Tuberculose

Al zou niemand het verwachten, tuberculose is een ziekte die nog steeds in Nederland voorkomt. Nog elk jaar komen er honderden mensen bij die met TBC besmet zijn. Het aantal nieuwe gevallen per jaar zegt helemaal niets over het aantal mensen dat ziek is of de bacterie bij zich draagt. Per jaar overlijden er in Nederland nog steeds een paar honderd mensen aan de gevolgen van tb.
Tuberculose wordt veroorzaakt door een bepaalde bacterie (mycobacterium tuberculosis). Indien iemand in contact komt met de TB bacterie zijn er enkele scenario’s mogelijk:

Het lichaam maakt onmiddellijk korte metten met de bacterie.
Als men deze persoon zou controleren op TB zijn er geen sporen of antistoffen te vinden.
Het lichaam maakt korte metten met de bacterie, maar er zijn wel antistoffen aanwezig.
Het lichaam is niet in staat zich van de bacterie te ontdoen, zodat er ontstekingshaarden ontstaan.
Deze haard kan zich inkapselen (verkalken); dit noemt men het primaire affect, zodra er een lymfeklier meedoet dan noemt men dit het primaire complex.
Dergelijk primair complex kan het hele leven aanwezig blijven zonder dat men daar ook maar iets van ondervindt. De bacterie kan jaren en jaren in leven blijven zonder dat het zich uitzaait. Zaait het zich wel uit dan verplaatst het zich via het bloed, lymfe of door lichaamsholten. Dat is de reden dat TBC overal in het lichaam kan voorkomen. Vaak associëren mensen TB met de longen maar ook andere organen kunnen zijn aangedaan.
Vroeger noemde men TBC tering en in het Engels consumption. TB heeft een vernietigende uitwerking op het lichaam.

De eerste symptomen zijn vaak: nachtzweten, onverklaarbare moeheid en vermagering, al dan niet tezamen met een hoest die niet overgaat, pus in de urine etc. Op zich kunnen de symptomen erg vaag zijn en dat is de reden waarom TB vaak al wat verder gevorderd is.

Iemand kan besmet raken via de lucht , via voedsel en in zeldzame gevallen door aanraking. (huid tbc/’wolf’) men kent open en gesloten tbc. De term open duidt op de fase waarin iemand besmettelijk is voor zijn omgeving, men spreekt van gesloten als er geen besmettingsgevaar meer is. Een open TB kan een gesloten worden en vice versa.

Als de homeopaat het vermoeden heeft dat er bij de hoestende patiënt wat anders aan de hand is dan ‘een hoest’, zal hij de patiënt naar de huisarts sturen (terugsturen). Er is geen enkele reden om in deze de reguliere behandeling niet te combineren met de klassiek homeopatische behandeling.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen T met de tags , . Bookmark de permalink.