Hyperactief kind

kindHet lijkt wel een ziekte van deze tijd. Steeds meer kinderen wordt gediagnosticeerd als hyperactief of als ADHD kinderen (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit). Soms terecht, soms ook niet.

Zijn er nu meer hyperactieve kinderen dan vroeger? Misschien wel maar misschien ook niet. Het zou zo kunnen zijn dat men het vroeger niet als een probleem zag en het daardoor ook niet (h)erkende.

Je kunt je afvragen wat nu een ADHD kind is (zie ook artikel Onhandelbare kinderen). Ieder kind is immers wel eens druk en/of onhandelbaar. Bij ADHD kinderen zie je vaak dat het kind problemen heeft met luisteren, de aandacht ergens op richten, makkelijk afgeleid worden, rondrennen en niet meer kunnen ophouden, er zijn geen grenzen.

Er kunnen allerlei gedragsstoornissen zijn zoals:

  • vernielzucht
  • slaapproblemen
  • agressiviteit
  • stemmingwisselingen
  • impulsiviteit, tics e.d.

Sommige ervaringsdeskundige geven aan dat men ook veel lichamelijke klachten kan zien zoals:

  • bedplassen
  • buikpijn
  • hoofdpijn
  • wallen onder de ogen
  • allergische klachten
  • een hoge pijngrens.

Wat kunnen de oorzaken zijn?
Natuurlijk kan er sprake zijn van MBD (minimal brain damage) oftewel een beschadiging van het centraal zenuwstelsel bij de geboorte.
Mogelijk kunnen er bloedsuikerproblemen zijn (hypoglycaemie) Daaraan zou bijvoorbeeld kunnen worden gedacht als het gedrag van het kind snel beïnvloed wordt door suikerinname of juist een gebrek daaraan.
En wat te denken van voedselintolerantie (de reactie op bepaalde voedingsmiddelen). Je ziet bijvoorbeeld dat er mensen zijn die een koemelkallergie hebben of die diarree krijgen na het eten van gluten, weer een ander krijgt allergische reacties na pinda’s of jeuk van chocolade (waar zeer veel histamine in zit). Je kan je dus ook afvragen wat kleurstoffen in snoep met bepaalde kinderen zou kunnen doen.
Er kan sprake zijn van een stofwisselingsstoornis in de hersenen. Verschillende hersencellen communiceren met elkaar door prikkels naar elkaar toe te zenden. Voor deze prikkeloverdracht zijn zogenaamde neurotransmitters nodig. Het lichaam maakt deze neurotransmitters zelf aan uit grondstoffen uit de voeding (aminozuren, tryptofaan, glutamine etc). Deze aminozuren moeten echter worden omgezet in neurotransmitters en dat doet het lichaam door middel van bijvoorbeeld vitamine B6 en B 12, magnesium, zink, mangaan etc. Een tekort aan één van deze basisstoffen kan dus problemen geven in de hersenstofwisseling.

Kan je hyperactiviteit homeopathisch behandelen?
Ja dat kan, soms in combinatie met voedingsvoorschriften. Ook orthomoleculaire therapeuten kunnen veel goeds doen.

(Zie ook artikel Ritalin)

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen H met de tags , , . Bookmark de permalink.