Maagklachten

De maag maakt deel uit van ons spijsverteringssysteem (zie ook artikel op deze website darmklachten) en is zeker niet alleen een soort ‘’zak’’ die ons voedsel opvangt en vervolgens naar de darmen transporteert. Een maag bestaat uit verschillende onderdelen nl.

uit de fundus, het corpus uit de pars pylorica en de pylorus (oftewel maagportier). De fundus is meestal gevuld met lucht, het grootste gedeelte van de maag (het corpus) draagt via de maagwand zorg voor het produceren van maagsappen. De pars pylorica ook wel antrum genoemd produceert als de maag gevuld is (onder invloed van rek op de maagwand) een hormoon dat een stimulerend effect heeft op de rest van de maagwand (productie van zuren en enzymen). Je zou verwachten dat de maagportier bij de ingang van de maag zit. Dit is niet het geval, de maagportier treft men bij de uitgang aan. Het is een kringspier die er voor zorgt dat de maaginhoud niet in een keer naar het duodenum gaat. Hij zorgt er voor dat het beetje bij beetje wordt doorgelaten.

Naar mate men meer vet eet doet de maag er langer over om zich leeg te maken. Om het vet te emulgeren in het duodenum heeft men galvloeistof nodig. Om het aanbod van vet te reduceren produceert het duodenum een hormoon dat de maaglediging remt. Hoe vetter men eet, hoe meer van dat hormoon aangemaakt wordt.

De maag is ook min of meer geplooid en bestaat ook uit allerlei spierlagen die er voor zorgen dat er maagbewegingen kunnen plaatsvinden. Zo doende is de maag in staat zich te ledigen en alle stoffen in de maag door elkaar heen te mengen. Deze spieren spelen ook een rol bij braken.

Hierboven staat het technische verhaal van de maag. Je kan er echter ook op een andere manier naar kijken. De functie van de maag is opnemen en verteren. Onderscheid maken tussen bruikbaar en onbruikbaar. Uit de voedingsvoorkeuren van iemand is soms veel op te maken. Bijna iedereen kent de uitdrukking, “zeg me wat je eet en ik zeg jou wie je bent”, wel. Bekend is het feit dat mensen die zich erg ongelukkig voelen veelal grote hoeveelheden zoetigheid naar binnen werken.

Een maag neemt op wat verteerd dient te worden. Iedereen kent wel een aantal gezegdes die gerelateerd zijn aan een bepaald orgaan. Iets moeilijk verteerbaar vinden, het ligt als een steen op mijn maag, met iets in je maag zitten, je gal niet hebben kunnen spugen en ga zo maar door. Maagzuur zelf is zeer aantastend. Het is dat de maag bekleed is met een slijmlaag, want anders dan zou het er dwars doorheen vreten. Het is dus een agressieve vloeistof.

Zonder te willen generaliseren (natuurlijk gaat het niet voor iedereen op) hebben maagpatiënten vaak problemen met het uiten van agressie en/of ergernissen (hij loopt zich van binnen op te vreten). Vaak zijn het mensen die zichzelf geen conflicten willen toestaan of het zijn juist uitermate agressieve mensen.

Als je naar de voeding kijkt die een maagpatiënt verlichting brengen is dit maar al te vaak licht verteerbaar danwel vloeibaar voedsel. Boeren zou je kunnen zien als het luchten van de maag of als de druk laten ontsnappen.

Als een maagpatiënt met zijn klachten naar een klassiek homeopaat gaat zal deze niet alleen kijken naar de maagklachten op zich, maar op zoek gaan naar de aanleiding van de maagklachten. Veelal is er een link te vinden tussen de mentaal-/emotionele beleving van de patiënt en zijn klacht (en). Als wij het mentaal-/emotionele weer in evenwicht brengen dan zullen de maagklachten doorgaans verdwijnen. Belangrijke vragen die iemand zich zou kunnen stellen zijn: Wat kan of wil ik niet verteren? Waarom zit ik mij zo op te vreten, wat maakt mij zuur? Wat doe ik met de conflicten die ik tegenkom?

Een maagzweer is niet zo maar ontstaan omdat er in eens e.a. bacterie in de maag aanwezig is. Er zal een achterliggende oorzaak zijn.

Natuurlijk zijn er ook mensen met last van hun maag ten gevolge van bv overmatig alcoholgebruik, te veel roken, koffie of bepaalde medicatie, maar dan nog dient men te kijken waarom iemand veel alcohol gebruikt, veel rookt etc. en dient men naar de kern van het medicijngebruik gaan.

Een maag heeft veel met gevoel te maken, een knoop in je maag voelen, een zenuwachtig gevoel uit zich bijna altijd in de maag al dan niet gevolgd door darmproblemen (het verdere gedeelte van het spijsverteringskanaal).

Wat zich in het lichaam afspeelt ziet men doorgaans terug in de geest. Via de homeopatische visie is lichaam en geest een geheel. Je kunt ze niet van elkaar scheiden. Daarom is het belangrijk om tijdens de consulten met de klassiek homeopaat zo open mogelijk te zijn, zodat hij of zij een zo duidelijk mogelijk beeld van het mentaal-/emotionele gedeelte krijgt.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, schrijft de klassiek homeopaat niet alleen maar voor op een klacht, maar wil hij/zij weten wat de oorzaak van de klacht zou kunnen zijn.

Tussen de klassiek homeopaat en de patiënt dient een vertrouwensband te ontstaan, waardoor zich vroeger of later een verhaal ontrolt waardoor de aanleiding van de klacht(en) duidelijk wordt. Een klassiek homeopaat zal als het goed is onbevooroordeeld luisteren en alleen maar proberen u er weer bovenop te helpen. Niet door het onderdrukken van uw symptomen, daar schiet u niets mee op, maar door u van binnenuit te laten helen. Naar mijn inzicht kan dit alleen maar gebeuren door bij de patiënt het zelfbewustzijn naar boven te halen, te laten zien wat de rode draad in zijn/haar leven is, wat zijn valkuilen zijn, met als ondersteuning het juist passende homeopatische middel. Het middel zal als het goed is processen op gang brengen en de klassiek homeopaat zal u daarin verder begeleiden.

Daarom is het zo belangrijk dat het tussen u en de homeopaat (of welke therapeut dan ook) klikt.

Dat de weg naar genezing soms zwaar kan zijn laat ik u zien door middel van onderstaande casus. Alle casussen worden gepubliceerd met toestemming van de patiënt.

greenline3

Casus

Een man van middelbare leeftijd maakt een afspraak voor een homeopathisch consult.

Hij stapt zeer zelfbewust binnen, geeft een krachtige hand en zegt: “Ik word door mijn vrouw gestuurd, zelf geloof ik helemaal niet in homeopathie. Ik heb begrepen dat een behandeling nogal lang kan duren. Je krijgt van mij een half jaar, dan weet je dat vast”. Oh ja, ik heb gehoord dat een eerste consult wel 2 uur kan duren , maar ik moet over 1 uur weer weg, dus als we gelijk kunnen beginnen graag! De homeopate heeft geen enkele gelegenheid om ook maar iets naar voren te brengen, want deze meneer steekt gelijk van wal. Hij legt 2 A4tjes neer en zegt : “Als je dit doorleest, ken je het hele verhaal”. Leest het maar even door en dan hoor ik het wel als je nog vragen hebt”. De lijst is op chronologische volgorde en zelfs op alfabet opgesteld. Beginnende met de A van Aambeien en eindigend bij de M van Maagzuur.

Deze meneer is dus niet de meest vriendelijke patiënt die je je zou kunnen wensen.

Nu is het voor een klassiek homeopaat heel belangrijk om bij het eigen gevoel te blijven. Vanaf het moment dat deze meneer binnenkomt ontstaat er een heel scala aan gevoelens te weten: gejaagdheid, verstikking, medeleven, het gevoel alsof je gekleineerd wordt, ergernis en lichamelijk binnen 5 minuten hoofdpijn.

Als de klassiek homeopate na het e.a. te hebben doorgelezen vraagt wat voor beroep deze meneer heeft, krijgt zij als antwoord. “ik denk dat dit niet terzake doende is”. Toch wil zij het weten. Deze meneer is directeur bij een groot bedrijf. Tijdens het consult gaat vervolgens wel 10x de mobiele telefoon over. Die steevast wordt beantwoord.

Zo sleept het consult zich voort en na een uur is zij nog niets wijzer. Na een uur staat deze meneer op en zegt: “Ik moet nu weg, als je nog wat wilt weten kan je me bellen”. Er volgen 2 telefoongesprekken van een half uur. Naar aanleiding van hetgeen wordt verteld, maar meer nog op de uitstraling van deze meneer wordt een middel voorgeschreven.

Na 3 dagen gaat de telefoon en nogal boos wordt medegedeeld dat hij ziek is geworden en 40 graden koorts heeft. Als de homeopate vraagt (gezien de achtergrond-geluiden) of hij thuis is geeft hij aan op kantoor te zitten. Het advies thuis in bed uit te zieken legt hij naast zich neer.

De volgende dag gaat weer de telefoon, nu ligt hij wel in bed, hij kan zich amper bewegen van de spier -en gewrichtspijnen en doet niets anders als galspugen. De homeopate onderneemt tot groot ongenoegen van deze meneer geen actie en vraagt hem na 2 dagen nog eens te bellen of eerder indien noodzakelijk. Hij belt niet meer en de homeopate verwacht dat het vervolgconsult ook niet door zal gaan. Maar tot haar verbazing verschijnt hij op tijd en geeft haar geen tijdslimiet voor het consult. Ook de mobiele telefoon staat uit. Zo volgt er consult op consult. Omdat het middel nog steeds werkt worden er de eerste 5 maanden geen andere middelen meer gegeven, maar wordt er alleen maar gepraat. De ene acute ziekte na de andere volgt. Er wordt niet ingegrepen met homeopatische middelen.

Heel langzaam wordt de harde onverschilligheid afgeworpen en verschijnt er een zeer emotioneel en betrokken mens. Zijn levensverhaal is te schokkend om hier te omschrijven.

Na 3 jaar is deze meneer zo ver dat hij niet elke maand meer terug hoeft te komen. In deze periode krijgt hij nog 2 andere middelen, die hem heel goed verder helpen. Samen met de homeopate en zijn vrouw maakt hij allerlei fasen door. Nu na 5 ½ jaar heeft deze meneer zijn verleden verwerkt, is 2 jaar geleden met de VUT gegaan en geniet met volle teugen van het leven. Hij heeft inmiddels veel over klassieke homeopathie gelezen en behandelt af en toe familieleden met acute klachten zelf met homeopatische middelen. Elk jaar op de dag van het eerste consult stuurt hij de homeopate een kaartje met e.a. humoristische of filosofische boodschap en soms belt hij op om even bij te kletsen.

Tja, het kan verkeren hè?

Behandelduur: ongeveer 5½ jaar
Aantal consulten: 51 en een aantal telefonisch
Aantal middelen: 3

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen M met de tags , , , . Bookmark de permalink.