Voorschrijven op een klacht

Klassiek homeopaten worden nog al eens geconfronteerd met vragen zoals: ik heb die en die kwaal kan daar homeopathisch iets aan gedaan worden?

Op zich kan alles klassiek homeopathisch behandeld worden indien de kwaal nog omkeerbaar is.
Sommige ziekten of beter gezegd sommige mensen met bepaalde ziekten hebben een betere prognose dan andere mensen met bepaalde ziekten. Iemand die totaal vergroeide gewrichten heeft ten gevolge van reuma en leeft met het verwachtingspatroon dat homeopathie de vergroeiing ongedaan maakt is niet realistisch. Wel kan men de pijn wegnemen en proberen het verdere proces te stoppen of af te remmen. De prognose voor kankerpatiënten is niet heel erg goed, hoewel de prognose wel te maken heeft met de soort kanker, het stadium waarin men verkeert en de vitaliteit die de patiënt nog heeft. De klassiek homeopaat kan proberen de bijverschijnselen van bepaalde therapieën sterk te verminderen en de kwaliteit van het leven te verbeteren door te proberen de patiënt symptoomvrij te houden. Soms gebeuren er wel wonderen en geneest iemand wel, er zijn voorbeelden van mensen die door middel van een klassiek homeopathische behandeling wel genezen van kanker of van mensen die de prognose van de tijd die hen nog rest ruimschoots overschrijden met tegen alle verwachtingen in geen of betrekkelijk weinig symptomen.

Om terug te keren naar de oorspronkelijke vraag. Een klassiek homeopaat behandelt niet een klacht of symptoom, hij behandelt niet een ziekte maar een ziek mens en dat is een heel verschil. Hij kijkt naar de totaliteit en niet naar een onderdeel van de patiënt.
Als iemand naar een klassiek homeopaat gaat omdat hij zo’n slechte eetlust heeft wordt niet de klacht slechte eetlust behandeld maar een persoon die ook een slechte eetlust heeft.

Als iemand een klacht heeft bijvoorbeeld reisziekte wordt altijd eerst gekeken of er ook nog andere klachten zijn en/of waar de oorzaak ligt. Als er echt geen enkele andere aanwijzing is, pas dan zal een klassiek homeopaat geneigd zijn om een middel tegen de reisziekte voor te schrijven, maar ook dat gebeurt op grond van totaliteit. De één kan heel andere klachten ten gevolge van reisziekte hebben dan een ander. De één verbetert bijvoorbeeld als hij naar buiten kijkt, de ander juist als hij zijn ogen dicht doet of gaat liggen. De één verbetert door eten, de ander is zo misselijk dat hij geen eens water binnen kan houden etc. Op grond daarvan wordt één middel voorgeschreven dat de totaliteit van de symptomen dekt.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen V. Bookmark de permalink.