Slaapproblemen

Naar schatting lijden 1 op de 4 mensen aan een bepaalde vorm van slapeloosheid. Over het algemeen zijn deze tijdelijk van aard en het gevolg van een omstandigheid/gebeurtenis.
Slapeloosheid is dus geen ziekte, maar een symptoom dat er iets met iemand aan de hand is en/of is het gevolg van lichamelijk ongemak of een ziekte zoals bijvoorbeeld hartproblemen, astma,diabetes etc. Ook voedingsproducten zoals cola, koffie en alcohol kunnen slapeloosheid in de hand werken, netzoals bepaalde medicatie bijvoorbeeld tegen hoge bloeddruk, depressiviteit en hooikoorts. Oudere mensen die overdag snel in slaap sukkelen kunnen ’s nachts problemen met slapen krijgen. Vrouwen kunnen voor en/of tijdens de menstruatie slechter slapen.
Tot slot kan een chronische verstoring van onze biologische klok leiden tot chronische slaapproblemen. Dit wil men nog al eens zien bij mensen die in ploegendienst werken.

SlaapproblemenBlijft er ook nog een groep mensen over die denken dat zij slecht slapen, maar in principe voldoende nachtrust krijgen. Deze vallen doorgaans snel in een diepe slaap om vervolgens na 1 of 2 uur wakker te worden, zij kijken op de klok en zien dan het 01.00 ’s nachts is, vallen vervolgens weer in slaap, worden wakker om 03.00 en menen al 2 uur wakker te liggen. Dit wil ik liever een rusteloze slaap noemen, maar ook dat kan vermoeiend zijn.

De diagnose slapeloosheid wordt gesteld als iemand gedurende langere aaneengesloten tijd moeite heeft met in slaap vallen en/of geregeld wakker wordt en dan langere tijd wakker blijft en dit overdag zijn weerslag heeft (moe,prikkelbaar,concentratieproblemen,hoofdpijn of zwaar hoofd).

Over het algemeen wordt er van uit gegaan dat een mens 8 uur slaap per dag nodig heeft. Een beetje natte vinger werk omdat er ook mensen zijn die langer moeten slapen of juist veel korter slapen en toch overdag heel energiek zijn. Sommige mensen verbeteren door een kort slaapje tussendoor, anderen voelen zich nog vermoeider na zo’n kort slaapje. Slaappatronen zijn heel individueel, de ene mens is een kort slaper, de ander een lang slaper. De een een echt avondmens, de ander een ochtendmens.

Voorzover men thans weet bestaat de slaap uit een aantal cycli van zo rond de 90 minuten,bestaande uit 2 stadia’s. Deze wisselen elkaar telkens af. De rustige en de actieve slaap. De rustige fase kenmerkt zich als volgt:

  • de inslaap fase, soms hebben mensen dan het gevoel door hun bed te zakken
  • een iets diepere slaap, maar nog steeds licht genoeg om wakker te worden van een lichte prikkel zoals bv een voorbijrijdende auto, een lichtje dat ineens aangaat.
  • een steeds diepere slaap, men gaat ontspannen, de ademhaling wordt rustig en regelmatig
  • de diepe slaap, waarin het lichaam zich gaat herstellen.

Deze laatste fase treedt vooral op in het eerste gedeelte van de nacht. Naar mate men ouder wordt, wordt de diepe slaap wat minder.

De actieve fase is de zogenaamde REM slaap. Deze begint zo’n 1 a 2 uur na het inslapen. Vlak voor die fase daalt de spierspanning verder en verkeert men in een uiterst diepe slaap. De spieren zou men als verlamd kunnen noemen. Dit is de fase waarin we dromen en duurt ongeveer 10 minuten a 15 min. Na elke REM fase is er een kort onbewust wakker worden.

Mensen die slecht slapen grijpen naar slaap-of kalmeringsmiddelen. (zie website kalmeringsmiddelen). Deze middelen dienen echter maar heel kort gebruikt te worden vanwege het verslavende effect en de schade die zij kunnen veroorzaken. Als de slapeloosheid gekoppeld is aan een onderliggend probleem dan lost men met slaapmedicatie het probleem niet op. Slaapmiddelen verstoren uiteindelijk de natuurlijke slaapcyclus. Zij beïnvloeden de twee slaapfasen die van essentieel belang zijn om tot een kwalitatief goede nachtrust te komen.

Er zijn enkele homeopatische zelfmedicatie middelen verkrijgbaar die U kunt inzetten als U tijdelijk wat slechter slaap. Zoals Dormeasan, Avena sativa complex en Passiflora complex.
Het dient dan te gaan om een tijdelijke inname. Na 2 weken dient U zonder deze middelen weer goed te slapen. Is dit niet het geval dan kunt U uw klacht beter voorleggen aan een klassiek homeopaat.

Hieronder treft U drie casussen waarin mensen met slaapproblemen werden behandeld.

 

greenline3

Casus 1

Een vrouw komt op consult met de navolgende klachten:

  • Lage rugpijn, die verergert door liggen, in welke houding dan ook
  • Schouderklachten, pijn en stijfheid die verergert door liggen in welke houding dan ook

Zij slaap dientengevolge al 10 jaar heel erg slecht. Zij gebruikt naproxen tegen de pijn.
Het is een aardige vrouw met een groot hart voor anderen. Gewetensvol vervult zij alle wensen van anderen. Zij vertelt: Als ik dan zo wakker lig dan ga ik piekeren en als ik al in slaap val dan word ik van het minste geringste geluidje wakker. ’s Ochtends voel ik me alsof er een stoomloc over me heen gereden is. Kan amper op mijn benen staan.Ik moet dan eerst op gang komen, maar ik merk de laatste jaren dat dat me steeds meer moeite kost. Mijn hoofd voelt dan alsof ik een ernstige verkoudheid heb, zo wattig en drukkend. Van de huisarts kreeg ik slaapmiddelen, maar daar werd ik erg beroerd van. Het leek wel of die medicatie overdag heel sterk doorwerkte. Ik kreeg er ook echte hoofdpijn van. Mijn ogen voelen alsof ze dik van vermoeidheid zijn en ze gaan gedurende de dag ook nog branden. Ze drinkt veel omdat zij een permanente droge mond heeft.

Op grond van dit beeld krijgt zij een natrium verbinding.
Dit middel was gelijk een schot in de roos. Als zij na 6 weken terug komt vertelt ze:
Was eerst van plan om je te bellen, ik kreeg zo’n vreselijke pijn dat ik nog dacht ‘Waar ben ik aan begonnen.’Ik heb wel 3 dagen zo’n pijn gehad, heb echt helemaal niet geslapen, daarna was het helemaal weg. Ongelooflijk maar het is echt zo. De pijn die ik al 10 jaar had is compleet verdwenen. Vreemd is dat ik wel beter slaap, maar op de een of andere manier word ik nog steeds vaak wakker, alsof het in mijn geheugen zit. Alsof mijn lichaam in een ritme van wakker worden zit. Ik ben nog steeds duf ’s ochtends en sleep me de dag door. We herhalen het middel maar er is weinig resultaat.
Op grond van het beeld krijgt zij cocculus. Daarna gaat het in opwaartse richting en als zij voor de 4e maal terug komt dan zijn al haar klachten weg. Ze is pijnvrij, uitgerust, vrolijk en slaapt prima.

Aantal consulten:4
Aantal middelen:2
Behandelduur: 18 weken

greenline3

Casus 2

Een jonge vrouw met een traumatisch verleden komt na doorverwijzing van een psychotherapeut waarmee ik samenwerk op consult. De psychotherapeut stelde de diagnose PTSS. Alhoewel zij al sterk verbeterd is, blijft er een slaapstoornis bestaan. Ze kan niet slapen en heeft ook nog andere lichamelijke klachten.
Zodra zij haar ogen sluit komt haar verleden terug en ontstaat er grote paniek. Op grond van alles wat er wordt verteld krijgt zij Arnica. Daarop verbetert zij iets maar niet veel. Tijdens het 2e consult wordt er dieper op hetgeen zij vertelt ingegaan en volgt er een geheel ander voorschrift.
Dit middel wordt met enige regelmaat herhaald en na 4 innames is haar slaapprobleem en de daarmee gepaard gaande angst weg. Er is nog een ander probleem waarvoor zij het reguliere circuit besluit te raadplegen. Omdat op dat moment van alles door elkaar heen gaat lopen wordt in onderling overleg besloten te stoppen met de homeopatische behandeling.

Aantal consulten: 8
Behandelduur: 16 maanden

greenline3

Casus 3

Een man komt op consult en heeft de navolgende klachten:

  • Inslaapproblemen, gaat om ongeveer 23.00 uur naar bed en ligt dan nog ongeveer 3 uur wakker, daarna wordt hij zo rond 05.00 uur weer wakker en kan dan niet meer slapen.
  • Elke ochtend heeft hij last van een vreselijk ochtend humeur. In de loop van de dag wordt dat beter, maar ’s avonds als de energie op is, dan is het humeur ook op en is hij niet meer te genieten.

Ik vlieg uit mijn slof om het minste of geringste. Soms denk ik wat moet ik nog hier, kan net zo goed tegen een boom rijden. Ik voel me echt wanhopig.
Op zijn werk zijn ook problemen.Ze vinden hem een pietlut en niet sociaal ten opzichte van zijn collega’s. Kortgeleden heeft hij een functioneringsgesprek gehad en is hij er op gewezen dat zijn werkhouding moet veranderen omdat dit zeer ongewenst is. Hij geeft aan dat hij de enige is die in ieder geval nog werkt, dat de anderen nooit iets uitvoeren en dat hij daar de …….. over in heeft.Ik moet altijd alles doen, ik telefoneer, handel af, schrijf brieven, onderhoud contacten, zet projecten op en ga zo maar door. Ik heb geen tijd voor leuterpraatjes.

De slaapklachten heeft hij in het verleden ook gehad, maar toen zijn deze na een maand of 3 verdwenen. Nu zijn ze weer terug en hij zegt letterlijk: Ik word er doodziek van. Ik ben zat van mezelf en iedereen.

De spanning die deze man uitstraalt is letterlijk voelbaar. Het trekt de energie bij de homeopate weg.
Hij is zeer geïrriteerd, gedraagt zich heel gejaagd en onrustig. Als de homeopate hem daarnaar vraagt zegt hij: Ja dat klopt, ik zit hier al drie kwartier en vindt het eigenlijk wel mooi geweest.
Op de snelweg is hij ook zo. Hij bumperkleeft, snijdt af en gebruikt de welbekende middelvinger.
Hij krijgt veel bekeuringen wegens te hard rijden, ‘als ik het niet terecht vind’: zegt hij, “dan laat ik het voorkomen”.Andere lichamelijke klachten zijn: constipatie, pulserende hoofdpijnen of het gevoel dat er een strakke band om zijn hoofd zit.
Hij eet en drinkt alles, zijn voorkeur gaat uit naar koffie en wijn en is niet kouwelijk.

Op grond van dit beeld krijgt hij een middel, dat niets bij hem veranderd. Het tweede middel doet de constipatie en de hoofdpijn verbeteren, maar verder niets.
Als zijn vrouw op consult komt geeft deze ineens aanvullende informatie. Ze vertelt hoe koppig haar man is en dat hij dagen kan zwijgen ook tegen de kinderen om een meningsverschil. Dan valt het kwartje. Tijdens het daarop volgende vervolgconsult vraagt de homeopate of hij eigenlijk ergens wel van kan genieten. Hij zegt: Ik ben niet te genieten en kan ook niet genieten.
Hij krijgt nit-ac in een hoge potentie. Hierop verandert er van alles, hij slaapt beter, is gezeggelijker, minder moe etc etc.
Hij krijgt dit middel in totaal 3x en daarna is het alsof er een totaal andere man zit. Andere uitstraling en belangrijk: klachtenvrij.

Aantal consulten: 7
Aantal middelen: 3
Behandelduur: 1 jaar.

Deze meneer komt jaren later nog eens terug in de praktijk voor een andere klacht. Als wij dan het dossier lichten en nog even het eerste consult doornemen van jaren geleden dan kan hij zich moeilijk voorstellen dat hij al die dingen toen deed of zei. Toch helpt hetzelfde middel nit-ac hem wederom van de klacht waarvoor hij komt af.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen S met de tags . Bookmark de permalink.