinken overgegeven. De ontlasting is dysenterieachtig, het spuit eruit, enorme stank, ook de ontlasting brandt en na de ontlasting
blijft het gevoel bestaan nog meer te moeten. De patiënt is zeer rusteloos. De uitputting slaat snel toe. Alle soorten voedselvergfitiging maar ook problemen door het drinken van bedorven water.

Carbo-vegetabilis:
Meestal veel winderigheid, bloed bij de ontlasting, vaak verliest men ongemerkt de ontlasting, de geur is vreselijk, oprispingen, meestal voelt de patiënt zich ijzig koud, maar wil graag toegewapperd worden. Samen met Pulsatilla één van de hoofdmiddelen bij voedselvergiftiging ten gevolge van bedorven vis.

Lycopodium:
Eén van de middelen om aan te denken indien iemand ziek wordt na het eten van schaaldieren. Vaak hoeft er dan geen sprake te zijn van bedorven schaaldieren, ook onbedorven schaaldieren veroorzaken problemen. Ook hier zien we winderigheid, oprispingen, branden en krampen. (Bij urtica zien we een allergische reactie op schaaldieren)
Als iemand ziek wordt van bepaald soort eten, zonder dat er wat aan de hand is met dat eten geniet het de voorkeur constitutioneel te behandelen.



Pulsatilla:
Vaak treden problemen op na het eten van te vet voedsel. Vaak pijn alsof het weeën zijn, opgezwollen buik, misselijk. De patiënt maakt een zeer zielige indruk, kinderen zijn vaak huilerig, maar dan op een manier die meelij oproept en willen constant aandacht. Bijna altijd is er sprake van dorsteloosheid. Zodra er iets gegeten wordt ontstaat er kramp in de maag. De aanleiding kan liggen in te vet voedsel, maar ook in veel ijsjes hebben gegeten (Bell-p) of bedorven vis.

Podophyllum:
Opvallend aan dit beeld is de alternerende klachten. Als er hoofdpijn is, is er geen buikpijn en andersom of diarree afgewisseld met andere klachten.  Meestal overvloedige stinkende ontlasting, die geen pijn veroorzaakt. Meestal is rommelen en gorgelen een aanwijzing, dat er weer wat gaat komen. Over het algemeen schuimt de ontlasting. Vaak worden er grote hoeveelheden koud water gedronken. Oprispingen die naar rotte eieren ruiken. De meeste symptomen verbeteren door op de buik te gaan liggen.


TIP
: Indien geen van bovenstaande middelen voorradig zijn, wil het nogal eens helpen indien men echte cola, maar dan zonder prik, drinkt.

Insectensteken
De meest voorkomende middelen: Apis, ledum, cantharis, urtica, rhus-tox.

Apis
De reactie op de insectensteek kenmerkt zich door vurige roodheid, zwelling (vocht). De plek is branderig of stekerig. Er is een sterke verergering door warmte, druk en/of aanraking en een verbetering door koude of koude applicaties. De plek waar gestoken is kan zo opzwellen dat er een gevoel ontstaat dat de huid open gaat barsten.



Ledum
De huiduitslag die ontstaat, is vaak hevig jeukend en brandend. Koude applicaties verbeteren.warmte verslechtert, de steek is niet zo gezwollen als bij het apis-beeld. Tevens antidoteert ledum de vergiftiging als teweeggebracht door rhus-toxicodendron.

Cantharis
behalve bij insectensteken ook te gebruiken bij verbranding. De insectesteek is heel branderig.Opvallend is dat er een verbetering optreedt door warme applicaties en niet door koude. De plek is zeer vurig en branderig.

Urtica
Na de steek lijkt zich netelroos te ontwikkelen. Urtica wordt gemaakt van de brandnetel en zo voelt de plek ook aan. De huid kan er rood en vlekkerig uit zijn en jeuk intens. 

Rhus-toxicodendron
In dit beeld zie je vaak dat zich blaasjes vormen rond de steekplek. Ook hier weer een intense jeuk. De meeste verlichting wordt verkregen door een zo heet mogelijke kompres.

Zonnesteek
Dit kenmerkt zich door hoofdpijn, misselijk, koorts etc. In het ergste geval shock. U kunt dan denken aan middelen als Belladonna en Glonoinum.

Belladonna
Hevig bonzen en hitte in het hoofd. Bonzende en hamerende hoofdpijn.De pijn is erger door licht en trillingen en gevoelig voor de minste aanraking. Beter door half rechtop te zitten. De pijnen kunnen komen en gaan, dus in golven. Er kan koorts optreden waarbij sprake is van gloeiende hitte, vreemd is dat er over het algemeen geen sprake is van dorst.

Glonoinum
Er is een zeer zwaar gevoel in het hoofd en een bonzende hoofdpijn. Het lijkt alsof de hersenen niet meer in de schedel passen. Enorme congestie (druk). Met recht barstende koppijn. Uitwendige koude verbetert net zoals met het hoofd wat hoger gaan liggen.

Zonnebrand
Er zijn huis tuin en keuken middeltjes zoals rauwe komkommer in plakken op de huid leggen, met karnemelk insmeren of met kippeeiwit. Voorkomen is altijd beter als genezen. Homeopathisch kan men de plek insmeren met Calendulazalf of emulsie, evenals met verdunde cantharis tinctuur. Inwendig kiest men voor een middel dat bij het beeld van de patiënt past.

Indien men zelf aan de slag gaat met één van de bovengenoemde middelen kunt u het beste kiezen voor een d-potentie bijvoorbeeld D6 of D12. Het werken met hoge potenties kan u beter overlaten aan een klassiek homeopaat. Men neemt de D6 of D12 potentie een aantal malen
per dag in totdat verbetering/verandering optreedt. Indien na 2 dagen geen verbetering optreedt, is het doorgaans zo dat of het verkeerde middel of de verkeerde potentie is gekozen. In acute gevallen echter kunt u er van uitgaan dat een D6 of D12 dient te werken. Indien de toestand verergert of na een aantal dagen niet is verbeterd roep dan de hulp in van een deskundige. Bij twijfel altijd naar een deskundige gaan. Pas bij diarree op voor uitdroging en bij zonnesteek en zonnebrand voor shockverschijnselen. Bij zeer ernstige verbrandingen altijd naar een deskundige gaan.

De hierboven genoemde middelen zijn slechts een zeer klein deel van de middelen die ingezet kunnen worden bij de hierboven genoemde klachten.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen D, Artikelen Z met de tags , , . Bookmark de permalink.