Eetverslaving

Er zijn vele theorieën over eetverslaving. Sommigen gaan er vanuit dat eetverslaving ontstaat omdat ons voedsel niet natuurlijk genoeg meer is. Anderen beweren dat het voortkomt uit onbehagen op wel niveau dan ook.

etenPasgeboren baby’s huilen doorgaans als zij honger hebben. In ieder geval als zij weten dat er iets mis is. De moeder/vader weet vaak wanneer er sprake van honger moet zijn. Het hongergevoel en dus het huilen is weg te nemen door de baby eten te geven. De baby weet alleen dat hetgeen verkeerd aanvoelde wordt weggenomen doordat hij te eten kreeg. Deze samenhang wordt ingeprent. Waarschijnlijk vergeten we dat nooit meer.
Een gevoel van onbehagen door honger neemt af als we eten. Men zou zich kunnen afvragen hoe dat dan zit met andere gevoelens van onbehagen; verdriet, woede en eenzaamheid bijvoorbeeld. We spreken dan over emotionele pijn.
Bij elke soort verslaving of het nu gaat om verdovende middelen of alcohol gaat het er in feite om dat we onze problemen tijdelijk kunnen uitbannen. Het zijn allemaal lapmiddelen.
We willen het gevoel terug van de verdrietige baby die zich ineens door eten weer beter voelt.
Het lijkt zo simpel: als je honger hebt moet je eten, heb je geen honger dan eet je niet. Voor de meeste mensen echter is eten een bron van genoegen. Daar is niets op tegen. Problemen ontstaan als eten de enige bron van genoegen is geworden. Het zou belangrijk kunnen zijn een aantrekkelijk alternatief voor eten te vinden.
Mensen luisteren over het algemeen slecht naar hun lichaam. Wanneer luisteren naar het lichaam weer deel gaat uitmaken van ons denken en voelen zijn we al een eind op de goede weg. Bij eetverslaving zouden we dan kunnen voelen of we echt honger hebben, dus of het lichaam aangeeft dat het eten nodig heeft of dat we alleen de behoefte voelen om te gaan eten omdat we bijvoorbeeld emotionele gevoelens willen uitbannen. Wat dus afgeleerd moet worden is het automatisme van iets eetbaars in onze mond stoppen.

Vooral de Ayurveda houdt zich bezig met de manier van eten van mensen.
Het is in onze cultuur een gewoonte geworden eten in te delen naar het aantal calorieën, koolhydraten en vetgehalte dat het bevat. Dat doet de Ayurveda niet. Ayurvedische therapeuten bepalen wat het individu aan voedingsmiddelen nodig heeft. De therapeut deelt in naar Vata, Pitta en Kapha constituties of combinaties daarvan en schrijft daar zijn middelen en voeding op voor.

Ook in de klassieke homeopathie houdt men zich bezig met verslaafde mensen. De klassiek homeopaat zal proberen door middel van gesprekken en homeopathische middelen vicieuze cirkels te doorbreken. Hij/zij zal proberen de oorzaak aan te pakken.

 greenline3

Casus

Een meisje van 15 jaar kampt met ernstig overgewicht. Bij een lengte van 1.68 weegt zij 98 kg. Inmiddels zijn alle diëten uitgeprobeerd. Zij valt 10 kg af en komt vervolgens 12 kg aan.
Het bekende jojo-effect. Zij komt uit een gezin waar ieder zijn eigen gang gaat. Haar vader heeft haar moeder in de steek gelaten toen zij 8 jaar was en toen zijn ook de eetproblemen begonnen. Het doet haar veel verdriet dat zij nooit meer iets van haar vader heeft vernomen.
Haar moeder werkt veel en vaak komen de huishoudelijke taken op haar schouders neer.
Het meisje heeft een sterk verantwoordelijkheid gevoel en haar eigen sociale leven staat op een laag pitje. Er moet immers iemand voor haar broertje en zus zorgen en zij heeft deze taak op zich genomen. ‘s Nachts wordt zij regelmatig huilend wakker en moet dan wat eten.
Vanwege haar uiterlijk ontwikkelt zij een sterk minderwaardigheidsgevoel. Ze zegt zelf geen behoefte te voelen met leeftijdgenoten om te gaan. Op grond van alle gegevens krijgt zij een homeopathisch middel. Het eerste dat er gebeurt, is het ontluiken van een bewustzijn. In het tweede consult geeft zij aan het idee te hebben gemanipuleerd te worden door de omgeving.
Haar voedselvoorkeur is van zoet naar hartig gegaan en zij heeft wratjes op haar rug gekregen. Tijdens het vierde consult vertelt zij ‘s nachts door te slapen. In plaats van ‘s nachts is zij nu regelmatig overdag verdrietig en ook haar menstruatiepatroon is veranderd. Zij krijgt een ander middel. Langzaam maar zeker gaat zij beter in haar vel zitten en heeft minder de neiging gevoelens weg te eten. Na 2 jaar is zij grotendeels van haar eetverslaving af en is inmiddels 18 kg afgevallen. Ze is wat obstinater geworden aldus haar moeder. Het meisje geeft dit het woord assertiever en het bevalt haarzelf prima.
Afgesproken wordt dat als zij de neiging krijgt terug te vallen in haar oude patroon, zij opnieuw een afspraak maakt met de klassiek homeopaat.

Aantal middelen: 3
Aantal consulten: 11

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen E met de tags , . Bookmark de permalink.