Chemotherapie draagt bij aan uitzaaiing borstkanker

Chemotherapie wordt al meer dan 60 jaar gebruikt voor de behandeling van kanker. Maar nu hebben onderzoekers ontdekt dat het bijdraagt aan de uitzaaiing van borstkanker, en dat het deze ziekte dodelijker maakt.

Hoewel de medicijnen in eerste instantie vaak succes boeken tegen de kanker, zetten ze ook een proces in gang waardoor de ziekte terugkeert en metastaseert (zich uitzaait) naar andere organen.
Onderzoekers van het Albert Einstein College voor Geneeskunde in New York zijn bang dat andere soorten kanker op soortgelijke wijze op chemotherapie reageren, daarom willen ze dat verder gaan onderzoeken.

Patiënten nauwkeurig in de gaten houden

Borstkankerpatiënten die chemotherapie krijgen, moeten nauwkeurig in de gaten worden gehouden op tekenen van uitzaaiing, zegt hoofdonderzoeker George Karagiannis. Zodra dat wordt vastgesteld, moet de chemotherapie ogenblikkelijk worden gestaakt.
Zijn onderzoeksteam ontdekte dat de medicijnen een herstelmechanisme in gang zetten dat kankercellen in staat stelt sterker terug te keren. Chemo draagt bij aan de vorming van tumour microenvironment of metastasis (TMEM), ook wel ‘poorten’ genoemd, waardoor borstkankercellen zich kunnen verspreiden naar andere organen. En juist die uitzaaiingen zijn vaak dodelijk.

Hoewel chemotherapie in eerste instantie tumoren kan verkleinen, verhoogde ze ook de TMEM-activiteit. Dat zagen de onderzoekers toen ze kankercellen van 20 borstkankerpatiënten bekeken.

Bron: Sci Transl Med, 2017; 9: eaan0026

Medisch dossier januari 2018

Aanvulling mijnerzijds: aanrader lees het boek “het verzwegen verhaal over kanker“ van Brian S. Peskin

bron foto: uitdaging.net

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen C met de tags , , , , . Bookmark de permalink.