De link tussen frustratie en agressie

Het woord frustratie komt van het Latijnse woord frustrari psychologisch vertaald; agressie frustratie homeopathieeen belemmering in doelgerichte activiteiten die zowel binnen als buiten de persoonlijkheid kunnen liggen.

Het is het tegendeel van bevrediging. Een teleurstelling of onvrede die ergernis met zich teweeg brengt. Frustratie is een van de veel voorkomende oorzaken van agressie. Mensen voelen zich niet gehoord of gezien of hebben een verstoorde relatie met de wereld om zich heen. Ze voelen zich klein en onmachtig, ze hebben het gevoel dat zij niets voorstellen. Dat is vaak het basis gevoel, dat al dan niet in het bewustzijn aanwezig is.
Vanuit dat gevoel ontstaan dan vaak agressieve reacties. Mensen die zo reageren zijn zich er niet van bewust dat dit de makkelijkste keuze is die zij kunnen maken. In plaats van hun onvrede normaal uit te spreken richten zij zich met agressie naar de buitenwereld. De eigen frustratie wordt geprojecteerd op anderen. Anderen doen hen dan van alles aan. Er ontstaat een tunnelvisie m.n. over het eigen gedrag.

Mensen die een laag gevoel van eigenwaarde hebben kunnen zich ook nog opblazen tot iets wat zij in werkelijkheid niet zijn. Wat zij maar moeilijk in kunnen zien is dat zij door dit gedrag andere mensen tegen zich in het harnas jagen. Daardoor raakt hun beeld van de werkelijkheid, van anderen en van zichzelf nog verder verstoord met alle gevolgen van dien. Vroeg of laat krijgen zij de rekening gepresenteerd.
Zodra zij in gaan zien hoe afwijkend en soms ronduit kleuterachtig zij zich gedragen kunnen zij proberen iets aan zich zelf te veranderen. Een aantal van deze gefrustreerde mensen zijn helaas niet in staat om naar zichzelf te kijken en blijven de zelfde weg volgen, terwijl zij zich er niet van bewust zijn dat steeds meer mensen, waaronder bijvoorbeeld familie, vrienden, buurtgenoten, collega’s niets meer met hen te maken willen hebben. Deze gefrustreerde personen blijven het gevoel houden dat hen onrecht is aangedaan, dat versterkt wordt omdat anderen niets meer met hen te maken willen hebben, tegen hun gedrag in opstand komen en/of zich niets meer van hen aantrekken, waardoor ze zich nog minder gehoord of gezien gaan voelen en nog meer frustratie ervaren.

Agressie kan onder verdeeld worden in allerlei categorieën. Zo kennen we de hierboven beschreven Frustratie Agressie waarbij het gaat om zoals het woord al zegt om frustratie en opgestapelde emoties, die geprojecteerd worden op de omgeving. De Impulsieve Agressie zien wij vaak bij mensen die onder invloed zijn of die psychiatrische dan wel neurologische problemen hebben of een combinatie daarvan. Ook kennen wij dan tot slot Instrumentele Agressie hierbij gaat het vaak om manipulatieve eisende dominerende mensen. Zij voelen zich superieur en vinden dat zij degene zijn die de regels waaraan anderen zich dienen te houden vaststellen. Zij willen het voor het zeggen hebben en bepalen, terwijl zij zich daar zelf niet aan hoeven te houden. Dat zijn de mensen die over van alles en nog wat discussies aangaan; hoe onbenullig ook en graag dreigen. Meestal is dit compensatie gedrag en zijn we weer terug bij het zich klein en onmachtig voelen, de vicieuze cirkel is dan rond. Frustratie en Instrumentele agressie kunnen voorkomen bij 1 en dezelfde persoon.

Hieronder treft U een drietal casussen aan met voorbeelden van deze vormen van agressie.

Casus 1

Frustratie agressie:
Een man van middelbare leeftijd is al op relatief jonge leeftijd afgekeurd vanwege chronische stress. Hij wilde wel werken maar kon al die prikkels niet aan. Daardoor raakte hij totaal overspannen. Zweten, trillen, hyperventilatie, hartkloppingen, flauwvallen, slecht slapen, hoge bloeddruk, maagklachten etc. Zodra hij verplichtingen en/of verantwoordelijkheden had stortte hij in. Zijn vrouw werd het lijdend voorwerp. Alles wat zij deed of zei was niet oké. De frustratie dat hij niet in staat was om deel te nemen aan de “werk”maatschappij maakte hem agressief en ook depressief. Zijn huwelijk strandde en dat maakte de situatie er niet beter op. Via via kwam hij terecht in de praktijk. Deze man had al heel veel meegemaakt en minutieus werd zijn leven vanaf geboorte tot aan zijn bezoek geanalyseerd. Er waren 3 consulten voor nodig om een compleet beeld
te krijgen en een zo best passend homeopatisch middel voor te schrijven. Meestal dient dan te worden gepeld, schil voor schil. Bij al die schillen hoort vaak een ander middel. De rode draad in deze casus was zijn gebrek aan eigenwaarde. 14 consulten verder , waarbij niet iedere keer een middel wordt gegeven is hij in staat vrijwilligers werk te gaan doen. Een paar uurtjes per week. Hij treft gelukkig hele fijne collega’s en gaat met plezier aan de slag.

Deze meneer staat momenteel met eigenwaarde in het leven, er zijn geen lichamelijke klachten meer. Hij heeft een lieve partner getroffen en voelt zich gelukkig. De antidepressiva is stapje voor stapje in overleg met de voorschrijver afgebouwd.
2x per jaar komt hij zoals hij het zelf noemt voor “zijn APK”. Gelukkig blijft alles goed gaan.

Behandelduur: 3 ½ jaar
Aantal middelen: 3
Aantal consulten: 21

Casus 2

Impulsieve agressie
Een jonge man van in de twintig houdt van stappen, uitgaan en daar hoort een pilsje of wat bij. Soms bezoekt hij dance events en daar horen volgens hem ook nog andere middelen bij om het leuk te hebben. Het is dat zijn vrienden hem daarna onder controle houden want een zeer kort lontje is hem op dat moment niet vreemd. 1 van zijn vrienden begint hier genoeg van te krijgen en maant hem na een avondje stappen “normaal”te doen. Hij moet dat bekopen met een losse voortand, een dikke lip en een blauw oog. Binnen zijn vrienden groep wordt hij daar een volgende keer op aangesproken. Als hij niet onder invloed is, is het een rustige vriendelijke knaap, maar onder invloed en zeker een combinatie daarvan verandert hij in een zeer provocerend persoon met losse handjes, zijn vrienden zijn bang dat ooit de boel echt escaleert met alle gevolgen van dien.
Bij het eerste consult word al duidelijk dat deze jongen iets onderdrukt , wat onder invloed van drank en drugs niet meer te onderdrukken is en er als enorme agressie uitkomt. Pas na 2 consulten wordt duidelijk wat hij onderdrukt. Vanuit privacy en om herkenning te voorkomen zal ik daar niet verder op in gaan.
Er wordt een aantal consulten gewerkt aan deze onderdrukte emoties waarbij deze jongeman ook consulten heeft bij een aan deze praktijk verbonden psychotherapeut. Eigenlijk gaat dat wonderwel goed. Hij krijgt inzicht in zichzelf , hij begrijpt waarom hij te veel drinkt en gebruikt. Ook begrijpt hij wat voor gevolgen dit heeft voor niet alleen zijn gezondheid , maar ook voor zijn toekomst.
Hij besluit ook om een afkickprogramma te gaan volgen.
De combinatie van al deze behandel therapieën doet een klein wonder ontstaan. Na 1 jaar drinkt hij geen druppel meer, gebruikt niet meer en heeft geen behoefte meer aan dance events, ook omdat hij niet meer in de verleiding wil komen. Zijn vrienden zijn hem blijven steunen door dik en dun.
Stappen met zijn vrienden doet hij nog steeds maar er is geen sprake meer van korte lontjes. Hij heeft besloten weer te gaan leren en wil graag met probleem jongeren gaan werken. Wie zou dat beter kunnen dan een ervaringsdeskundige?

Behandelduur: 2 jaar
Aantal middelen: 2
Aantal consulten: 10

Casus 3

Instrumentele agressie
Een echtpaar bezoekt de praktijk. Beiden zijn inmiddels min of meer opgebrand. Reden: een man die een tuintje heeft op een volkstuinencomplex, waar zij ook een tuin hebben. Deze man is volgens het echtpaar een soort heerser , een potentaat. Hij paradeert opgeblazen rond alsof, zoals zij zeggen, het een heer van importantie betreft. Voorheen, aldus het echtpaar konden zij er om lachen maar sinds een half jaartje is het lachen hun vergaan en is er boosheid voor in de plaats gekomen. Ze zijn echt heel boos en slapen slecht.

Zowel het echtpaar als deze man hebben al jaren en jaren een volkstuin. Tot voor 2 jaar ging het echtpaar met veel plezier zo vaak als zij konden naar hun tuintje toe. Het ging er over het algemeen gemoedelijk aan toe. Allemaal mensen die wat ouder zijn of al met pensioen. Er werden bbq’s georganiseerd en iedereen hielp elkaar. Deze meneer had wel al vaak wat te zeuren, maar iedereen haalde zijn schouders daar over op. Ook de echtgenote van deze zeurpiet liet vaak van zich horen. Als er gezegd werd: Daar heb je hem of haar weer, dan wist iedereen over wie het ging.

Als de “beheerder” overlijdt en de voorzitter vanwege hem moverende redenen opstapt, ziet deze meneer kans zich in het Bestuur te manipuleren, aldus het echtpaar. Vanaf die tijd is het maandelijks, zo niet wekelijks erger geworden en het laatste half jaar gaat het echtpaar nog maar weinig naar de tuin. Zij hebben geen zin om steeds geprovoceerd of uitgescholden te worden. Zelf heeft hij overal lak aan, zo laat hij bijvoorbeeld zijn hondje overal poepen, terwijl dat niet mag op het complex, dat staat duidelijk in de reglementen. Als mede volkstuingenoten daar iets over durven te zeggen dan gaat er een “muil”open waar de honden met recht geen brood van lusten volgens het echtpaar. Uitschelden, vloeken en dreigen het is chronisch in plaats van incidenteel geworden. “De meeste mensen noemen hem inmiddels Stalin, nou dan weet U het wel hè?” zegt het echtpaar. De
echtgenote van “Stalin” doet dapper mee met haar echtgenoot en heeft een bijnaam op het complex die echt niet voor publicatie geschikt is.
“Zij hebben volgens ons niet eens in de gaten hoe ze door iedereen uitgekakt worden, zijn zich niet bewust van hun bijnamen en merken al helemaal niet op dat zij, ook door de mensen die niet tegen hen ingaan en die een praatje met ze maken over het weer”, achter hun rug om worden uitgelachen of vervloekt”. “Wat moeten we hier nu mee ?”

De homeopate geeft aan dat uitpraten een optie zou kunnen zijn, maar dat station is iedereen inmiddels al gepasseerd. Negeren dan ? Dat kost hen inmiddels de grootste moeite en lukt niet altijd.

Het is jammer dat deze naar mijn gevoel lieve mensen de heerser en zijn echtgenote zoveel macht toe bedenken.
In bijna elke Vereniging, op bijna elke werkplek of in iemands nabije woonomgeving treft men wel iemand die zich zo gedraagt als “Stalin” en zijn echtgenote doen. Deze heersende mensen zijn ziek, zij kunnen er niets aan doen.
Het is absoluut niet de moeite waard daar energie aan te verspillen of je daar over op te winden. Het zal tot niets leiden. Alhoewel de homeopate de reden van het gedrag niet kent en ook niet van plan is ergens over te oordelen is wel min of meer duidelijk over welke karaktereigenschappen het heersende echtpaar zou kunnen beschikken. Hoogstwaarschijnlijk betreft het hier een echtpaar dat last heeft van instrumentele agressie al dan niet gecombineerd met frustratie agressie. Daar kun je niets aan veranderen, immers; alleen het “Stalin”echtpaar kan professionele hulp zoeken om inzicht
te krijgen in zichzelf en te beseffen wat zij zichzelf uiteindelijk aan doen.

Wat we wel kunnen doen is het opgebrande echtpaar leren hoe hier mee om te gaan. Ze sterker en weerbaarder te maken door zachter en milder te worden, zodat zij geen hinder meer ondervinden van het gedrag van deze “ontspoorde”mensen. Dit doen wij door middel van homeopathie en contemplatieve psychologie. Het contemplatieve deel is in deze even belangrijk als het homeopathische deel. Meestal laat ik beiden met elkaar versmelten. Als U meer over contemplatieve psychologie wilt weten dan kunt u dat op deze site nalezen

https://www.klassiek-homeopaat.info/boeddhisme-en-klassieke-homeopathie/
en/of de link http://www.karuna-nederland.nl/contemplatieve-psychologie/uitgangspunten/

Kort door de bocht uitgelegd is contemplatieve psychologie een praktische methode om te
onderzoeken hoe frustratie en lijden ontstaan tgv gedachtestromen in jezelf. Er wordt gekeken naar innerlijke patronen van denken en voelen en hoe wij door deze patronen te volgen onze problemen in stand houden.

Het echtpaar gaat aan de slag, worden een stuk relaxter, maken zich minder druk en gaan
inmiddels weer veel vaker naar hun tuin. Enthousiast geworden over boeddhistische psychologie hebben zij zich tevens samen opgegeven voor een training contemplatieve psychologie van 2 jaar.

Behandelduur: 1 ½ jaar
Aantal consulten al dan niet gecombineerd met contemplatie : 8
Aantal middelen: vrouw: 1, man : 3.

bron foto: stevewright.info
Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen A, Artikelen F met de tags , . Bookmark de permalink.