Fibromyalgie

Valt Fibromyalgie onder psycho-somatische klachten? Moeten we het onder de auto-immuunziekten (reuma e.d.) plaatsen?; en wat is fibromyalgie eigenlijk?
Voor een klassiek homeopaat zijn dit geen interessante vragen. Het gaat erom dat iemand pijnklachten heeft die een belemmering zijn voor zijn of haar functioneren en van grote invloed zijn op iemands welbevinden. Fibro (bindweefsel) Myalgie (spierpijn) kan zeer invaliderend werken. In feite berust fibromyalgie op een veel te hoge spierspanning, waardoor er pijnen ontstaan.
Ik zou geen klassiek homeopaat zijn om mijzelf niet af te vragen waarom iemand een te hoge spierspanning ontwikkelt. In mijn praktijk heb ik een aantal fibromyalgie patiënten die allen één ding gemeen hebben nl.: het niet kunnen loslaten, er kan onvoldoende afstand genomen worden van gebeurtenissen. Heel vaak gebeurt dit onbewust.
In een ander artikel heb ik reeds aangegeven dat een klassiek homeopaat er van uit gaat dat lichaam en geest één zijn. Wat zich afspeelt in de geest zien wij vaak terug in het lichaam. Dit zien wij ook gebeuren bij iemand die fibromyalgie ontwikkelt. De spieren blijven op spanning staan, daardoor ontstaan er problemen bij de aanhechting van spieren en later treedt er een verzuringsproces op. Deze verzuring geeft het vermoeide gevoel. Door de verzuring kunnen er verhardingen in de spier ontstaan (spierknopen), deze zijn pijnlijk en drukgevoelig.
Veel fibromyalgie patiënten gaan op zoek naar een oplossing in het ‘alternatieve’ circuit, vooral omdat de reguliere medicijnen nogal wat bijwerkingen vertonen. Ten einde raad proberen zij verlichting te vinden van hun klachten en willen daarbij soms een aantal geneeswijzen combineren. Zij lopen bij een acupuncturist, een homeopaat, een…………, vaak is dat niet verstandig. Er is echter één uitzondering te noemen nl.een combinatie van klassieke homeopathie en haptonomie gaat goed samen. Immers de klassiek homeopaat behandelt de totaliteit (mentaal/emotioneel en lichamelijk), de patiënten krijgen inzicht in hun eigen functioneren en via de haptonomie ervaart de patiënt daadwerkelijk de emotionele werking op de spieren en leert zichzelf te ontspannen.

Indien men bij een zieke alleen de lichamelijke klachten behandelt blijft de ziekte gewoon bestaan. Ik heb dat reeds eerder uitgelegd, maar wil dat graag nog een keer herhalen via een zeer simpel voorbeeld dat ik ook altijd aan mijn patiënten meegeef tijdens de uitleg over klassieke homeopathie.
“Stel u rijdt met uw auto over de snelweg en op het dashboard gaat een rood lichtje branden.
U heeft dan een aantal keuzen: a) U rijdt gewoon door tot dat de auto niet meer verder kan of b) U stopt en belt de wegenwacht. Ik denk dat keuze b u het meest aanspreekt. Indien de wegenwacht arriveert kan ook de monteur een tweetal keuzen maken nl. a) hij slaat het lichtje stuk en zegt dat u nu gewoon weer verder kunt rijden of b) Hij kijkt wat de oorzaak is, lost de oorzaak op en het lichtje gaat vanzelf uit.”

Een klassiek homeopaat slaat bij u als het goed is niet het lichtje uit (haalt een symptoom weg), maar kiest ook voor keuze b, hij/zij gaat op zoek naar de oorzaak.

In de literatuur over fibromyalgie patiënten komt steeds weer naar voren dat de klachten verergeren bij inspanning en koude. Dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Mensen zijn geen eenheidsworsten maar reageren ieder op hun eigen manier. Wel is het aan te raden om een dieet te volgen dat gebaseerd is op een basisch overschot. Het is raadzaam om dierlijke eiwitten, koffie, zwarte thee en meelproducten zo veel mogelijk uit de voeding te schrappen.
Een vegetarisch dieet bestaande uit veel groente, fruit en aardappelen is sterk aan te bevelen.

Klassiek homeopaten gaan ervan uit dat de ziekte er al is voordat men symptomen gaat vertonen. Immers, het lichaam probeert telkens de balans te hervinden en indien dit niet meer lukt ontwikkelt iemand symptomen. Symptomen zijn niet de ziekte zelf maar een alarmsignaal van het lichaam. Een ziekte wordt dus ‘getriggerd’. Elk mens heeft een bepaalde aanleg/gevoeligheid en als het allemaal te veel wordt, als de verstoring te groot wordt en de balans niet meer te herstellen is, komt dit door middel van symptomen aan de oppervlakte, zo ook bij de fibromyalgie patiënt.

Een klassiek homeopaat zal behalve het voorschrijven van een middel op grond van gelijksoortigheid ook proberen (en soms heeft dat wat tijd nodig), de patiënt bewust te laten worden van zijn/haar problematiek. Dat daar enige tijd over heen kan gaan kan te maken hebben met een aantal factoren: a. de homeopaat kan zijn/haar vinger nog niet leggen op het achterliggende probleem (problemen) (de rode draad in iemands leven) of b. hij/zij ziet wel het achterliggende probleem maar acht de tijd nog niet rijp daar tijdens een consult over uit te wijden. De patiënt kan daar nog niet aan toe zijn.

Het mooie van klassieke homeopathie is dat niet het middel of de homeopaat geneest, maar de patiënt geneest zichzelf met behulp van het middel en de homeopaat. Het enige dat het middel en de homeopaat doen is iemand weer op de rails zetten en het zelfgenezend vermogen van iemand stimuleren. Zij kunnen uw auto aanduwen, maar rijden moet u zelf doen.

 greenline3

Casus

Een jonge vrouw ontwikkelt ernstige pijnklachten in armen en rug. Er worden allerlei mogelijke onderzoeken verricht, zonder dat daar iets wezenlijks uit voortkomt. Traden de klachten eerst alleen op na hevige inspanning, nu heeft zij er dag en nacht last van.

De nachten zijn het ergst. Zij heeft dan geen enkele afleiding en raakt dan totaal gefixeerd op pijn. Na 2 jaar krijgt zij te horen fibromyalgie te hebben. Van de behandelaar krijgt zij Naproxen. Zij reageert echter zeer heftig op dit middel (maagklachten), waarvoor zij weer een ander middel moet innemen. Dit middel geeft wederom ernstige bijwerkingen, waarvoor zij weer een ander middel moet slikken. Op het moment dat zij de klassiek homeopate bezoekt slikt zij 5 verschillende middelen en heeft ernstige oedeemklachten ontwikkeld

Er is een zeer complex geheel van klachten ontstaan. Eerst dient geschift te worden wat nu waardoor veroorzaakt wordt. Daarvoor moet teruggegaan worden naar de symptomen die er waren voordat er medicijnen geslikt werden. In overleg met de huisarts en de patiënt worden een aantal middelen verminderd en/of gestopt. Na een aantal weken kan gestart worden met de klassiek homeopatische behandeling. Op het eerste middel wordt zeer heftig gereageerd.

De pijnklachten nemen behoorlijk toe. Als na 3 weken de toename blijft bestaan wordt gekozen voor hetzelfde middel maar in een andere potentie en dat bevalt beter. Gedurende een half jaar is het middel nog een aantal malen nodig. Daarna treedt er een totaal ander beeld op en wordt ook gekozen voor een ander middel. Dit doet helemaal niets. De homeopaat gaat terug naar haar eerste middel en het welbevinden van deze mevrouw gaat met sprongen vooruit. In overleg met de huisarts worden een aantal middelen wederom verminderd. Daarna neemt de energie gestaag toe. Daarom wordt er besloten even niets te doen. Zodra de situatie gedurende langere tijd stabiel blijft wordt weer teruggegaan naar het tweede middel en dit keer wordt er goed gereageerd. Er komen een aantal klachten uit de kindertijd terug. Deze klachten verdwijnen weer vanzelf. Daarna wordt deze mevrouw chronisch verkouden. Besloten wordt gewoon af te wachten (uitscheidingsreactie is een goed symptoom). Daarna treden vreselijke huilbuien op en komt er een probleem uit de kindertijd naar boven. Het is tijd voor een ander middel. In totaal heeft deze mevrouw 5 verschillende middelen nodig waaronder 1x een nosode (miasma). Deze mevrouw is tijdens de behandeling door diepe dalen gegaan maar is uiteindelijk na 4 jaar van behandelen geheel gezond.

Behandeltijd: 4 jaar en 2 maanden
Aantal consulten: 23
Aantal middelen: 5

Wat de klassiek homeopaat in deze casus mee had was het doorzettingsvermogen van deze mevrouw, de medewerking van de huisarts, die zeer openstond voor een homeopatische behandeling , behoorlijk duidelijke geneesmiddelenbeelden die naar voren kwamen en de enorme band die er na verloop van tijd ontstond tussen de homeopaat en de patiënt, waardoor deze mevrouw na verloop van tijd zeer open en zonder schaamtegevoel over haar problemen kon en dorst te praten.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen F met de tags , . Bookmark de permalink.