Bloedarmoede

Bloedarmoede komt vaker voor dan je, gezien onze voedingsgewoonten, zou verwachten.

Elk mens heeft zo ongeveer 5 liter bloed. De rode bloedcel leeft ongeveer 100/110 dagen. Zij worden geproduceerd in het rode beenmerg. Dit merg vindt men in de lange botten, in het bekken en schedeldak. Het bestaat uit een netwerkachtige structuur waarin zich de zogenaamde stamcellen bevinden. Als de stamcellen zich delen dan rijpen zij uit tot rode bloedcellen oftewel erytrocyten. Als de erytrocyten rijp zijn dan komen zij terecht in de bloedcirculatie. Om de rode bloedcellen te kunnen vormen zijn er verschillende stoffen nodig zoals bijvoorbeeld ijzer, vitamine B12, eiwit, foliumzuur en erytropoetine.(een hormoon dat afgegeven wordt door de nieren, het wordt aangemaakt zodra het lichaam merkt dat er een zuurstof tekort is). Het ijzer wordt opgenomen in het eerste deel van de dunne darm, de vitamine B12 in het laatste deel van de dunne darm.

IJzer halen wij o.a. uit de voeding. Helaas is het zo dat de hoeveelheid ijzer die nodig is vele malen groter is dan dat wij met de voeding binnenkrijgen. Daarom heeft het lichaam een vernuftig recycle systeem. Als de erytrocyten uit elkaar vallen (milt) dan komt er een rode kleurstof vrij (haemoglobine). Deze kleurstof wordt afgebroken tot bilirubine en ijzer. De biliburine gaat naar de lever en vervolgens naar de darmen. Het ijzer dat vrijkomt gaat of naar de lever (als opslag) of naar het rode beenmerg voor hergebruik.

Wij verliezen niet alleen ijzer ten gevolge van bloedingen, maar ook ten gevolge van het afstoten van cellen, huidcellen en haren. Al is dit verlies minimaal.

De oorzaak van bloedarmoede (Anemie)

  1. Er kunnen te weinig erytrocyten zijn
  2. Er kan te weinig haemoglobine zijn per erytrocyt

Er zijn dus verschillende vormen van anemie. IJzergebrek kan een rol spelen, een tekort aan vit B12 of foliumzuur en een restgroep. Zo’n 80 tot 90% van de anemie gevallen berust op een ijzergebrek. Dit ijzergebrek kan ontstaan door chronisch bloedverlies. Bij vrouwen o.a. de menstruatie of ten gevolge van een maagzweer, een hernia diafragmatica (breuk in middenrif), kanker etc. Er kan te weinig opname zijn door verkeerde voeding of na een maagoperatie. In de zwangerschap en de groei is er meer ijzer nodig. De restgroep van mensen met anemie lijden doorgaans aan ernstige aandoeningen zoals nierfalen en kanker.

Behalve ijzergebrek kan er sprake zijn van een tekort aan Vit B 12. Deze vitamine wordt in de maag gebonden aan de intrinsic factor. Deze stof wordt in de maag geproduceerd . Vit B 12 kan alleen opgenomen worden in het laatste deel van de dunne darm als het gebonden is aan deze factor. De opslagplaats van Vit B 12 vinden we in de lever. De oorzaken van Vit B 12 gebrek kunnen liggen in de voeding bijvoorbeeld bij lacto vegetariers, in een atrofische gastritisch, als er geen intrinsic factor wordt geproduceerd en bij darmafwijkingen zoals o.a. de ziekte van Crohn.
Symptomen waar men mee te maken kan krijgen bij een tekort aan Vit B12 behalve anemie zijn: Branderig gevoel in de tong, slikklachten en op langere termijn zenuwverval. (bijvoorbeeld tintelingen, evenwichtsstoornissen, tastverlies, verwardheid, depressies). Bejaarden kunnen een vit B 12 tekort hebben waardoor zij symptomen ontwikkelen die op dementie gelijken. Vroeger was een vit B 12 tekort dodelijk en werd wel pernicieuze anemie genoemd (verderfelijke bloedarmoede).

Een Foliumzuur tekort berust bijna altijd op een tekort aan groene groenten.
Heeft iemand een vitamine B 12 deficiëntie en wordt zonder verder onderzoek foliumzuur toegediend dan herstelt de bloedarmoede zich wel, maar neurologische afwijkingen kunnen hevig verergeren. Hetgeen niet zonder gevaar is.

In de restgroep van mensen met anemie vinden wij sikkelcelanemie (een aangeboren afwijking die gezien wordt bij negroïde mensen)Thalassemie (aangeboren bij mensen rond het middellandse zee gebied en haemolytische anemie (aangeboren of t.g.v. reacties op bepaalde stoffen zoals een geneesmiddel of voedingsstof).
De symptomen van anemie onafhankelijk van de oorzaak zijn:

  • Vermoeidheid
  • Bleek (huid/nagels)
  • Snel flauwvallen en/of duizelig
  • Zwarte vlekken voor de ogen zien

In een later stadium treden doorgaans de navolgende symptomen op:

  • Snelle pols en hartkloppingen
  • Kortademig bij inspanning
  • Soms hoofdpijn

Is de bloedarmoede hevig, dan kan er een zuurstof tekort in het bloed optreden waardoor pijn op de borst kan ontstaan (een angina pectoris-achtige pijn).

Bloedarmoede bij kinderen kan zorgen voor geestelijke en lichamelijke ontwikkelingsstoornissen. Tijdens een zwangerschap hebben vrouwen wat meer ijzer nodig. Door goede en verantwoorde voeding is dat vaak op te vangen. In de VS krijgt maar 10% van de vrouwen ijzerpreparaten voorgeschreven in de zwangerschap. In Nederland ligt dit percentage vele malen hoger. Voorzichtigheid is geboden, omdat het gebruik van ijzer ook bijwerkingen geeft. De bijwerkingen worden doorgaans veroorzaakt door het ijzer dat te veel wordt ingenomen. Er is kans dat het teveel aan ijzer ook in andere organen wordt opgeslagen. Een teveel aan ijzer kan leverbeschadigingen geven. Bij kinderen zijn de consequenties van te veel ijzer ernstiger. Ze kunnen er zelfs van in coma raken en aan overlijden. Als ijzerpreparaten geslikt worden in combinatie met andere geneesmiddelen kunnen zij daarmee een verbinding aangaan , zodat er een stof ontstaat die niet wenselijk is. Een voorbeeld daarvan is de simpele paracetamol, anti-biotica en bloeddruk verlagers. IJzerpreparaten mogen nooit tegelijkertijd met een ander middel worden ingenomen. Zorg dat er minimaal 3 uur tussen zit.

Bloedarmoede effectief behandelen door middel van een klassiek homeopatische behandeling is mogelijk.

 greenline3

Casus

Een mevrouw van 37 jaar heeft na de geboorte van haar laatste kind bloedarmoede (HB 5). Ondanks frequent voorgeschreven staalpillen gaat de waarde niet omhoog. Als kleuter heeft zij ook bloedarmoede gehad. In de pubertijd verdween haar bloedarmoede. Van de staalpillen krijgt zij bijverschijnselen zoals ernstige obstipatie en maagklachten.
Deze mevrouw beschrijft zichzelf als een einzelganger. Ze is graag alleen. Vanaf de zwangerschap zit zij niet meer lekker in haar vel. Ze is opvliegend geworden. Ze heeft het constant koud. Als zij ‘niets’ te doen heeft, loopt zij rondjes om de tafel. Vanaf dat zij maagklachten heeft gekregen kan zij niet meer tegen vet. ’s Nachts transpireert zij hevig.
De obstipatie zit haar erg dwars.Zodra zij ontlasting heeft gehad, voelt zij zich iets prettiger.
Ondanks haar vermoeide gevoel en bloedarmoede ziet zij er gezond uit. Alleen ’s avonds is zij bleek.
Op grond van deze gegevens krijgt zij een homeopatisch middel, alsmede een voedingsvoorschrift. Reeds na 2 maanden is haar HB waarde gestegen naar 6.3. Zij voelt zich vrolijker en minder moe. Na 3 maanden wordt het middel herhaald in dezelfde potentie. Na weer eens 1 maand in een hogere potentie. Na deze laatste inname gaat haar HB waarde naar 7.9 en zowel zij als de homeopaat zijn daar dik tevreden mee. Haar maag-en darmklachten zijn verdwenen, net zoals haar onrust en tomeloze vermoeidheid.

Behandelduur: 7 maanden
Aantal consulten: 3
Aantal middelen 1 in twee verschillende potenties.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen B met de tags . Bookmark de permalink.